30.6.13

Návrat do Silent Hill

Originální název: Silent Hill: Revelation
Země: Kanada, Francie
Rok: 2012

Silent Hill je kultovní film. Někteří na něj nadávají (ti, kdo žerou hru, jež je předlouhou), ale nemálo diváků ho má rádo. Návrat do Silent Hill, nebo jak si spousta lidí zvykla uvádět Silent Hill 2 je... poněkud složitější. Stále se dá říct, že jde o film, kde Sean Bean neumře, což je samo o sobě velmi silná charakteristika, ale ten zbytek už tak "bombový" nebude. Proto, že se od jedničky trochu moc odpoutal.

Od událostí v Silent Hill, kam se vydala Rose se svou adoptovanou dcerou Sharon, uběhla spousta let. A přestože první díl končil tak, že se obě vrátily, ale nedostaly se z dimenze, do níž vstoupily ve městě, zjišťujeme, že holčička to přece jen zvládla. Že Rose pro ni vybojovala možnost vrátit se k otci, ale sama ve strašidelném městě uvízla patrně navždy. A zbylí dva členové rodiny se s tím snaží nějak vyrovnat. Hodně se stěhují, mění si jména, snaží se, aby je minulost nedostihla. Ze Sharon je nyní Heather, právě se nastěhovali do malého a nenápadného města a pokouší se i s otcem normálně žít a předstírat, že nejsou ničím výjimeční.
Diváci se s Heater, puberťačkou, pak setkají ve chvíli, kdy nastupuje do nové školy. Důrazně tam všechny požádá, aby se nesnažili s ní přátelit, ale jeden z nových spolužáků, také nováček Vincent, se vzdát nechce. Heather na něj všude naráží, on se pokouší o navázání kontaktu a je zvědavý. Ale není jediný, na co v novém domově narazí. Neustále ji pronásledují podivné vize ve snech, kde se k ní vrací Silent Hill. Nebylo by to nic podivného, víme, že ji stále volá, a určitě pro ni její minulost je jedno velké trauma. Ale najednou se přidají vize i v reálném životě a navíc zmizí Heathřin otec. A ji samotnou začnou pronásledovat lidé z podivného tajemného řádu, o němž zjistí něco málo víc ve chvíli, kdy prohledá otcovy věci, v nichž pro ni schovával všechny informace právě pro podobný případ.
Heather tak zjistí, že ho unesli do Silent Hill, aby ji tam přilákali. Což funguje, rozhodne se okamžitě tam rozjet. Přemluví k tomu i Vincenta, který však nevypadá jejím plánem moc nadšený. A to právem. Už cestou je totiž Silent Hill najde a Heather zjistí, že Vincent je synem představené onoho tajemného řádu, synovcem šílené Christabell, která téměř upálila Alessu a pokusila se zabít Rose v prvním díle. Vyslali ho, aby Heather našel a přivedl. Jenže po dobu, kdy byl venku ze Silent Hill, zjistil, že Heather vůbec není taková, jak ho učili. Že není ztělesněné zlo. Navíc se mu v normálním světě zalíbilo. Oba proto začnou bojovat. Chtějí zachránit otce Heather a vyváznout živí. Což je ale právě to, co nikdo ve městě nechce. Jakmile se Heather objeví a zrada Vincenta je prohlédnuta, hrozí jí, že ji najdou a jemu, že mu úplně vygumují mozek tak, jak se stalo s jeho dědečkem. Heather je na celé Silent Hill sama. Snaží se zachránit otce i Vincenta a konečně tak rozluštit tajemství pekla, kterým se město stalo. Může tak ale dosáhnout jen jediným. Tím, že poslechne volání. Tím, že ten poslední kousek dobra, jenž zbyl v Alesse, tedy ji, spojí se zbytkem.
Hlavní problém je asi v tom, že tenhle film se od jedničky hrozně liší. Jak už jsem říkala. Těch několik netvorů, které uvidíme, nejsou nic moc. Pavouk, který si na konce nohou přidělává hlavy z lidských panenek, sestřičky bez tváří, vlastně to jediné, na co si kromě jediného záběru Alessy vzpomínám, a pak Pyramidhead, z něhož je najednou bodyguard a ochotně zachraňuje Heahter život v bitvě s Vincentovou matkou. Nemá to už takovou atmosféru. I když třeba onen "blázinec", kde měl Vincenta stihnout velmi nepříjemný osud, byl děsivé místo. Ale zase způsob, jakým Heather právě v něm zachránila situaci, prakticky bez námahy, nebylo to pravé a budování napětí se nepovedlo ve chvíli, kdy se nic nestalo.

Spoustě lidem také vadí postava Vincenta. Jako by žádný americký film nemohl být bez milostné zápletky. Já si ale naopak myslím, že je poměrně zajímavá. Nejen proto, že ho hraje Kit Harington, Jon Sníh z Game of Thrones, ale proto, že někdo, kdo byl původně důkladně vyškolen, aby přivedl Heather a zničil ji jako samo zlo, se obrací a staví se na její stranu. A postaví se proti všemu, co dosud měl, s vědomím, že ho může potkat něco mnohem horšího než smrt. Neřekla bych, že je špatně, že i sem přidali romanci, ačkoli spíš než romance je to zatím jen přátelství. A když se to tak vezme, ani ten Pyramidhead nebyl špatný. Souboj, který na konci svedl, ten zásadní, byl sice krátký a trochu moc urychlil konec, asi až nevhodně, vlastně to pořád vypadalo, že nikoho nestála záchrana žádnou námahu, ale byl vážně skvělý. Líbilo se mi dívat se na tu postavu, jak bojuje. Vážně se mi líbily jeho pomalé a rozvážné samurajské pohyby, kterými zasazoval tvrdé a smrtící rány, vlnění jeho svalů na holých zádech a celá ta podivná elegance netvora. A hlavně jsem ráda, že to vážně nebyla žádná zběsilá bitka, ale opravdový souboj. A konec, to je další věc, která se povedla. Asi jedna z mála, která byla stejná jako v jedničce. Není to smutné. Dokonce to nejdřív vypadá, že všechno dopadne tak nejlépe, jak mohlo. Ale přesto zjistíme, že Silent Hill se nevzdává. Že opravdové šťastné zakončení do hororu nepatří.

Foto: IMDb

Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat