12.5.20

Pavlínka a její hejtři

Kdo neví, o co jde, jako že hromada z vás asi ne, Pavlína je soutěžící v letošním ročníku českého Masterchefa. Což pro ty, kdo neví, o co jde, jako že hromadě z vás to asi dojde, je soutěž ve vaření. Je to druhý český ročník, na který koukám - viděla jsem dávno úplně první verzi, kde se všichni porotci chovali jako Joe Bastianich, kdyby kolem sebe místo tísnivých pohledů házel jen aroganci a urážky, a to se vážně nedalo. 

Promiň, Joe.
zdroj

Teď mi přijdou většinou celkem příjemní v rámci show, jakou by měli dělat. A Pavlína je mladá soutěžící, velmi emotivní, se známým příběhem, jak zhubla, přešla na zdravou stravu, miluje zdravé vaření, a dává najevo, jak moc chce vyhrát. I když do svých výtvorů zdravou snahu tak moc nedává, protože porotci o ni moc nestojí. A ona chce vyhrát. Potud fajn.

Mnohým divákům ani nemusí být sympatická, mně taky úplně ne. Roman vypadá jako super střevo a Pepa s Ivkou jako šampioni ve vaření. Pro mě alespoň. Na pohled. Jsem to od nich nikdy překvapivě nejedla. Akorát, že Pavlína teď vyhrála soutěž o nejlepší bagetu a tuto její vítěznou bagetu bude prodávat řetězec bageterií. Opět, divákům se nemusí zdát lákavá. Porotcům asi chutnala, všem chutnat nemusí. To je logické. Stovky lidí by šly do války za vlašák a kofolu, ale já to nepozřu, dokud to není úplně poslední potrava na Zemi. No, předposlední. Před dršťkama a kapustou. Tu její bagetu navíc asi taky ani neochutnám, protože v těchto podnicích se mi nechce utrácet. Nic proti bagetě.

Co už je ale naprosto nesmyslné, jsou sprosté urážky na Pavlínin účet prakticky od začátku a hlavně teď. Teď to nejsou jen komentáře, ale i osobní přání štěstí a zdrav... tedy přání zlámaných kostí a znásilnění. V libovolném pořadí. Prostě je najednou širokým výčtem synonym pro prostitutku, hospodářská zvířata a genitálie.

Zastánce přání drasťáren nejsem pro nikoho. Kanální nadávky bych chápala u specifické sorty lidí. Jako Hitler, když zmasakroval kus Evropy. Stalin, když zmasakroval kus Evropy a Asie. D&D když zmasakrovali půlku seriálu Game of Thrones. Nebo u opravdových synonym pro genitálie, jako byla svého času Elise v Hell's Kitchen, kde úmyslně podkopávala vlastní tým, nespolupracovala, vymlouvala se z trestů a nenáviděl ji každý. Pavlína ale nikoho nepodráží. Jen chce hodně vyhrát, tahle soutěž je pro ni hodně důležitá a otevřeně to přiznává. Od podlahy, takže se neštítí sprostě si ulevit. Což všechno hromadě lidí vadí a což je... já viděla každý díl amerického Masterchefa a tam by byla mezi nejmírnějšími. Otevřené emoce, sebedůvěra a hlasitá snaha se v naší kultuře zkrátka asi tak moc nenosí. Ale že někdo takový je, není špatné, stejně jako, že jiný by se s ním nesnesl. Není na místě ji pro to urážet.

Je naopak naprostá blbost, co také mnozí s oblibou dělají, tedy vyvěšovat moudra jako "mladá a blbá, ostatní maj rodiny nebo dvacet odpracovaných let, ví, o co v životě jde, nemaj proč to prožívat, tak jsou sympatičtější." Hele vole, kterýs to utrousil. Každý prožívá věci po svém. Žádný cíl, ať už práce, děti, národní či mezinárodní úspěch, není lepší než jiný. Je úplně v pořádku, aby každý chtěl něco jiného a někdo víc prožíval soutěž, zatímco jeho souputník tak ne, protože nad všechno třeba nadřazuje rodinu a na výhru nespoléhá jako na šanci od základu změnit život. Nebo proto, že je flegmatik. Srovnávat je takhle je nesmysl. K tomu tím urážíte ostatní, když naznačujete, že jim o vítězství ani nejde, páč to furt neopakujou a jejich děti/cokoli jiného musí bejt veškerou náplní jejich života. Že jim vlastně na soutěži nezáleží. Na druhou stranu, kdyby to začali říkat, budete prskat taky.

Navíc se v této bezdůvodné nenávisti projevuje i drsný dvojí metr. Pavlína není jediná, kdo nadává, prohlašuje, jak tohle supr čupr jídlo musí vyhrát a komu by prý výhra překopala existenci. Začala jsem to sledovat někdy v dubnu zpětně, takže si pamatuju ještě dost. Třeba Pája na mě vyzařoval hodně upjatosti, moc se nenechal učit, ale protože působil víc jako studenej čumák mého ražení, co místo breku kamenně zírá (třeba proto ani arogantní není, neznám ho), vášně ho minuly i od diváků. Protože jakmile se rozhodnete, že někoho nemáte rádi, rysy, které vás u ostatních ani nenapadne kritizovat, z něj najednou dělají hospodářské zvíře na deset způsobů. A jmete se je zveličovat. Však Pavlína je jednoduše stejná jako ostatní, jako my všichni, se svými vlastnostmi a svým příběhem jako my všichni. A víte, proč se její projev zdá zdůrazněný a nejhlasitější? Editace. Televizní kouzlo. Fakt chcete někoho úplně cizího nesnášet kvůli účelovému sestřihu?

Všichni tam totiž mají nějaký příběh a projev. Někteří výraznější, jako Pavlína, tak je ukazují víc. Jak říkám, Pepa je můj favorit ve vaření, ale nechat ho mluvit do kamery není divácky zajímavé. Nechat tam Pavlínu klepat se se zarudlými tvářemi a ráčkovat "tyvole teď jsem to zmrvila", je. Poznámka - divácky zajímavé neznamená, co divák shledá zajímavým, ale co vyvolá jakýkoli větší ohlas. Navíc střih umí vyrobit, co se ani nestalo, a do jaké míry je všechno upřímné, je taky otázka.

Zkrátka přát jí koncentrák proto, že je ukecanější než vy a nelíbí se vám, že to chce a nerozpakuje se to sakra říct, vypovídá o vás, ne o ní. Což platí úplně o všech. Hodnoťte výkon, nesnažte se hledat osobní anti/sympatie, ty lidi stejně neznáte. A kdyby někdo zůstával v nějaké soutěži i s extra chabými výkony, jo, pište o tom, kritizujte. Říkejte, že její jídla vypadají hrozně, ne ať chytne virus. U vaření je jen problém, že od obrazovky to moc neohodnotíte, teleport ještě furt nefunguje, aby vám poslali k ochutnání. Takže těžko říct, jestli v ní jen poznali divácký potenciál, nebo i přes zakopávání její jídlo chutná. To je ovšem nakonec jedno, tak nefanděte, když se vám nelíbí. Hlavně si vyndejte hlavu z prdele, jak by řekl jistý jiný kuchař.

6 komentářů:

  1. Ty jsi znamenitá kuchařka, jako každá správná ženská, ale co my? Co si neumíme upéct ani lembas? Můžeme se vůbec bez uzardění dívat na pořady, v nichž nás každý účinkující v gastronomii tolik převyšuje?

    OdpovědětVymazat
  2. Tomu se nevyhne nikdo, kdo vstoupí do veřejného prostoru.... Znám to byť jen na úrovni města...

    OdpovědětVymazat
  3. Já ani nevěděla, že nějakej MasterChef je, dokud na mě ty bagety nezaútočily z internetů. Jako vítězku celé téhle kauzičky vidím Danielu z FB bageterky, která zvládla komentující poslat bravurním stylem do patřičných míst.

    OdpovědětVymazat
  4. Já osobně MasterChef sleduji, Pavlínu nikterak nemusí, protože mi prostě není sympatická a mám jiné favority na vítěze, ale je pravda, že co je moc, to je moc. A celá ta mediální kauza kolem toho, co za hrůzy jí lidi přejí, je podle mě velká nafouknutá bublina. Jde totiž o to, že čím větší skandál, tím větší sledovanost... Ale každopádně, ať už člověka nemusím sebevíc, nedává mi to právo přát jemu nebo jeho rodině nějaké hrůzy.

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
  5. Dívala jsem se na sociální sítě a nechápala jsem co, se děje. Nesleduju ani tu soutěž, takže nevím, co je ona Pavlínka zač. Ale její bageta nevypadala tak zle, asi bych jí snědla :D

    OdpovědětVymazat