23.6.13

Disturbia

Originální název: Disturbia
Země: USA
Rok: 2007

Tento film často nazývaný hororem, ale je spíš thrillerem pro mladé, mě napoprvé moc nezaujal, ale teď oceňuji, že i když si zahrává s odpadokomediálními prvky jako dva kamarádi těžce v pubertě a krásná holka v sousedství, nenechá se shodit do klasiky "parta přátel a někdo umře", ale rozvíjí zajímavou detektivně stalkerskou práci, která odhalí, že žádná bláznivá teorie není dost bláznivá, aby se z ní nemohla vyklubat skutečnost.

Na začátku prožívá Kale idylické dospívání a má výborný vztah s otcem. Jenže jednoho dne dojde k automobilové nehodě, otec zemře a z Kalea se stane uzavřený, problémový kluk citlivý na jakoukoli narážku, což vede k tomu, že napadne učitele španělštiny a vyslouží si domácí vězení s monitoringem na noze na celé tři měsíce. Je to nepochybně lepší než jiný trest, ale kromě občasných návštěv kamaráda Ronnieho a sledování bulvárních televizních kanálů se brzy začne nudit, protože mu matka jako výchovný trest odpojila internet a zrušila xbox.
Potom si ale všimne, že se do vedlejšího domu přistěhovali noví sousedé s atraktivní dcerou Ashley. Konečně se tedy rozhodne znovu co nejpohodlněji žít, vyznačí si prostor kam až ho hlídací zařízení nechá vkročit, a když se Ronnie vrátí z prázdnin, vypadá to, že by si přece jen mohl užít léto. Navíc se díky své ztřeštěnosti s Ashley, kterou dosud jen šmíroval z okna (a nejen ji, a tak přišel na spoustu tajemství svých sousedů), konečně osobně seznámí.
Zároveň si ale začne všímat přibývajících zpráv o zmizelých ženách a z neobvyklého chování souseda, pana Turnera, jehož také z nudy sleduje, usoudí, že by s tím mohl mít něco společného. Zvlášť poté, co si uvědomí, že jeho mustang je shodný s popisovaným mustangem vraha, a co nedaleko zmizí další zrzavá žena. Se svými úvahami se podělí i s Ashley a Ronniem a všichni tři rozjedou vlastní vyšetřování za účelem Turnera usvědčit. A to, co původně vypadalo jen jako šílené paranoidní obvinění, narůstá do brutálních rozměrů, které se ještě víc zamotají, když Turner začne flirtovat s Kaleovou matkou ne nepodobnou všem obětem a trojici "detektivů" vyhrožovat.
A asi úplně stejně jako jsem rozdělila odstavce, je rozdělená i kvalita celého snímku. Na začátku vše vypadá jako komediální drama s nádechem filmu pro puberťáky, kde Kale řeší své problémy související se smrtí otce, a vzhledem k jeho problematickému věku to vede jen do spousty průšvihů a k vzájemnému odcizení s matkou, když nedokáže chápat, že to, co se stalo, je pro ni stejně těžké a on jí to jen zhoršuje a bere její chování jako zradu. To však trochu zmírňují jeho ztřeštěné scény odporu vůči matce i systému.
Potom se ale Kale rozhodne trochu zase žít a film svou humornou notu ještě prohloubí - zvlášť jsem se bavila, když vykládal o všech nevěrách a jiných tajemstvích, která u sousedů vysledoval, a když s Ronniem šmíroval Ashley a pak zběsile uklízel, když za nimi přišla, protože tehdy jde o Shiovu typickou koktavou roli ála Transformers. K tomu přibude klasický náznak možného románku, který nesmí chybět v žádném filmu tvářícím se jako horor s puberťáky, což mě obvykle irituje, ale v tomhle případě ho víceméně odpouštím, protože tu působí jako prostředek k úvodu Ashley do děje. Ale to, i když je celkem zábavné, není dost (hlavně ve chvíli, kdy prakticky odstraní z příběhu matku a celý soukromý konflikt nastíněný na začátku jde úplně stranou), abych se bez problémů vydržela dívat, pokud bych nevěděla, co má přijít.
Jenže pak už si pozornější diváci můžou uvědomit, že už Kale dvakrát sledoval zprávy o zmizení žen, a je jasné, že jen tak samoúčelné to určitě nebylo, takže mě to začalo o to víc zajímat. Všichni tři protagonisté se navíc okamžitě chytili teorie, že podivně se chovající Turner je únosce a vrah a začali ho sledovat, přičemž téměř do konce opravdu nebylo jasné, jestli mají pravdu a jestli tak jde o hororové krimi nebo komedii, přičemž tento rozpor tu působí celkem mile a napínavě. Několikrát se ho pokusí usvědčit a najít u něj doma důkazy, ale nikdy neobjeví nic, co by bez kontextu mohlo vyznít podezřele. Mají několik podivných nahrávek, ale nemůžou si být jisti. To, co vypadá jako mrtvola zabalená v igelitu, se ukáže sraženým jelenem, žena, kterou měl honit po domě a zabít, patrně živá a zdravá odjela, a Ashley, když jí Turner nevybíravě naznačí, že o jejich sledování ví, začne kluky přemlouvat, aby toho nechali.
Potom už však přestane být pochyb a ze sledování znuděných lidí se dostáváme ke skutečným zločinům a napětí narůstá. Všechno, co o Turnerovi našli, začne dávat smysl, ale protože policie je proti Kaleovi zaujatá a Turner vůbec není žádný začátečník, je jen otázka štěstí a času, jestli se podaří otevřít oči i ostatním, nebo zemřou další nevinní lidé a vina padne právě na Kalea. Toto vyvrcholení v opravdu snad jediné hororové scéně jen trochu kazilo klišoidní vypadnutí pojistek, náhlá bouře a pobíhání ve tmě, takže není nic vidět, a na úplném konci zdálo se mi nedostatečná satisfakce pro kluka, který se sice zachoval špatně a byl až zbytečně drzý, ale který úplnou náhodou přišel k brutálnímu vrahovi, dostal se mu do rukou a byl nucen odložit své ublížené já a tváří v tvář vlastnímu nebezpečí zachránit své nejbližší.
Což by snad venkoncem ani tak nevadilo, kdyby se ona nejistota, jestli jde o psychopata nebo jen podivína, nenatahovala téměř celý film a skutečná akce patřící do správného thrilleru označovaného jako horor nezůstala jen na posledních dvacet minut i s titulky.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat