14.5.20

Krimi příběhy vypráví

Po čase vám chci zase doporučit jednoho z mála mnou odebíraných youtuberů. A velký rozdíl od těch předešlých je, že toto je česká youtuberka "Krimi Příběhy", poměrně nová, ale s rostoucími řadami fanoušků, mezi které jsem se ráda zapsala. Proč? Protože vypráví o známých i méně známých kriminálních kauzách z Česka i z ciziny.


Ne ale typickým stylem desetiminutového souhrnu a hlavně co nejvíc šokujících obrázků a videí, což je bohužel dost časté, ale dává si s nimi neskutečnou práci. Jde o klidně až hodinové sedánky bez velkého množství doprovodného materiálu, ve kterých velmi do hloubky popisuje, co se stalo, za jakých okolností, s jakými aktéry, shání informace, které se v "populárních zdrojích" často ani neuvádí, rozebírá teorie o tom, co se stalo, pokud to není objasněné, vlastní názor na věc a i složité kauzy dokáže docela zajímavě rozplést. Nejvíc mě uchvátila asi třídílnou sérií o Kuřimské kauze, teprve od ní jsem se dozvěděla, co se to tehdy tak neslavně dělo. A taky hláškou, že Joe Exotic si své jméno vybral správně, protože jestli je někdo exot, tak fakt on.


Výhradu mám akorát k občasným špatným gramatickým formulacím, na kterých je vidět, že si celý text připravuje předem (a taky poznáte, kdy byl zdroj v angličtině, protože překlad je trochu kostrbatý), a někdy k nepřesné nebo nejasné terminologii, protože asi není z oboru trestního práva/psychologie a laik se s tím vždycky hůř pere. Rozhodně bych si ji ale uměla představit i v redakci médií, která se těmito tématy zabývají (například moje kdysi předplacená Enigma) a kde by mnohé redaktory i zpracováním a hloubkou videí hravě strčila do kapsy. 


Její videa se mi tedy líbí víc než u mnohých jiných youtuberů zaměřujících se na "true crime", a to ať českých, kterých jsem pár zkusila, když na tomto kanále je zatím videí málo, ale žádný mě nezaujal, tak zahraničních, kde občas sleduji jen videa od jednoho z nich. Protože podobně jako tady se případy nezabývá jen povrchně. Takže kdo rád poodhalí roušku zločinu, zkuste to. 

4 komentáře:

  1. Přijde mi na pováženou, že se mladá žena zabývá zločinem. Na druhou stranu lépe pro nás, vyvrhele. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde mi na útěku z předminulého století tvrzení, že by biologické pohlaví mělo mít jakejkoli vliv na možné zájmy.

      Vymazat
    2. No jistě, protože já tím chtěl pouze naznačit, že pro společnost je lépe, když převažují ženy coby měkká stvoření, které se zděsí při pohledu na hlaveň remingtona!

      Vymazat
    3. Což je přesně toxicita, která dělá problémy všem.

      Vymazat