26.3.23

Hvězdný prach

Originální název: Stardust
Země: VB, USA
Rok: 2007

Nejsem moc zvyklá dívat se na filmy koncipované jako romanticko dobrodružné fantasy ve stylu počátku tisíciletí, zvlášť když to neodstartovalo celou sérii kolísající kvality a neustále se měnícího tónu. Zkrátka filmy typu Princezna nevěsta, jak to někdo popsal, šly úplně mimo mě. Ale když jsem teď konečně viděla Hvězdný prach, nechápu, jak jsem mohla něco tak parádního úplně minout.

Je náš úplně obyčejný, běžný svět. Vedle něj, za zdí, se skrývá království Hromotvrz, v němž hraje značnou roli magie. Tyto světy jsou striktně odděleny a strážce zdi žádného člověka do království pustit nechce. Vlastně lidé ani neví, co přesně se za tou zdí nachází. Až dokud jeden mladík strážce neoklame, nevydá se na krátké dobrodružství v hraničním tržišti a o devět měsíců později mu nedorazí "balíček", novorozený synek Tristan. Z něhož vyroste tak trochu ňouma, jenž se marně snaží okouzlit vyhlédnutou dívku. Aby ji konečně získal, napadne ho šílený plán - právě viděli spadnout hvězdu a on jí ji k narozeninám přinese. Když to dokáže, prokáže schopnost splnit své velké cestovatelské a dobrodružné sny, ona si ho vezme a budou šťastní až do smrti. Hvězda sice spadla kamsi za zeď, ale to nevadí. Tristanův otec mu pomůže do Hromotvrze doopravdy vstoupit a Tristanovo dobrodružství začíná.

Jen v něm nic nejde podle plánu. Hvězdy totiž nejsou kusy kamene, ale mohou mít lidskou podobu. Tato je krásná Yvaine, již z oblohy srazil královský náhrdelník poslaný králem Hromotvrze do neznáma, aby ten z jeho synů, kdo ho najde, usedl po jeho nadcházející smrti na trůn. Tristan se tak nevědomky připlete do velice nebezpečné hry - kromě toho, že chce Yvaine dovést domů, aby se prokázal, hledají ji i nelítostní princové schopní obětovat cokoli pro uchvácení trůnu, a proradné trio čarodějnic, které si udržují mládí a krásu jen díky mocným srdcím hvězd. Tristan ani Yvaine přitom o ničem z toho dlouho netuší, do cesty svým nepřátelům i nečekaným spojencům se dostávají vlastně jen náhodou, tedy nejspíš i jen náhoda zařídí, jestli se vymotají ven. Tedy možná, protože ve skutečnosti fakt, že se všichni, Tristan, hvězda, princové a čarodějnice, právě teď sešli, už dlouho připravoval osud.

První, co mě na filmu okamžitě uchvátilo, byla neuvěřitelně dobrá výprava. Samozřejmě triky byly často viditelné nebo nedokonalé, protože 2007, ale kostýmy, prostředí, ambice, záběry, naprosto parádní. Jako jakýkoli moderní fantasy trhák. Nebo lepší. K tomu skvělá hudba krásně doplňovala velkolepé, napínavé i roztomile trapné momenty. Na jedničku fungovala i scéna a kamera. Můžu jmenovat třeba sestřihy jednotlivých postav mířících k místu, kde se má aktuálně nacházet hvězda, nebo celkově záběry na cestování, opět s výborným hudebním doprovodem. Nebo naopak úmyslně absurdní kompozice, kde se vážný moment měl překlopit do komedie, jako dlouhý záběr na kmitající oči bratrů princů při scéně s otravou. Nebo záběry na vzducholoď sbírající blesky, kdy si vyloženě užíváte umění. Tohle jsou výborně naaranžované, zrežírované a natočené kousky, ale je jich tam mnohem, mnohem víc.

Jako další mě okamžitě uchvátila úžasná kombinace nevážné komedie a fantasy o životě, smrti a osudu. Všechny komediální prvky byly prostě skvělé - Tristanova počáteční neschopnost, duchové mrtvých bratrů s jejich komentáři nebo jen... pohledy. Sem tam nějaký situační vtípek, dokonce i ty košilatější a trapnější docela padly, protože jich nebylo moc, dávkování bylo postupné a s citem. Samozřejmě drsňák Humphrey co složí zbraně, jakmile se ukáže, že Tristan už taky umí mávat mečem, a na konci jeho mrkání s kapitánem. KAPITÁN SHAKESPEAR a jeho posádka. Ovládání mrtvoly Septima...  Ale vedle toho pořád vážné nebezpečí, opravdový cíl, opravdová smrt. Zkrátka tu vhodně vážnost plynule podkopávali nějakým zdánlivě trapným vtipem, jenž naprosto přesně do všeho zapadal a nijak scénu neobíral o opravdovost. Například kapitán rád oblékal dámské šaty, miloval anglické způsoby, zatímco jeho posádka od něho čekala drsňáka a on jím musel být, což fungovalo, nebyl to výsměch nikomu z nich, spíš je to prohlubovalo. Ohraná zápletka, že čarodějnice jdou po zdroji magie, aby byly zase mladé a krásné, nepůsobila tak přitaženě a ony nebyly tak karikaturně posedlé krásou jako v pohádkách často, jen to perfektně zapadalo do jejich osobnosti. Princové a jejich bratrovražedná výprava taky nejdřív mohli působit až hloupě, ale jakmile divák přijal premisu, že takhle to v jejich rodě a světě funguje, dávalo to smysl a předvedli hloubku. A navíc nám to dalo úžasné duchy, kteří byli vedle dědka strážícího Zeď asi mým nejoblíbenějším prvkem.

Navíc je to primárně britský film, takže se dá při sledování hrát kdo je kdo. A fakt, že úvodní zápletka je "Daredevilovi se líbí holka Supermana, ale dostává od něj akorát přes hubu, protože je zoufalec, podobně jako byl ve svém mládí jeho otec neboli záporák z Punishera, a celé to vypráví Magneto", vás dostane, jestli sledujete superhrdinské kousky. Jen tu blonďatou paruku jste mu cpát nemuseli!

Jestli bylo ve filmu něco negativního, tak jednorožec, který se objevil u Yvaine, aby ji přenesl do další části děje. Přišel doslova z ničeho. Chyběl mi nějaký úvod, vysvětlení, proč se tam objevil jednorožec, ale jinak mi asi nic nevadilo. Poměrně jednoduchý, pohádkový děj naprosto zastíní a povznese jeho zpracování. Ostatní náhodná setkání, na jakých závisel, byla dost přirozená a měla svůj zjevný důvod. I to, že Tristanova matka bez velkých ceremonií zatáhla cizince do maringotky a pak ho viděla až po 18 letech... beru, prostě ji tam zotročila čarodějnice a ona si chtěla povyrazit a vrznout. Což je vlastně další příklad kombinace výpravné fantasy a nevýpravného humoru. Prostě... asi si to pustím znovu.

Foto: IMDb


Mé hodnocení:



4 komentáře:

  1. Hvězdný prach je jedním z mých nejoblíbenějších filmů, takže s tvým hodnocením vřele souhlasím. Dokonce je lepší než knižní předloha od Neila Gaimana, a to už je co říct. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, Hvězdný prach je bezva :-) Je skvělý, jak je to odlehčený, ale zároveň pořád hodně epický - taneček Roberta de Niro versus sestřih, jak všichni házejí runama a pronásledují hvězdu, brutální smrt za brutální smrtí a pak komediální duchové... jo, je to fakt dobrý :-) A podle toho, co jsem slyšela, knižní předloha taková původně vůbec nebyla. Ta byla hlavně temná a třeba kapitán Shakespeare tam vůbec nebyl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyl? Tak to ještě že ho přidali, nejlepší postavu vůbec!

      Vymazat
  3. Donjon21.11.23

    Velmi pěkně zpracovaná pohádka-fantasy. I když byla také obohacena o komediální zápletky, bylo všechno vyvážené. Knižní předlohu neznám.

    OdpovědětVymazat