21.5.20

Tucker & Dale vs. Zlo

Originální název: Tucker & Dale vs. Evil
Země: Kanada, USA
Rok: 2010

"Dneska jsme měli fakt den blbec, hledíme si svýho a najednou se všude po našem pozemku začnou zabíjet děcka". Tak se dá asi charakterizovat naprosto geniální hororová komedie, u které jsem se řehtala od začátku do konce, i když ji nevidím poprvé.


Vypadá to, že parta studentů právě narazila na pár šílených vidláckých řezníků, kteří na benzínce v zapadákově, kam vyrazili kempovat, nakupují podezřelé vybavení jako sekery a háky. Takže se asi strhne boj o život v odlehlé divočině. Ale proč pořád přetrvává pocit, že něco nesedí? Jednoduché. Místo oné party studentů totiž sledujeme Tuckera a trochu jednoduššího a stydlivého Dalea, vesnické kámoše mířící na právě zakoupenou chatu v lese. I když policie je varuje, že kolem jejich chaty číhá zlo, mohli by si užít prima den.


Nedojde jim totiž, že chata předtím patřila opravdovému vraždícímu šílenci. O něm a o tom, co provedl před dvaceti lety, ale ví studenti, kteří se utábořili nedaleko, a také si o něm vypráví - a řádně tím sami sebe vyděsí. Když se proto po setmění vyrazí vykoupat do stejného jezera, kde Tucker a Dale právě rybaří, a ti se pokusí nenápadně zmizet, aby se jich náhodou nelekli, když už u benzínky se netvářili přátelsky, spustí se ohromná série nedorozumění s drastickým koncem. Jedna ze studentek, Allison spadne do vody, praští se a ocitne se v bezvědomí. Dvojice ji proto vytáhne, jenomže její přátelé jsou přesvědčeni, že ji unáší, proto na jejich volání raději utečou a začnou plánovat záchranu. 


A zatímco Tucker a Dale by jim moc rádi pomohli, studenti ve své snaze zbavit se zdánlivých monster a kvůli špatnému výkladu celé situace začnou shánět zbraně, pobíhat okolo a podléhat mnoha nešťastným náhodám v neznámém lese, zatímco v chatě, když si toho všimnou, si začnou myslet, že děcka uzavřela dohodu, všechna páchají sebevraždu, chtějí zabít i Allison a možná teď i je, takže boj o přežití přece jen začíná. Jen role nejsou tak jednoznačné. Jak tohle může skončit?


Tenhle film prostě skvěle převrací stereotypy. Venkovští balíci nejsou šílení zabijáci, filozofují o životě a jsou to upřímní kluci. Podezřele se tvářící policajt jim chce jenom pomoct a nereaguje na nic, co si doslova říká o předsudek. Sexy blondýnka se zamiluje do Dalea jen tak. Na první pohled protagonisté ve skutečnosti rozpoutají peklo a vyvraždí se navzájem. Z toho byla přitom nejlepší upřímnost a bezprostřednost Tuckera a Dalea, bylo to hrozně nakažlivé, zatímco studenti byli s každou scénou nesnesitelnější, čímž se rozpor v tom, jak je viděli diváci a jak se navzájem viděli oni, ještě dobře prohluboval. Spolu s tím, jak stačilo prohodit úhel pohledu a hned by divák mohl fandit studentům, když by viděl jen to, co oni.


Bylo to samozřejmě extra přehnané, všechno, ale účelově a účelně. Pořád byla třeba trocha pozornosti, aby divák plně pochopil nejenom, co se děje, ale ocenil i naznačovanou rovinu. Tedy že vzali hororová klišé, pohráli si s nimi, přehnali je, a pak je celé převrátili tak, aby se divák popadal za břicho, i když se na obrazovce zrovna šrotuje tělo. A aby z toho přitom nebylo Scary Movie. Samozřejmě stejně jako ve Scary Movie jsou scény nerealistické. Aby byly všechny nehody, při kterých studenti umírají, možné, musí se sejít spousta nepravděpodobných okolností (třeba Tucker omylem zajede motorovkou do vosího hnízda, zdrhá před útokem vos, jeden student má za to, že ho s ní honí a omylem se při útěku nabodne na větev, aniž by si Tucker všiml, ovšem ostatní si začnou myslet, že to udělali kluci, jindy Allison pomáhá Daleovi vykopat díru pro kadibudku, oni si myslí, že ji nutí kopat si hrob, a když pro ni jeden běží, zakopne a nabodne se na vlastní kůl, zatímco druhý skočí a omylem zajede přímo do drtičky, a jak se Dale lekne a zvedne, knockoutuje Allison), ale jednak to k tomu patří a jednak to vyvažují ostatní okolnosti, které působí zcela přirozeně.


A co hororům často vytýkám a co mi tady nevadí, naopak je důležitou součástí filmu, je bezvadné rozehrání vztahu nesmělého vidláka Dalea a sexy Allison, když si ti dva vše zvládli pár větami vysvětlit, prostě být v pohodě a seznámit se. Takže zatímco jinde mě štve, když je zápletkou filmu snadno vysvětlitelné nedorozumění, tady to bylo perfektně zahrané a hrozně vtipné. Navíc je to hlavní myšlenka této hororové parodie - hodně problémů způsobuje nedostatek komunikace a předsudky. Nejen těm, proti nimž míří, ale jejich obětí nakonec může být i ten, kdo je má. Brutálně.

Foto: IMDb

Mé hodnocení:

4 komentáře:

  1. Svazování studentek má své místo v každé komedii!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tenhle film mi nějak unikl. :-D Popis zní dost zajímavě, vůbec nevím, co si mám představit, na horory sice nekoukám, ale pokud je to takhle s prvky komedie, to bych asi zvládla. :-D

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
  3. To byla dobrá blbost! Normálně bych si to nepustila, ale byli jsme tenkrát v Budapešti, nedalo se nic dělat, lilo jako z konve :D Tak jsme si zalezli v apartmánu do postele a pustili si tohle na netflixu :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mám horory ráda a tohle zní docela dobře. Poznamenám si do seznamu a jednou se k tomu určitě dostanu. :D

    OdpovědětVymazat