22.3.23

Pip Drysdale - Dívka na neděli

Originální název: Sunday Girl
Rok vydání: 2018
Český překlad: 2020

Tahle kniha se dá rozdělit zhruba na dvě části, třetinu a zbytek, podle toho, jaký ve mně vyvolala pocit. I když hned na přebalu upozorňovala, že je to thriller, z počátku to tak úplně nevypadalo. A ten pocit a jeho změna? Z mírného zklamání nad hloupou klišé holkou, s jakým jsem přistupovala k hlavní postavě, se brzy vyklubalo opravdové napětí.

Tou hlavní postavou je Taylor. Právě se rozešla se svým přítelem Angusem, protože se chová jako idiot, znovu ji nejspíš podvádí, odjel s cizí holkou na lyže a ještě nahrál na internet její erotické video. Je z toho hodně vyřízená, ale uvědomuje si, že jejich vztah skutečně nebyl dobrý. Angus nebyl moc dobrý muž ani člověk, a jediné, co teď chce, je pomsta. Podnikne pár poněkud nízkých akcí. V bytě mu povolí odpad, na jeho firemní kartu objedná prostitutky a zkouší naplánovat, jak úplně znemožnit jeho jméno. Nakonec to nikam nevede, ovšem jí svitne světélko. Sympatický klient jejich realitní společnosti o ni projeví zcela nepracovní zájem. Potom ale udělá obrovskou chybu.

Angus se vrátí z lyží, začne se omlouvat, přesvědčovat, jak byl zoufalý, jak mu ubližovaly drogy, ale jak už všechno dává do pořádku, jak se budou mít perfektně, pokud mu dá ještě jednu šanci, a jak všechny její pokusy ho znemožnit považuje za nešťastné náhody, které s ní vůbec nesouvisí. Taylor sice chápe nebezpečí takových slibů, jenže se nedokáže zbavit svých problematických a hlubokých citů a kývne. Nejprve to skutečně vypadá jako idylka. Perfektní milenec a jeho dokonalá dívka na neděli, jak ji rád zval. Dokud hluboké praskliny nemůže dál zamlouvat. Začne mít podezření, že Angus si jejího záškodnictví přece jen všiml a z nějakého důvodu to nedal najevo. Najednou se jí přestane dařit, osobně i v práci. Začne být podezřívavá, paranoidní, její psychika jde do kopru. Její problémy s ním nejdou spojit přímo, ovšem může v tom mít Angus prsty? Nakonec se zoufale pokusí z kolotoče podezírání, lží a přetvářky vymotat, načež přijde nejhorší. Přímý útok. Se zjištěním o záhadné smrti Angusovy předchozí přítelkyně. Už je to jasné. Z utahující se smyčky musí najít cestu dřív, než to Anguse přestane bavit i s ní. Jenže všechny její pokusy utéct Angus zmaří. A tak si pořídí zbraň.

Všechno je psané z pohledu Taylor, takže čtenář chápe, proč všechno dělá. Zná její myšlenky, její strach, její zoufalství, důvody a pohnutky. Jenže zatímco předvádí, proč se rozhoduje tak, jak se rozhoduje, předvádí také svá jednoznačně slepá místa, a čtenář může docela objektivně tušit nebo vidět realitu Anguse. Mít jasno v tom, kam Taylor míří, jaké chyby dělá, jak se řítí do náruče vydírání a brutálního domácího násilí, zejména psychického, ačkoli si takovou možnost úmyslně, byť ne zcela vědomě, nepřipouští. Zoufat si při čtení "co to děláš, holka nedělej to, to je velká chyba", je tu velmi časté. A hlavně smutné, protože víte, že pod nátlakem okolností a manipulace Anguse všechny ty věci udělá. Proto je to ostatně thriller.

Nanejvýš po první třetině tak nejde mávnout rukou nad naivní holkou. Je tu perfektní vysvětlení, proč spadla tam, kam spadla, proč si za to nemůže sama. To se ale odhaluje postupně, aniž by zlehčovalo její vyloženě hloupé nápady, a jen pomalu mění čtenářův názor. Což je skvěle zvoleno. Také se mi hrozně líbila promyšlenost Angusových činů a naopak naivita a nepromyšlenost Taylořiných, ať už šlo o její pomstu nebo pokusy utíkat a tajit, opět ukazovaných postupně, abychom se z původního divného pocitu dostali k úplné propasti. Opět je totiž z pohodlí a bezpečí domova a vzdálenosti snadné vidět výstražné vlajky, dostatečně si všechno promyslet, zatímco ona jedná v zoufalství, panice a hrůze. Takže víte, jak to šlo udělat "správně" a účinně, čemu se měla vyhnout a co všechno Angusovo chování znamenalo, ale ona to prohlédnout nemůže. Snaží se, ve výsledku docela slušně promyslí a naplánuje finále, ale pořád je to jen oběť, co se dost pochopitelně plácá. 

Docela mě akorát překvapil konec. Jakmile konečně přešla hrůza z násilníka manipulátora, nastoupil nový strach, jestli ji usvědčí a její život nebude o nic lepší, očekávala jsem trochu jiný vývoj. Ve výsledku mě vůbec nezklamal, naopak. Otevřené možnosti až do samého závěru vhodně udržovaly napětí, nejistotu. Jen jsem očekávala krutější osud namísto vydechnutí.

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat