3.4.11

Bastardi

Originální název: Bastardi
Země: ČR
Rok: 2010

Jedno město, jedna základní škola, jedna skupina lidí. Přesto tam nic neprobíhá tak, jak by mělo, nebo alespoň trochu správně. Se zrušením zvláštních škol totiž do lavic k běžným žákům přišli problémoví delikventi a většinu z nich stáhli v chování a vystupování s sebou, takže se ze školy vlastně stalo bojiště. Systém selhal, učitelé si nevědí rady, jakékoli tresty nebo pokusy učit jsou bezpředmětné a z dětí rostou ve většině případě gauneři, neboť nad nimi každá autorita zlomila hůl. A do toho všeho nastupuje mladá praktikantka, která pořád doufá, že dokáže alespoň některé zaujmout a něco naučit.

Jenže jednoho večera je nalezena znásilněná a mrtvá v parku. Nikdo přitom není obviněn, nikdo není potrestán, i když každý alespoň tuší, co se asi stalo a že v tom má prsty známá skupinka žáků. Na mladé Romy a syna prominentního politika a podnikatele je totiž i zákon krátký a vypadá to, že všichni jen budou pokračovat ve školení (ne)docházce, urážkách, šikaně a až vyrostou, dalších zločinech. A přitom i bavit svou agresí a vulgaritou část třídy a ničit život té druhé.

Pak ale nastoupí další nový učitel, jenž okamžitě změní styl výuky, je značně neortodoxní a také nesmlouvavý, příliš mnoho si nedělá ze svazující byrokracie a z postavení a dokonce si získá i sympatie ostatních, včetně spousty jeho svěřenců. Je ale přitom možné, že po tak brutálním zločinu se prostě jen náhle obrátí karta, školní peklo se změní na snesitelnou problémovou školu a alespoň mladší ročníky konečně dostanou šanci? Nebo už fakt, že nováček nikomu nesvěřil, že mrtvá praktikantka byla jeho sestra, značí mnohem závažnější pohnutky?
Když má film stát na nějaké mstě nebo zjišťování pravdy o vraždě, má mě zaujmout ta vražda a taky zaujme. Takže jsem opravdu čekala, že budu hltat, jak se Tomáš snaží najít důkazy proti vrahům své sestry a jak se mu to více či méně daří. Jak mu budu fandit a přitom kriticky sledovat jeho počínání. Jenže se to vůbec nesplnilo. Tady jsem na vraždu okamžitě zapomněla a vůbec mě nezajímal děj. Jako takový nebyl nic moc převratného či originálního. Zaujalo mě něco úplně jiného, co přebilo veškeré chyby. 

Stačilo se chvíli dívat na chování žáků, na to, jak ti špatní zkazí úplně všechny, na to, jak se začnou všichni chovat a i mluvit jako problémoví cikánští spolužáci, na to, jak stačí jeden naprostý gauner, kterému je všechno jedno, který se vysměje pohřbu vlastní učitelky, který praktikantku znásilní, zabije, vysměje se tomu, má vlivného agresivního tatínka s právníky a cikánskými bouchači za zády, na to, jak ti ani ne patnáctiletí kluci zbijí své učitele. Nebyl vůbec podstatný příběh. Podstatné mi přišlo, že něco takového může existovat, že učitelé na to rezignují, nebo nemají v rukou nic, čím to změnit, že ani zákon nic neudělá. A hlavně, v menší míře, většinou daleko menší, ale přesto už často neúnosné, to začíná být na spoustě škol. Nedokázala jsem pochopit, jak tohle můžou odpovědné instituce přehlížet. Čekala jsem, že alespoň návštěva detektiva a policie je umírní. Na pět minut. Ale oni se mu smáli a nadávali do očí. Jediné, co je dokázalo zarazit, byla smrt ve vlastních řadách, a to je doopravdy až hrůzně málo.
Nelze však vedle šokujícího a kontroverzního prostředí, které zaujme chtě nechtě a nejspíš v každém zanechá dost bouřlivý pocit, opomenout samotný výraz filmu. Herce, zpracování, dialogy, návaznost, držení se cesty. A tady už to na žádnou velkou chválu není. Nemůžu hodnotit technickou stránku, protože jí nerozumím, a pokud mě něco zaujme, je mi vcelku ukradená i kvalita pouhého kinoripu, ale na první shlédnutí i takového laika jasně praští do očí filmové neumětelství víc než jen nehereckých osob, které se na celém díle podílely.
Předně se v záplavě šoku a ve snaze udržet u diváka pusu otevřenou údivem nad tím, co si děti dovolí, úplně ztratila hlavní myšlenka. Tedy vražda a její odhalování a, jak jsem zjistila hodně pozdě vinou příliš velkého množství všeho, co odvádí pozornost, pomsta. Upřímně, poprvé mi přišlo úplně nelogické, že ti tři byli zabiti, přišlo mi, že to do filmu vůbec nesedí, a neměla jsem tušení, proč se to stalo. A že by to mohl udělat Tomáš, aby se pomstil? No, měla jsem příliš plnou hlavu násilí, agrese, nadávek a fakanů, než aby mě tohle zajímalo.

A jestli nedržení se cesty a nejasné vytyčení toho, o co vlastně jde, označuji za přední chybu, výkony herců se této příčky drží pouhým drápkem jen proto, že je lze napoprvé ve všem "tosnadnenimožný efektu" i přehlédnout. Hlavně proto, že to výkony ani nejsou. Několik herců za sebou má dobré role hodné uznání, ale opět se upsali šílenosti, která jejich umění snižuje. A zbytek? Herci, kteří se někde mihli, ale hrát neumí a je to na nich vidět. Herečky, jaké byste možná dosadili do porna či obstarožního porna. A nakonec kompars a neherci, kteří své role asi zvládli úplně nejlépe, mluvíme-li o žácích, kteří měli být prostě jen sprostí a puberťácky nemožní. Těm to šlo.
Nakonec je tedy asi vhodné poznamenat, že pokud se chcete naštvat, zvýšit si tlak a nebo máte rádi styl "jsem drsnej, jsem kriminálník a seru na všechno" u vás a vašich spolužáků, do toho. Ale stále s jistou opatrností, protože vás to může bavit, ale i znechutit.

Foto: ČSFD

Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat