14.6.14

15-tý či 15-ctý?

Usnadním vám to - ani jedno. A jak to je? O tom dnes.
Psaní číslovek v textu je jednou z problematik češtiny. A to jak při vypisování slovně, tak při používání číslic. A protože napsat číslici je rychlejší, používá to více lidí a dělají se v tom větší chyby, zaměřím se v krátkém přehledu právě na to ve všech druzích číslovek - ty jsou základní, řadové, druhové a násobné.

Základní
Vyjadřují počet, tedy se na ně ptáme otázkou kolik. 1, 2, 3, 10 000. Pohoda. Ale problém je v ostatních pádech, kde mívá spousta lidí tendenci něco přidávat. 5 ti, 5-ti, 5i a podobně. Ale to je CHYBA! Pokud chceme napsat základní číslovku číslicí, napíšeme prostě jen číslici a šmitec.
Vidím tam 5 kluků úplně stejně, jako žebříček 10 nejlepších filmů.
Jak to vyslovit se hledá podle kontextu! Nic se nepřidává! A to nikde, nejen u t - i když je třeba mléko dvoutřetinové, rozhodně není 2/3 nové. Není nové ze dvou třetin.

Řadové
Vyjadřují pořadí, tedy se na ně ptáme otázkou kolikátý. A pokud je vyjadřujeme číslicí, píšeme za ní tečku.
Obsadil 15. místo, je to na 365. stránce (x na stránce 365 bez tečky).
A opět za ně nic nepřidáváme! Neexistuje tvar 15-té místo či 15-cté místo či jakákoli jiná varianta. Jen si to po sobě přečtěte. Jsem na patnáctctém místě? Či jen na patnácttém? Blbost. Jen tečka.

Druhové
Vyjadřují označení počtu druhů a ptáme se na ně kolikerý či kolikery. Kolikerý pár už tu dneska prošel? Paterý. Kolikery ponožky ti koupím? Patery.
Jakmile to ale chcete napsat číslicí, je tu trochu problém. U kolikerého bych si dovedla představit, že to vyřeším jako u řadové číslovky. Kolikerý pár tu už dneska prošel? Dneska 5. pár. Ale u kolikery ponožky bych určitě použila slova. Přece jen nechcete ani pět ponožek ani páté ponožky. Chcete patery.

Násobné
Vyjadřují opakování a násobenost a ptáme se na ně kolikrát nebo kolikanásobný. Tady číslici použít jde hned v několika formách.
5x i 5krát a 5násobný
Obojí se přitom píše bez mezer a bez všech dalších -ti! Neexistuje 5-tinásobný ani 5tinásobný! A už vůbec se nepoužívá znak * místo krát, to jen v tabulkovém editoru.

Takže je to jasné? Nikde se nepřidává žádné ti ani -ti, protože to je obsažené v samotné číslici a jejím skloňování, a tečka se přidává pouze u číslovek vyjadřujících pořadí.

A pokud někdo dává přednost stejně jako já číslovkám psaným slovem, neodpustím si nakonec pár poznámek:
U dvouciferných čísel je správně všechno. Ve třídě je třicet jedna chlapců, třicet jeden chlapec i jednatřicet chlapců. Jen nezapomínat na mezery, dohromady se to píše na účetní doklady kvůli falšování.
Tvar dvěmi a oběmi neexistuje, vždy jen dvěma, oběma.
A pokud je dítě dvouleté, nikdy není dvou-leté. Vlastně nic není ani několika-vteřinové.

Doufám, že dnes už tu překlep není, jdou mi oči šejdrem.


Žádné komentáře:

Okomentovat