8.8.17

Čarodějnice

Původní název: The VVitch: A New-England Folktale
Země: USA, VB
Rok: 2015

To jsem takhle hledala nějaké pro mě nové horory a zde mě zaujala Kate Dickie alias Lysa Arryn (a kromě ní ještě "Dagmer Rozseklý") v jedné z hlavních rolí. Ona je jako herečka natolik výrazná a natolik skvěle předvádí psychotické ženy, že jsem si film Čarodějnice celá natěšená pustila. Navíc už podle doprovodných obrázků měl být z minulosti, kdy slovo čarodějnice znělo mnohem hrůzyplněji, a to mě vážně zaujalo. O to větší škoda, že jsem sobotní odpoledne pouze promrhala.


Čarodějnice vypráví příběh rodiny farmáře Williama, který se před lety se svou ženou, dcerou a synem odstěhoval z pěkného domu ve Velké Británii do osady na nově kolonizovaném americkém kontinentu. Tam nějakou dobu žil, narodili se mu ještě tři další potomci, ale poté začal mít pocit, že se ostatní kolonisté odvrací od pravé víry a dával to značně najevo. Jeho sousedům se to přirozeně nelíbilo, a tak vše nakonec vyvrcholilo v proces, na jehož konci byl William z osady i s rodinou vypovězen. Pobrali tak všechen svůj majetek a odjeli o několik mil dál do země nikoho, kde si založili nové živobytí a pokusili se vybudovat farmu.


Úroda byla slabá, nejvíce se asi dařilo jejich kozám, ale nějakou dobu jejich rodina fungovala. Byli soudržní, velmi oddaní Bohu a docela spokojení. Snad jen všechny trochu příliš děsil blízký, záhadný les, kam měly děti přísný zákaz vstupu. Tedy alespoň do chvíle, kdy nejstarší Thomasin hlídala batole Samuela, na okamžik zavřela oči a Samuel náhle zmizel. Jediné přijatelné vysvětlení, jaké je napadlo, bylo, že ho odtáhl hladový vlk, a tak už rodina vlastně ani nedoufala, že ho ještě najdou. Jenže veškerý spokojený život skončil. Matka nedokázala Thomasin odpustit, že malého neuhlídala, utápěla se v depresích. Do toho se mladší dvojčata začala chovat, jako by byla z divokých vajec, protože kromě matky, která je neusměrňovala, nikoho neposlouchala, a poslední zbývající potomek, Caleb, se ve všem snažil najít smysl a pochopit, co se s jeho nejbližšími a i s ním samotným děje. Přitom navíc děti začaly prohlašovat, že Sama neodnesl žádný vlk, ale čarodějnice z lesa, a že jim to údajně našeptal kozel Černý Filip.


Tomu rodiče původně nepřikládali žádnou váhu. Jenomže Thomasin a Caleb vyrazili do lesa a domů se vrátila pouze Thomasin. V tu chvíli už začínali být nalomení, protože jim bylo jasné, že se kolem nich děje něco zlého. A když se Caleb vrátil nahý a v deliriu, a když začala dvojčata naříkat jako posedlá, měli jasno. Thomasin se upsala ďáblu. Stala se z ní čarodějnice. A odtud už byl jen krůček k plnému propuknutí šílenství. Nebo, chcete-li, ďáblova tance.


Jen tu stále zůstává zásadní problém, a totiž, že vás to nebude v nejmenším zajímat. Nic z uvedného téměř nikam nevede, není to zajímavé, není to napínavé, je vám to jedno a je to o ničem. Předně téměř vůbec nic neuvidíte. Film měl mít temnou atmosféru, hororovou, a k té se jasné barvy a denní světlo moc nehodí. Navíc zamračené nebe a přítmí mělo nejspíš symbolizovat čím dál větší zoufalství, v němž se ekonomicky i emocionálně hlavní postavy ocitly. Ale když asi tak 70 % času hádáte, co se odehrává, jenom neustálým nakláněním monitoru si můžete trochu pomoct, a napadá vás, že vidět to v kině, zaplatili jste přemrštěnou cenu za audio zážitek, je to příliš. Přitom se skoro až do konce neukazuje téměř nic, co by bylo nutno nějak zastřít. Žádná nahota, žádné násilí.


Druhá věc, která zásadně ubírá na atmosféře, je nejasnost poselství. Smyslu filmu. Mám ráda filmy, kde se divák může domýšlet, jestli strašidlo existuje, nebo postavy propadly bludům. I tady by se to tak mohlo tvářit. Je vůbec nějaká čarodějnice, která krade děti, nebo se matka zbláznila po ztrátě syna a bigotní, až fanaticky křesťanský život si vybral daň na všech, když jim ruply nervy? To by byla dobrá zápletka. Nebýt jedné věci, a to, že onu čarodějnici uvidíme už v první třetině při jakémsi hnusném obřadu (možná, kvůli té tmě opravdu nešlo rozeznat, co to vlastně bylo, jen šlo matně tušit, že je v záběru také tělo dospělé ženy) a pak asi ještě dvakrát. V okamžicích, kdy zcela zjevně nejde o žádné zhmotnění šílenství, ale o samostatnou bytost s vlastní agendou. Čarodějnice tedy bezesporu existuje. Avšak kromě toho, že "asi" unese Samuela, "asi" se vykousne s Calebem a "asi" má cosi společného s kozou, neudělá nic. A nic neudělá ani nikdo další.


Proto mi ten film nedával moc smyslu. Negradoval. Když si odmyslím scény s čarodějnicí, se zájmem jsem se dívala od okamžiku, kdy už se zdálo, že matka i otec uvěřili, že čarodějnicí je Thomasin, jiné jejich dítě nebo rovnou všichni. A na skvělý výkon otce, který v noci zoufale spílal Bohu a dával si vše za vinu. Opravdu to dobře zahrál. Jenže do té doby, i s menšími podezřeními, sourozeneckými hádkami, těžkým obdobím, kdy matka nebyla schopná o nic se starat, spolu rodina celkem slušně žila. Měli se rádi, dokázali fungovat, nakonec si i dokázali přiznat, že takhle živořit na neplodné farmě dál nejde, modlení nemodlení, snažili se plánovat budoucnost a vychovávat. Prostě obyčejná, hluboce věřící rodina před třemi sty lety na samotě. Občas někomu přeteče pohár, ale vlastně to tak nemyslí. A pak najednou bum, opravdový konflikt, opravdové vyústění a vůbec i opravdová zápletka a směr ke konfliktu přišly až těsně před koncem. Který byl... zase trochu divný a zdá se mi roubovaný.


Zkrátka absolutně nevyužitý potenciál čarodějnice, která byla ve filmu naprosto zbytečně, větší část stopáže úplně o ničem, stejně tak nijak nevyužité náznaky toho, že Caleb, u nějž se probouzí puberta, začíná mít choutky na svou sestru, protože jinou holku, jejíž prsa by mohl objevovat, poblíž nemá, protože ani to nikam nevedlo, žádné vysvětlení toho, jestli měla na všem jakýkoli podíl dvojčata, i když nás ke konci film vedl k tomuto podezření, a ve finále jenom výbuch smíchu, když otec zavřel Thomasin i dvojčata, na které řval, že jsou čarodějnice a vezme je do vesnice před soud, k Černému Filipovi. Protože pohled na toho kozla, jak se tvářil skoro uměle, seděl na seně a přežvykoval, byl tak nějak šáhlej.


Přitom je to obrovská škoda. Vážně se mi líbila výprava a kostýmy, herci svou práci odvedli na jedničku, včetně těch nejmenších, a nebýt všudypřítomné tmy, jde o alespoň dobře řemeslně zpracovaný snímek. Mizerný scénář a od základu špatné budování příběhu ho ale zkazily.

Foto: IMDb

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat