3.6.13

Gothika

Originální název: Gothika
Země: USA
Rok: 2003

Psycholožka Miranda Grey je expertkou ve svém oboru. Pod vedením svého manžela, vedoucího oddělení psychiatrie woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečné, psychicky narušené pacientky, které jsou přesvědčené o nejrůznějších bludech. Jedna z nich je například Chloe, dívka, jež zabila svého otce, který jí znásilnil, a teď je přesvědčená, že ji chodí do cely znásilňovat ďábel. Po jednom perném pracovním dni, ačkoli každý den, kdy zpovídá šílené vrahy, je maximálně náročný, jede Miranda domů. Na mostě ale potká tajemnou dívku, kterou téměř srazí, ale která zase hned zmizí. Poté se její manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru.

Když se totiž Miranda probudí po autonehodě v cele, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují k ní. Její chování, když si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se k tomu stává čím dál více nevyzpytatelným. Miranda začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. A zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla jako pomstu za to, že jí ještě ve funkci lékařky nebrala vážně, musí Miranda zjistit, zda skutečně směřuje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě.
Aby k šílenství doopravdy nepropadla, musí tak zjistit, kdo byla ona dívka, proč si vybrala zrovna ji a co to má celé znamenat. Je přesvědčená, že jejího manžela ji v jakémsi transu donutil zabít právě její duch, ale její ošetřující lékař, bývalý kolega, tomu přirozeně nevěří. Aby se tedy mohla dopátrat pravdy a neocitnout se ve stejných temnotách jako ostatní chovankyně, pokusí se z věznice uniknout. A poté už stojí jen pár kroků před šokujícím zjištěním.
Na tento film jsem se před pár lety pokusila podívat, ale už první minuty mě nudily. Letos jsem to zkusila znovu, jelikož v něm hraje Robert Downey Jr. Nebyla jsem zase tak zklamaná. Zajímavost, že Robert při jedné scéně zlomil Halle Berry při natáčení ruku, mě docela pobavila, a zápletka filmu byla také dost zajímavá. Dokud doktorka Grey neuteče, není pořád jasné, jestli má pravdu, nebo jen blázní. Však si na nic nepamatuje a dělá nejrůznější psychopatické věci ve fázích šílenství. Potom už ale není pochyb, a když se dozvíme, o jaké hrůzné tajemství, kvůli němuž si duch vybral právě ji a právě k vraždě jejího manžela, jde, je to překvapení. Docela zvláštní překvapení, ale vůbec ne nelogické, což je dobře, protože v mnoha podobných filmech, které nesou punc duchařiny, mi spousta věcí nějak nezapadá do konceptu.
Tady máme ale úplně klasickou situaci. Hlavní postava pod vlivem nadpřirozených sil něco provedla, byla zavřena do blázince, nikdo jí nevěří a pro ni začíná honička, která může mít jen dva konce. Propadnutí tomu všemu a nebo očištění sama sebe. Jako skvělé osvěžení tady navíc funguje i docela dlouhá scéna, kdy Miranda utíká z vězení, kdy se snaží v areálu uniknout strážím, kdy naráží na nečekané spojence, stejně jako její vypořádání se s oním ďáblem, jenž měl znásilňovat Chloe, a jehož také našla, a který kupodivu nebyl ani tak odbočením, "aby to nebylo pořád jen o jednom".
A vzhledem k tomu, že Halle mám docela ráda, nebyla mi hlavní postava ani protivná. To je u hororů typu žena v moci záhrobí versus nevěřící muž dost zásadní. Dokonce se tento film vyvaroval i další chyby, pro mě chyby, a to situace, kdy překousnu ženu, ale začne mě štvát nevěřící muž. Jenže Robert v roli Mirandina lékaře nebyl tak docela nevěřící, snažil se jí pomoct a navíc to byl Robert, takže závěrem lze říct, že jsem ráda, že jsem se rozhodla zkusit to znovu. Jediná věc, pro níž mě nenapadá vysvětlení, je akorát zvolený název. 
Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat