9.11.19

Jeptiška

Originální název: La Monja
Země: Španělsko, VB
Rok: 2005

Ne, není to ta nedávná duchařská jeptiška z universa V zajetí démonů. Je to jiná duchařská jeptiška... ale taky celkem nepovedená. Tentokrát hlavně z technické stránky, ale o tom až později. Nejdřív se podíváme na to, co je tahle španělská jeptiška vůbec zač a proč je z ní takový horor.


Kdysi v Barceloně fungovala církevní internátní dívčí škola, kam několik rodičů poslalo své "neposlušné" dcery na převýchovu. Jednou z nich byla i Mary, matka hlavní postavy Eve, která na ni nemá zrovna dobré vzpomínky. A brzy nebude mít ani Eve, protože když se jednou vrátí domů z party, vidí právě, jak její matku vraždí jakýsi podivný přízrak jeptišky. A očividně není jediná, která z oné skupiny bývalých spolužaček takhle náhle zemřela. 


Eve proto s přáteli odletí do Španělska, kde místo zábavy a zapomnění na trauma chce najít zbytek matčiných spolužaček a zjistit, co se to vlastně stalo. Ví totiž, že už v minulosti se odehrálo něco zlého, jenže si na to nevzpomíná a má dojem, že to všechno souvisí se školou. Seznámí se tam i s budoucím knězem, který jí pomáhá s překlady a orientací ve městě, a společně zjistí, že onen internát už dávno zavřeli, když ředitelka sestra Uršula zmizela. Proto se tam nakonec rozjedou, aby zjistili víc. 


Na místě najdou dlouho opuštěnou budovu a i poslední dvě Maryiny spolužačky. Ty přiznají, že také přijely, aby zjistily, co se děje, protože najednou začaly umírat všechny, které se kdysi zúčastnily děsivé události - jednou v noci našly ve sprchách sestru Uršulu, jak ubližuje Mary, v konfliktu ji utopily a její tělo hodily do rybníka. Který město nechalo před dvěma týdny vysušit a právě tehdy začaly ty podivné události. Je tedy možné, že se duch Uršuly probudil a ona se teď mstí. Navíc má teď všechny jako na dlani a buďto tato poslední skupinka zjistí, jak ji porazit, nebo bude pokračovat ve své misi očištění světa od hříchu. Buďto přijdou na to, co se tehdy mezi ní a Mary stalo, nebo o život. 


Prostě takový klasický horor s vraždícím duchem, o němž se postavy snaží zjistit, proč vraždí, a tak odhalit dávné děsivé tajemství. Bloudění opuštěnou strašidelnou budovou je také úplná klasika a zápletka není premisou ničím nová. Dokonce sami prohlásili, že je to jak v Tajemství loňského léta. A vy i víte, co udělají teď. Snad jen téma ducha zhmotňujícího se pomocí vody je trošku originální a konkrétní tajemství vedle obecného "zabili jsme ji a ona se mstí". Konkrétní důvod, proč se mstí a jakým způsobem. Který se ale divákům odhalí dost brzo. A pak už chcete zabít všechny, protože je vám jedno, co se jim stane. Když už nejsou rovnou nesympatičtí, ničím si vás nezískají. Někteří jsou pak přímo superprotivní. Prostě se jich co nejdřív zbavit. Jako chce Uršula. A pak i Uršuly, protože ta je zase pěkně mizernej efekt.


Hele, hraní tu mělo své mouchy. Třeba Mary, která se na spadlou vázu dívala, jak kdyby bylo naprosto nepochopitelně zvláštní a šokující, že ve váze je voda, a když se převrhne, ta voda a kytky skončí na zemi. Ale nebyla to žádná světoznámá esa, takže mi to zase moc nevadí. Mnohem horší mouchy měly efekty, konkrétně právě přelud jeptišky. Jedno z nejtrapnějších filmových strašidel s vážně, vážně hloupými pózami a... no prostě na každého vyskočila, jako když Drákula v Hotelu Transylvánie znuděně předváděl blé bleblé. Úplně nejtrapnější byla scéna, kdy ji Eve viděla na křídle letícího letadla, protože tomu už se ani smát nešlo. Přitom ostatní efekty s vodou nebyly špatné, jen ta samotná jeptiška. 


A to už ani nepočítám problémy scénáře. Jediná sympatická postava byla Zoe, ale ani ta se nedokázala chovat normálně. I ona, když zjistila, že ji chce jeptiška zabít upálením v troubě, co, vyhýbala se jakémukoli ohni na míle, myslíte si? Ne, neustále běhala zpátky do kuchyně přímo k obří troubě. Grrr, vážně?! Oni dopředu věděli, co se má které stát... a prakticky dělali všechno proto, aby se to stalo! Proto bylo tak těžké někomu z nich fandit. Nemůžu ale říct, že by se mi nelíbilo finální vysvětlení (i když lovit ducha harpunou byla pěkná volovina) a zápletka jako taková, očištěná od chování a osobností postav. Klasická duchařina, pokud výrazně nezaujme, rozhodně neurazí. Jen by to chtělo víc si pohrát. 

Foto: IMDb

Mé hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat