9.7.20

Smrt ve tmě

Originální název: Don't Breathe
Země: USA
Rok: 2016

Po velmi dlouhé době jsem si pustila film, a to zcela náhodný, aniž bych věděla, o čem je, z kopice dalších takových uložených na mém disku. A nebylo to špatné, alespoň tedy z větší části, a i přesto, že klidně mohl být o něco kratší s už tak podprůměrnou stopáží.


Rocky žije se svou matkou a sestrou v nuzných podmínkách v Detroitu se žádnou nadějí na zlepšení, a tak spolu se svými přáteli Moneym a Alexem, jehož otec příhodně pracuje v bezpečnostní firmě, rozjedou sérii naplánovaných vloupaček, aby mohli utéct za lepším. Poslední kousek má být okradení slepce žijícího o samotě v opuštěné čtvrti, protože prý doma schovává značné bohatství od doby, co mu bohatá řidička zabila dceru a vyplatila tučné odškodné. Opět tedy pečlivě naplánují loupež a myslí si, že se slepou, spící, starou obětí to bude snadné. Jenže to se šeredně spletou.


Podaří se jim sice po drobných zaškobrtnutích uspat hlídacího psa a vniknout do domu, dokonce se jim podaří omámit majitele, ale dlouho nemůžou žádné peníze najít. Až se majitel ze spánku probere a ukáže se, že vůbec není bezmocný stařík, ale zkušený veterán připravený lapit lupiče uvnitř a bránit svůj dům do krve. A nejen dům. Ke své smůle totiž hlavní aktéři zjistí, že slepec se rozhodl vzít spravedlnost do svých rukou už po smrti dcery a donutit pachatelku odčinit mu újmu i jinak než penězi.


Díky tomu, že jsem vůbec netušila, o co půjde, to pro mě na začátku vypadalo jako variace na mnou vůbec ne zavrhované Burning Bright, kde akorát místo tygra bude hlavní postavy po domě pronásledovat nečekaně brutální slepec. Zde navíc okořeněné o fakt, že hlavní postavy jsou v podstatě záporáci, přišli ho okrást a zneužít jeho domnělé slabosti. Vlastně by mu třeba šlo i fandit, minimálně s nesympatickým Moneym. Zkrátka jsem čekala hodinu pobíhá po domě, zvenku pididomečku, zevnitř typickém hollywoodském "všechny pokoje jsou nějak propojené, chodeb máme milion a do ventilace se vejde i školník Willy". K tomu se jim povedlo budovat atmosféru i s naprostým minimem dialogů po velkou část filmu.


Až přišel další, dost nečekaný zvrat. Ve sklepě objevili provinilou řidičku, kterou slepec držel přivázanou v postroji. A další menší zvrat, když se ukázalo, že ji nevězní kvůli pomstě, ale kvůli doslovné náhradě "škody", kterou po její náhodné smrti hodlal dostat i z Rocky. To přidalo dost nechutný aspekt, kvůli kterému by asi spousta lidí nemohla sledovat dál, ale mně to přišlo zajímavé, ze skoro klaďase byl ultra záporák a skoro záporákům jste bezpečně fandili. Navíc ani nehrozila nuda s jistotou, že to určitě všichni heroicky přežijí, protože krví a úrazy se zrovna moc nešetřilo a spíš jsem se divila, až to vůbec někdo přežil. Jen se moc opakoval motiv, kdy už si myslíte, že je postava mrtvá, a ona se náhle vynoří, aby v poslední chvíli zaútočila na protivníka, a to na obou stranách. Přitom tomu mohli několikrát předejít, kdyby se jenom ujistili, že dotyčný mrtvý je a nenechali ho někde válet. A s tím i opakované "už jsem venku - ou tak ne, zhmotnil se přede mnou!". Proto mohl být film kratší a tolik by se neopakoval.


Už velmi k neuvěření ale byly tyto scény, když se slepec nečekaně objevil těsně před zloději a oni se snažili ani nedutat a nedýchat, aby si jich nevšiml. Protože i slepej pozná, když mu někdo zoufale funí deset čísel od xichtu. Přítomnost někoho, koho dokonce očekáváte, vycítíte docela spolehlivě. Tehdy to byly poněkud laciné lekačky, které nevykoupí ani výklad, že to hrál. Protože když je měl neozbrojené a v šoku na dosah ruky, mohl je vyřídit rychle, o což mu šlo.


A pak mě jedna scéna vyloženě naštvala. Když se chystal Rocky "nuceně oplodnit", řekl, že není nic, co by člověk neudělal, když pochopí, že neexistuje bůh. Hele já vim, USA jsou hodně křesťansky švihlý a tohle tam zhusta vyřvávaj, ale pokud se potřebují bát nadpřirozené autority, aby z nich nebyla zrůda bez zábran, tak by měli hledat psychiatra, ne to brát jako správný nastavení. Ale to je na jinou debatu. Jen mě to naštvalo. A s tím mám potřebu zmínit i jednu související scénu, když řekl, že není násilník, nikdy předchůdkyni Rocky neznásilnil, jen "podomácku uměle oplodnil". Nevím, zda to byla jen jeho zvrácená myšlenka, nebo to mysleli vážně autoři, ale faktem zůstává, že strčit cokoli komukoli proti jeho vůli do genitálii je stále sexuální útok. Zdá se mi to důležité zdůraznit, protože pořád existuje spousta lidí, co by s ním souhlasila.


Ovšem právě v tom bylo to zmíněné nečekané překvapení. Když na začátku vypadal na oběť hlavního tria ne zrovna protagonistů, dokud se nestal ještě horším. A námět, jak proti sobě stojí dvě "zla", sem tam přeskakuje oprávněnost a závažnost jejich činů a divák nemá na výběr kladnou postavu, jen "hajzlíky a ultrahajzly", takže může fandit jen menšímu zlu, není zase tak častý.


Mé hodnocení:

1 komentář:

  1. Ten vypadá dobře, kdysi jsem viděla ukázky, ale pak jsem koukala na jiné filmy a zapomněla. Ale jak vidím, pustím si ho. Filmů bez kladných hrdinů mnoho není.

    nikidelfin.blog.cz

    OdpovědětVymazat