9.7.13

Addamsova rodina 1

Originální název: The Addams Family
Země: USA
Rok: 1991

Morticia a Gomez Addamsovi, hluboce se milující manželé, žijí spokojeně ve svém rozlehlém černém sídle uprostřed hřbitova s dvěma dětmi, věčně zasmušilou Wednesday a trochu pomalejším Pugsleym, a věrným služebnictvem, které tvoří frankensteinovský nemluvný hromotluk a uťatá ruka, zvaná Věc. A o chod celého panství se stará stará babička čarodějnice. Gomez se jen čas od času trápí roztržkou se svým starším bratrem Festerem, který před 25 lety odešel z domu a nyní ho všichni mají za mrtvého. Proto každoročně pořádají spiritistickou seanci, aby ztraceného sourozence kontaktovali, jinak si jejich ztřeštěný život poklidně plyne.
Do hry ovšem letos vstupují další lidé. Gomezův právník Tully má finanční problémy, které řešil velkými půjčkami od doktory Cravenové. Protože ale nemá z čeho je splatit, prozradí jí, že Addamsovi vlastní obrovské jmění zamčené někde v trezoru v jejich domě hrůzy a že to víc než splatí jeho dluhy. Aby se k němu dostali, vymyslí tedy plán. Syn doktorky Cravenové, Gordon, který je až neuvěřitelně podobný Festerovi, se za něj má vydávat, aby od "bratra" Gomeze zjistil, kde trezor je, a zmocnil se bohatství.
Addamsovi jsou návratem Festera samozřejmě nadšeni. Přijmou Gordona okamžitě za svého a vtáhnou ho do středu rodiny, jenom děti jsou trochu podezřívavé. Ale ani Gordona to nenechá chladným. Nejdříve se celého domu a i nového "příbuzenstva" velmi děsí, avšak postupně, jak si na vše zvykne, začne být čím dál víc nadšený, a to až do takové míry, že si o sobě začne myslet, že by mohl být Fester. Jenže doktorka Cravenová a advokát Tully udělají další krok. Protože je Fester starší bratr, prohlásí, že se ujímá celého majetku a nechají Addamsovy soudně vystěhovat. Ti se tak musí vypořádat se zradou i s normálním světem, který nechápou, a v němž neumí žít.
Tully a Cravenová však také nemají ustláno na růžích. Gordon/Fester odmítá spolupracovat, protože si rodinu oblíbil, a oni nemůžou najít trezor, pouze spoustu pastí a falešných cestiček. Uchýlí se tak k poslední zoufalé a podlé šanci - unesou Morticii. Na čí stranu se nakonec Gordon postaví a dokáže bláznivá rodinka uhájit, co je její?
Tenhle film je prostě něco, co mám moc ráda bez ohledu na to, že nejde o vrcholné umělecké dílo s dokonalou myšlenkou. I když radši mám druhý díl, který sem přibude brzy. Strašně se mi líbí soužití Gomeze a Morticie. Oba jsou spolu už spoustu let, ale pořád se vášnivě milují a pořád si to dávají najevo. A jejich netradiční děti a dům, to je už jen třešnička na dortu. Všechno je tam ujeté, pohřební, morbidní, mrtvé, snad očarované, ale funguje to naprosto bez problémů a uprostřed našeho světa. Gomezovi sousedí se soudcem, který žije moderně, ale sami jsou jako něco, co právě opustilo kryptu. A nikomu to nevadí. To je na tom to úžasné. Nikdo neřeší, že je to jiný život, naopak, jde o problémy v tomhle životě, ale morbidní život jako takový je brán jako něco, co prostě je. Tečka.
Navíc jde o humorný film. Žádný horor. Všechno se tam stáčí k nějakému vtipnému vyústění, všechno je obraceno ve vtip a i když je ústřední zápletkou nastrčení falešné osoby, zničení života celé rodiny a chamtivost, stejně i tohle celé nemůže provázet strach. Situování Addamsovy rodiny doprostřed hřbitova totiž jakýkoli pokus o opravdu vážný problém táhne do absurdna. Stačí jen brána, která lidem, kteří se jí nelíbí, přiskřípne kabát, Věc komunikující morseovkou, darování letního oblečení strýčka Nicknacka, zimního oblečení strýčka Nicknacka a strýčka Nicknacka na charitu, a nejde to ani jinak.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat