10.11.19

Požádám o rozvod a oškubu tě dohola 1 - SJM

Může se to stát. Zvlášť, když moc nemáte, a ten, na koho je zloba namířena, může za rozvod a ještě se choval jako prase, které je naštvané, že nemůže najít žito. Většinou ale málokdo odchází opravdu s holým zadkem. A abychom vůbec pochopili, jak to chodí s majetkem při rozvodu, musíme si v této první části rozebrat, jak to s ním chodí před ním. Institut společného jmění manželů (čili SJM). Pro který existují dva režimy, od nichž se odvíjí zbytek.

zdroj
  • Zákonný režim
Obecně pro něj platí, že cokoli během manželství získáte, je to vás obou dohromady. Dokonce i mzda nebo plat, pokud vám to už vyplatili. A patří tam i všechny dluhy. Taky obecně. Je ale pár věcí, které do něj nepatří a zůstávají výhradně vám. Tedy pokud se dobrovolně nerozhodnete je do SJM vložit. 
    • Výjimky ze SJM
-dar,
-dědictví,
-věci osobní potřeby - asi nikdo nemá zájem, abyste sdíleli podprsenku a kartáček,
-to, co získáte jako náhradu újmy - bolestné, "odškodné" třeba za pomluvu a podobně,
-to, co získáte prostřednictvím vašeho výlučného majetku - například jen vy zdědíte byt, prodáte ho a utržené peníze jsou jen vaše,
-majetek vydaný v restituci,
-dluhy týkající se vašeho výhradního majetku, 
-dluhy, které nadělal jeden bez souhlasu druhého a nešlo o každodenní záležitosti.

Všechno ostatní, bez ohledu na to, kdo je kde zapsaný jako vlastník nebo dlužník, máte dohromady. Podle zákona. A když vám tahle úprava stačí, můžete s ní vydržet od svatby do smrti.
  • Smluvní režim
Pokud se nechcete řídit zákonným režimem, pokud třeba vůbec nechcete SJM mít, musíte s tím za notářem, protože taková smlouva musí mít vždycky formu veřejné listiny, což je třeba právě notářský zápis. Navíc je vhodné nechat notáře zanést ji do Seznamu listin o manželském majetkovém právu. Pak taková smlouva bude účinná vůči všem. A existují tři verze toho, jak si SJM smluvně upravit.  
    • oddělené jmění
V tomto případě, když smlouvu uzavřete ještě před manželstvím, SJM vůbec nevznikne, když až v manželství, SJM se "zruší". Součástí smlouvy pak bude prohlášení, že co každý z vás získá, bude jen jeho, dluhy, ke kterým se zaváže, budou jen jeho, a jak si rozdělíte majetek, který jste dosud měli společně. A bez ohledu na to, jak s majetkem nakládá váš manžel, vás se to už finančně nebude nijak týkat. Když pak manželství skončí, majetek nemusíte řešit, každý má svůj.
    • vyhrazení vzniku SJM ke dni zániku manželství
V tomto případě to na začátku funguje stejně jako u odděleného jmění. Každý si jede na své a za své. Ale když manželství skončí a máte takovou smlouvu, musí se provést vypořádání SJM, protože v tu chvíli už se to zase bere, jako že SJM existuje. Akorát se neřeší, jak jste hospodařili předtím, ale jenom, co máte při zániku manželství. 
    • rozšíření/zúžení SJM
Rozšíření je to, o čem jsem mluvila už u zákonného režimu, tedy že se rozhodnete do SJM přidat něco, co jinak patří pouze vám. A zúžení naopak, o některé věci sepíšete, že už není (nebo nikdy nebude) součástí SJM. SJM tedy normálně existuje, ale vy přidáváte nebo ubíráte.

Ještě je možné žádat ze závažných důvodů přímo soud, aby rozsah SJM změnil, což je ve výsledku hodně podobné smluvní změně, jen máte místo smlouvy rozsudek, proto to neuvádím zvlášť. 

Což jsou naprosté základy, které myslím stačí. Samozřejmě tu platí, že při důležitých nákupech nebo velkých dluzích je nutný souhlas druhého, že pokud se úprava týká nemovitosti, je potřeba to zapsat do katastru nemovitostí, že existuje ještě zvláštní úprava pro případ podnikání manželů, ale nemyslím, že je nutné tu vypisovat obsah několika desítek paragrafů. Chtěla jsem vás jen seznámit se základní podobou existence majetku v manželství, abychom se v dalším článku mohli vrhnout na to, co s ním, když se rozvedete. Protože to většinou zajímá každého nejvíc. 

1 komentář:

  1. Tak si říkám, jestli není fakt jednodušší žít si na hromádce...

    OdpovědětVymazat