27.9.11

Tajemství rodinného sídla

Originální název: Secrets of the Summer House
Země: USA, Kanada
Rok: 2008

Jedná se sice o podprůměrný horor, kde máte možnost se trošku bát všehovšudy třikrát. A to ještě není tak docela jisté. A kde je všechno velmi předvídatelné. Ale jelikož v něm hraje jako Peter Niall Matter známý z Heuréky či Primeval: New World, chlap vážně k nakousnutí, a příběh, jakožto příběh obyčejného filmu a jedné dávné pomsty, není docela k zahození, rozhodla jsem se dát mu šanci a říct vám, o čem vlastně je.
Záhadná smrt otce přivede mladé manžele na soukromý ostrov, kde se rozhodují, co se zděděným majetkem. Nicky by zde ráda vybudovala letní malířskou školu, podporovaná svou kamarádkou - spisovatelkou, George chce vše prodat a zbavit se tak konečně břemene své rodiny, kterou příliš v lásce neměl a jen neochotně svolí a přistoupí na manželčin plán. Spolu s mladým správcem Peterem a mystikou se zabývající Virginií však přijdou na to, že má být dům prokletý, čemuž nevěří, dokud se nezačne něco dít.
První nehoda pro George, při níž mohl zemřít, zatím skončila dobře, ale jen podpořila podezření, že za smrtí starého pána i všemi dalšími nehodami stojí Peter. Jenže to nejde nijak dokázat a všichni se spokojí s vysvětlením "nehoda či sebevražda", a když George kývne na manželčin návrh o letní škole, jmou se sídlo zvelebovat. Zde by se dalo uvažovat s trochou nadsázky pouze o romantické komedii, u které mě udržel jen Niall a zvědavost, zda se mu něco stane. Avšak George následně spadne ze žebříku a Nicky začíná tušit, že v tom bude něco víc a pomalu uvěří tomu, co jí Peter a Virginia vypráví. Nikdo si navíc nevšimne tajemné černošky dívající se z okna, ze kterého George spadl.
Později, když Nicky najde tajemnou zaprášenou místnost umně skrytou běžným zrakům, začne mít podezření, že se v domě dělo něco hrozného. A jakmile najde lodní deník Georgova předka, vše se potvrdí. Dočte se v něm totiž o obchodu s otroky a o jeho neopětované lásce a touze k africké princezně, kterou sem unesl. Jenže společný život se nemohl konat, on ji pod tlakem manželky zavraždil a Nicky si domyslí, že to právě ona se zde mstí na všech mužích z rodu. A protože právě otěhotněla a podle všeho by se jí měl narodit chlapec, začíná její závod s časem doslova o život. Buď se jí podaří kletbu zlomit, nebo její dítě a možná i ona podlehnou.
Možná, že když tento popis čtete, sami si říkáte, že tam není nic překvapujícího. A máte pravdu. Zápletka je velice, velice předvídatelná. Prakticky hned, jak jsem viděla onu místnost, mi došlo, že tam bylo něco mezi dávnou služebnou a dávným pánem. S pohledem na tajemnou černoškou mě napadli otroci a prakticky hned jsem si domyslela, že Nicky bude těhotná, a tak bude hrozit nebezpečí i jí. Kdyby ale ona kletba působila na všechny, kteří v domě přebývají, kdyby se duch projevoval víc a s větší zuřivostí, kdyby reálně a vážně byli hrdinové v ohrožení a kdyby tam třeba i doopravdy aspoň jeden z nich zemřel, nestěžovala bych si.
Duchařská myšlenka není špatná, historie provázející současnost a ohrožující ty, kdo s dávnými událostmi nemají nic společného, mám ráda, je to typický námět mého oblíbeného proudu duchařin, ale béčkové zpracování, které si nedělá hlavu s diváky ani samo se sebou jí moc nepřidává. Nepřidává jí ani hlavní ženská postava, jejíž herečka na mě působí dojmem, že nedokáže ani pořádně otevřít pusu, je minimálně napůl asiatka a asiatky v hororech jsou dle mého názoru špatná volba, piští, že nevíte, jestli je to horor nebo porno, a že má celkově něco s obličejem.
Akorát se omlouvám za loga ve screenshotech, protože jinou verzi než uploadnutou z vysílání na nova cinema jsem nenašla, a za video, ale trailer na youtube neexistuje a vlastně ani jiné, než tohle špatně rusky předabované. A abych ho dělala sama, tak tak skvělý ten film vážně není.
Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:




Žádné komentáře:

Okomentovat