18.5.20

Jeepers Creepers 3

Originální název: Jeepers Creepers 3: Cathedral
Země: USA
Rok: 2017

Chtěla jsem si pustit nějakou naprosto nenáročnou vymývačku, bez komplikovaného děje, nějakej krvák a zábavu, a mám za to, že Jeepers Creepers pro to není špatnou volbou. Tentokrát po dlouhé době třetí díl, který ale, jak se ukáže na konci, časově těsně předchází díl druhý. 

Bohužel se to ukáže až na konci, protože tím naprosto zmate. Jak je možné, že začínáme Creeperem, který má 23 dní každých 23 let na to, aby lovil, když ho na konci minulého dílu připíchli jeho vlastní zbraní ke zdi a neměl být schopný se z toho jen tak dostat, aniž by to nějak vysvětlili (alespoň právě do předposlední scény, kdy zjistíme, že ho "chytí" až pár dní po tomto dílu)? Tady je totiž opět na lovu a jako vždy si vyhlédne oběť, z níž pozře, co se mu líbí, za sebou zanechá spoušť a nikdo ho nemůže zastavit.


Tentokrát zaútočil na policejní stanici. Šerif, který už se s Creeperem setkal před třiadvaceti lety, je odhodlaný ho dostat a zabránit tomu, aby se úmrtí opakovala. Jenže ani to, že se policii povedlo zajistit Creeperovu děsivou dodávku, není k ničemu. Vrátí se pro ni s dalším masakrem v patách a zmizí. Šerif tedy nemá mnoho času ho vystopovat, protože současný cyklus pomalu končí. 


Není ale jediný, kdo má Creeperovi zkřížit cestu. Matka jedné z jeho obětí, která se šerifem spolupracuje, totiž zjistí, že její syn před smrtí na pozemku pohřbil Creeperovu ruku (jak už se ukázalo, kdykoli přijde o část těla, prostě pozře cizí, aby se stala jeho novou součástí), a právě ta by mohla odhalit, co je Creeper zač. Což hodlají využít k jeho zničení a on to nechce dopustit. Finální střet na sebe tedy nenechá dlouho čekat.


Že jde o klasickou, "tupou" vyvražďovačku s nadpřirozeným záporákem tu beru jako plus, a kdyby u toho jako s předchozími díly zůstali a nedrželi se zpátky, nebylo by, nač si stěžovat. Nebo proč litovat většinu obětí, protože ani u nich se nesnažili, aby na nich divákům záleželo - s výjimkou šerifa. Což je možná škoda, nebylo jich tolik jako v minulých dílech, každou chvíli někdo útok přežíval, umírali hlavně bezejmenní na pozadí, a proto to působilo celkem slabě. Vznikl ale trochu větší problém. Nově se pokusili dodat místo bezduché řeže větší hloubku, naťukávali mystiku kolem Creepera, dokonce postavy nechali nahlédnout do jeho tajemství - ale divákům to neukázali. Neprozradili, co zvláštního se postavy dozvěděly, ihned se zase najelo zpátky na vraždění. Myslím přitom, že kdyby se zaměřili na tuhle stránku, bylo by to super oživení série. Ostatně odhalování záhady je přirozený tahák. Tak proč se na ni nakonec úplně vykašlat?


Rozhodně dobrý nový prvek bylo na druhou stranu větší využití Creeperovy ikonické dodávky, když ji nechali útočit, vyrazit každou chvíli s nějakou jinou šílenou skrytou zbraní, udělat z ní v podstatě smrtící past, ta mě bavila. Myslím tím doslova bavila, protože film se nebál nechat diváka smát, jak je to šáhlý. Třeba všechny náhody, díky kterým Addison Creeperovi pořád utíkala, já se fakt smála. Nebo když prázdná dodávka vystřelila lano s nožem a policajti na ni začali mířit zbraněmi, jo, to auto určitě vyděsí. Na druhou stranu diváka to nevyděsí, nemyslím, že tenhle horor má děsit, spíš vážně pobavit. Samotný Creeper má takovou auru... nelidského, čistě zlého monstra, které je ale z nějakého úchylného důvodu sexy a vtipné. Ne reálně, ale Freddy Krueger stylem. Navíc jsem přesvědčená, že to bylo úmyslně, scénář byl místy úmyslně absurdní, že to nemělo ambice. 


Trochu tomu mimo jiné nasvědčuje i sem tam uklouznutí při střihu a dialogy mezi mladšími postavami. Tak, jak na sebe pokřikovali kluci, když našli dodávku a než je začala masakrovat, se nikdo nevyjadřuje. A odpověď na Bobbyho otázku, zda s ním Addison chce chodit, která zněla "měla jsem kočku, mámin přítel ji neměl rád, máma si ho vzala a zbavila se kočky", byla... eh? Kdo to psal? Vážně, scénář mohl být na nenáročnou oddechovku fajn, ale chtělo poslechnout si, jak lidi vlastně mluví, a pak jestli postavy, když už mluví, taky říkají něco podstatného. 

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:



2 komentáře:

  1. Jsi přece jenom trošku mladší ročník než 87., kterému v dětství Jeepeři přirůstali k srdcím. Nemůžeš ocenit tu snahu vytřískat z trojky melouny. :D

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá jako dobrá prasárna, to mě bude bavit :D

    OdpovědětVymazat