3.3.22

To

Originální název: It
Země: USA
Rok: 2017

Knihu, na jejíž motivy tento film vznikl, jsem četla. Viděla jsem i původní filmové zpracování, které má značné mouchy a jehož závěr byl... sice pokus o knižní, avšak... rvát na kusy mizernou loutku je divný. Proto jsem se dost těšila na tento remake, jako se těším na každý remake filmu podle Kinga. Často jsou dobré, jako tenhle. Tohle byl prostě vážně dobrý film. Jenom  mám pár námitek, proč to nebyla stejně dobrá adaptace.

Roku 1988 v Derry nešťastně zemřel koktavému Billu Denbroughovi jeho malý bráška Georgie. Jeho rodina se s tím jenom velmi těžko vyrovnává, a to i Bill, kterého hlavně trápí, že nikdo nenašel Georgieho tělo, že mohl spadnout do kanalizace a kdo ví, třeba i přežít. Jenže o tom nikdo nechce slyšet a nakonec i Bill má své jiné povinnosti než jen truchlit. Školu a pak letní prázdniny, přes které si najde partu přátel, stejných outsiderů jako je sám. Doma vzdělávaného černocha Mikea Hanlona, ustrašeného žida Stana Urise, matkou bedlivě sledovaného hypochondra Eddieho Kapsbranka, tlustého Bena Hanscoma, užvaněného Richieho Toziera a šikanovanou Beverly Marsh. Přesto nemůžou strávit léto pohodovým nicneděláním a vyhýbáním se školnímu šmejdovi Henrymu Bowersovi.

Začnou se scházet v Ladech za městem, kde mají klid a kde by podle nich mohli najít stopy po Georgiem a několika dalších lidech, kteří zmizeli poblíž stok a nikdy se nenašla jejich těla. Ať už během nynějších pár měsíců nebo v dávnější minulosti. A všichni se začnou setkávat s něčím nanejvýš podivným. Nejen s přibývajícími zlými událostmi ve městě. Něco velice děsivého ožívá a pronásleduje je. V různých podobách, různým způsobem, skrze jejich děsy a traumata, aby je dostalo a spolklo. Kdekoli, kdykoli. Musí tomu přijít na kloub nebo podlehnout. 

Naštěstí jsou ale vhodná parta s mnoha talenty, a tak se postupně doberou toho, že Derry je mnohem násilnější město než každé jiné a velké problémy tu mají zejména děti. A tyto vlny násilí, ač nikdy úplně nevyhasnou, se opakují co 27 let a jedna z nich právě vrcholí. I když nejdřív nemají tušení, že to není jen jejich šílená představivost. Až když se zdráhavě se svými prapodivnými zážitky svěří, pochopí. Nejde o bláznění obyvatel. Nejde o nehody a psychopatické vrahy. Řádí mezi nimi něco horšího. Zjistí, že všichni se setkali s podivným děsivým klaunem a že on je tím, co se už milénia krmí hrůzou a násilím v Derry. Nebo alespoň tím, jak se tato násilná hrůza prezentuje nejčastěji, protože ve skutečnosti je to cosi, co může vypadat jakkoli, co leze z kanálů, co je Derrym samotným. A když zjistí, kde by se mohlo schovávat, vyrazí tam. Do neúspěšného pokusu, jenž některé z nich málem připraví o život. Jenže když to vzdají, nikdo jiný se s Tím nevypořádá a oni nakonec podlehnou jeden po druhém. Děti nebo ne, musí To zabít. 

Nepřekvapivě se jim to nepovede, proto ostatně existuje druhý díl. A za mě je asi moudré, že filmy takto striktně rozdělili, první část je pouze o malých Loserech a prvním pokusu s Tím zatočit. Sice to tak nemá původní atmosféru knihy, kde se vše prolíná tak, jak si postavy ztěžka vzpomínají na nadpřirozený kolotoč a znovu přicházejí na to, že je potřeba vrhnout se do vod šílenství, ale samo o sobě to obstojí i bez zmínek o nějakém pokračování s dospělými. Proto každou část uvedu zvlášť i já.

Předně je nutné pochválit herce. Skvělí, sympatičtí dětští herci, oceňuji výkon Billa Skarsgarda jako Pennywise coby záporáka mimo všechny limity a čiré zlo. Moc se mi líbí i estetika, ladění, kostýmy. Sem tam se objevilo špatné CGI nebo trik, ale většina byla perfektní. Dost mě zaujal třeba Pennywise z dataprojektoru nebo krvavá lázeň Beverly. Povedly se, naprosto na výbornou, přirozené dialogy, hlavně mezi dětmi. Film skvěle trefil vyobrazení jejich životů a vztahů, jejich děsy a charaktery, jak spolu mluví, blbnou, přemýšlí, jak dost drsné životy hlavně v minulosti mohly být, což je u Kinga obvyklé. Děti v jeho dílech často mají dost ošklivou existenci. A to vše, aniž by divák bolestivě vnímal, že to psali dospělí, kteří dávno zapomněli, že také byli dětmi. Dětský svět je zkrátka dobře zvládnutý, plynule představuje jednotlivé postavy, všechno jim věříte. Je až zvláštní, jak se jim povedlo sehnat tak talentovanou skupinu.

Všímala jsem si i docela dobrých narážek nejen na knihu i v situacích, které film nakonec nezpracoval, ale i na jiné věci - třeba dům na Neibolt street mi připadal úplně jako dům Nebercrackerových ve Strašidelném domě. Nebo hezky nenápadné mluvení o klaunech a vznášení se na pozadí vždy v zapnuté televizi a podobně, což si třeba divák nemusí ani uvědomit na poprvé, takže to není žádné beranidlo, kterým chceme vykřičet, jak jsme super autoři, ale přesto to dokresluje atmosféru. A pochopitelně jsem velmi ráda za rozhodnutí neadaptovat ten děsný dětský gangbang z knihy, pořezat si ruce v kruhu je rozhodně stravitelnější. 

Chápu rovněž nutnost všechno zkrátit a hromadu věcí vynechat, aby film neměl pět hodin, vlastně mi z většiny nevadí, že je to spíš inspirace než adaptace a lineárnější než kniha. Nevadí mi, že každý Loser tu měl jeden vlastní zážitek a pak už se vrhli společně přímo na Pennywise. Jen mě mrzí následný dojem, že jde o démona jménem Pennywise, což je to největší mínus, jaké nezapomene nikdo, kdo to četl. Film skoro nekladl důraz na to, že v Derry neřádí nadpřirozený lidožravý klaun, ale že Pennywise je jen jedna využívaná podoba, že To je ve skutečnosti bytost zpoza vesmíru vetkaná do samé podstaty města. Šlápli vedle, když každého Losera To až příliš brzy zpracovávalo jenom jako Pennywise a rychle zapomněli na všechny ostatní manifestace. K tomu ani neukázali skoro nic z předchozích cyklů, takže zase upozadili, jak se to děje pořád a není to jeden klaun, co chce zrovna tyhle děti.

A problém mám i se závěrem. Nebojovali s Tím vůbec podle knihy a celý jeho cirkusový brloh byl dost divný. Trochu moc nápadný, moc "lidský", moc pro To, jehož pravou podobou je nadpřirozený klaun, a ne pro bytost z vyšší dimenze. Zkrátka tak nějak minuli podstatu zla. S tím souvisí i moment, kdy přemohli strach a prostě se na To vrhli. Samo o sobě fajn, tak je nutné se strachem zacházet. Jenže pokud vezmu v úvahu i předlohu, zmlátit tohohle záporáka a zahnat ho do podsvětí je poněkud plytké. Vlastně takhle nijak nehrálo roli, že jsou děti a dokáží s ním bojovat právě proto. Protože ještě věří, že to bude fungovat - což byla v knize základní věc, která potom boj skoro prohrála dospělým. Což ovšem nebude nikomu vadit, pokud předlohu ignoruje. Musím proto uznat, že z pohledu samostatného díla je to zkrátka bomba. 

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:





1 komentář:

  1. Dobrý průměr. Tamtomu druhému Tomu bych dal dobrý. :)

    OdpovědětVymazat