21.7.20

Unfriended: Dark Web

Originální název: Unfriended: Dark Web
Země: USA, Rusko
Rok: 2018

Tento film se sice také nazývá Unfriended 2 (a protože Unfriended mělo i český název Odebrat z přátel, nevím, proč tento film český název nemá), ale není to druhý díl. Vystupují v něm nové postavy, objeví se nový problém a společné s prvním filmem má jen to, že se odehrává na monitoru prostřednictvím skype a facebooku.

Zde je hlavní postavou Matias, který se přihlásí na obvyklý večerní sedánek přes skype s partou přátel a má v úmyslu s nimi chvíli blbnout a hrát hry. Jenže jeho nový notebook se neustále seká, a když zjistí, že kvůli zahlcení disku, trochu se v něm povrtá. A co přitom najde, nemůže tajit. Přizná přátelům, že ho nekoupil na inzerát, ale přivlastnil si ho ze ztrát a nálezů v kavárně, aby mohl naprogramovat program pro převod znakové řeči do písma pro lepší komunikaci s jeho přítelkyní. Jenže právě zjistil, že původní majitel v něm měl přístup na běžnými vyhledávači neindexovaný dark net a spoustu šokujících videí, které prodával jako úplně jinou, vražednou hru.


Situace se navíc zkomplikuje tím, že původní vlastník je zručný hacker, Matiase brzy vysleduje, stejně jako jeho přátele, a donutí ho slíbit, že nikdo nic nenahlásí a on notebook vrátí, jinak prý zabije jeho přítelkyni. Pokud by se jim totiž nepodařilo vrátit věci tak, jak byly, a zjistila by to skupina, v níž operuje, tak by prý byli mrtví všichni, kdo o jeho zločinech něco zjistili. Jenže Matias se snaží vymyslet jakýkoli způsob, jak zachránit svou přítelkyni i ostatní, včetně dívek, které jsou nyní na řadě s hlavní rolí v nelegálních videích. Pročež si brutální "hráči" skutečně všimnou, že není něco v pořádku, a ukážou svou moc. Napětí je tak vyhnané do extrému na obou stranách, čas utíká a... nebo ne? Nebo někdo lže, notebook se nenašel jen tak náhodou a i Matias se ocitá uprostřed nečekané hry?


Pro mě má tenhle film spoustu kladů i záporů. Mezi klady patří, že se sice opět odehrává jen na monitorech, ale není to znovu totéž jako v Odebrat z přátel. Nejsme omezení jen na záběr webkamery v pokojích aktérů, ale přes videohovory a hackování bezpečnostních kamer se prostor rozrůstá na prakticky libovolné místo, a hrozba smrti se tak neomezuje na náhlé umlácení před počítačem, ale klidně může jít i o střechu budovy nebo metro. K tomu je skvělé, že nejde o nadpřirozený film, ani prakticky o horor, byť je tak označený. Neváháme, zda internet posedl duch, máme naopak záporáky z masa a kostí, kteří se kolem pohybují díky technice. A i jejich motiv přesně odpovídá titulu, protože opravdu jde o peníze a zvrácenou zábavu při mučení skutečných lidí na dark netu (zde nejspíš sloučili pojmy dark net a deep web), žádnou pomstu ze záhrobí. Dokonce si i myslím, že reakce hlavních postav byly napsané dobře. Nechovali se nepřirozeně pitomě, jak se občas stává, pár hloupých scén odpovídalo situaci. Jenom hluchá přítelkyně mi lezla na nervy.


Záporem naopak třeba je, že museli na obrazovce vyhledávat význam každé blbosti, kterou by stačilo shrnout jednou větou místo plýtvat časem na pročítání stránek na wikipedii kvůli dost známým heslům jako dark net, Chirón, trepanace - a to čistě proto, aby to vysvětlili divákovi. Přestože mezi nimi byl konspirační cvok, jenž by jim posloužil ještě líp. Nebo i fakt, že sice nešlo znovu o to samé jako v Odebrat z přátel, ale ani o nic převratného, nic, co by mě doopravdy ohromilo.Nic, co nezapadne. Nic opravdu zajímavého.


Snad jen s výjimkou úplného závěru, kdy pochopili, že to od začátku byla bouda a ona skupina natáčející videa s mučením a vraždami naplánovala celý večer včetně závěru, nejen co se týče zabití všech zúčastněných, ale i narafičení důkazů tak, aby byli za pachatele jejich vlastních činů. Bez možnosti jakkoli dokázat, že jsou to montáže a není to pravda. To mě vlastně naštvalo mnohem víc, než že všechny zabili jako součást jejich šíleného "dark net života" a než existence takového života, která je naprosto reálná.

Foto: IMDb

Mé hodnocení:

6 komentářů:

  1. Přímo tohle neznám, pár podobných o internetu ano, ale například na legendární Sít s Bullock má málokterý. A to rozhodně ne jen kvůli herečce.

    OdpovědětVymazat
  2. Jedničku jsem viděla, ta se mi líbila moc. Díky za článek, nevěděla jsem, že je druhý díl, rozhodně na něj mrknu!

    OdpovědětVymazat
  3. Ono to má druhý díl?! Proč mi to nikdo neřekl! Se po tom budu muset poohlédnout!
    Díky za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kurňa fix... Sem se místo odeslání komentáře odhlásila... No nic, tak znova... Film jsem viděla předevčírem a potom jsem se dívala na youtube na konspirační teorie a na různá vysvětlení závěru. A dozvěděla jsem se, že film má dva možné konce. Jeden je jak ty píšeš - hackerský, ale ten druhý, který vysvětluje i to divný zrnění, když se některý z těch hackerů objevil, je démonický.
    Myslím si ale, že ten hackerský konec je lepší. Jenom to zrnění tam bejt nemuselo. Pro tuto verzi si myslím, že to tam nemuseli dávat. Dávalo by to větší smysl. Ale jinak to byl docela dobrý film. A hlavně jsem neměla nic jinýho, na co bych koukala, takže jsem byla připravená vzít za vděk téměř čímkoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, normální naprogramovaná rušička a blokování, v tomhle nic "démonickýho" není a zdá se mi, že neustálá videa o "vysvětlení konce" i k epizodě Toma a Jerryho naopak dost filmům ubližují. Posedlost hledáním něčeho, co tam prostě není, jen aby bylo video a nasypalo to z monetizace/sponzoringu... Vždyť ten konec byl naprosto jasný. S tím chlápkem u počítače a posílám zpráv, jak všechno vykonali jak měli. V průběhu celého filmu všechny ty programátorské hračičky i ukazovali. Ale já už si zvykla, že mě teorie o filmech jenom zklamávaj, protože se lidi snaží za každou cenu vymyslet senzaci :D

      Vymazat
    2. No, ono ani tak nešlo o o "vysvětlení konce" ale spíš právě o ty konspirační teorie. Mám tendenci je hledat hlavně, když se dívám na seriál s nějákým mysteriózním podtextem, který má první sezónu a ještě nemá další. Docela mě baví takové ty predikce "co by se mohlo stát".
      Jeden film, kde jsem ale vysvětlení co se kruciš vlastně dělo, potřebovala, byl film z roku 2009 zvaný Triangle. Podle mého názoru výborný film i bez toho vysvětlení, ale až po něm mi z něho naskočila vyloženě husí kůže. Pokud máš ráda žánr "Mindfuck" tak vřele doporučuju.

      A ano, ten konec je jasný, ale regulérně jsou dva. A prostě záleží na tom, který vidíš. Sem se vyloženě na nějáký vysvětlení dívala jenom na jedno, protože moje reakce na to, že ho nakonci přejelo auto, byla vylžoeně WTF?! To myslijou vážně? No, a když jsem pak narazila na to, že to má dva konce, tak jsem toho chtěla o tom druhým zjistit víc.

      A teď už asi melu z cesty, tak toho radši nechám. :D

      Vymazat