2.10.11

Arthur Conan Doyle - Pes baskervillský

Originální název: The Hound of the Baskervilles
Rok vydání: 1902
Český překlad: 1905

Slavného Sherlocka Holmese, jehož jméno se stalo synonymem obratného detektiva, člověka, který dokáže logicky vyřešit i tu nejspletitější a nejfantastičtější záhadu, není, jako jednu z nejpopulárnějších literárních postav, jistě třeba představovat. Některé jeho příběhy sice upadly v zapomenutí a nenávratně zmizely v minulosti - jejich hodnota nebyla taková, aby přetrvala léta - on sám však dosud žije a s ním žije i několik jeho proslavených případů; mezi nimi především Pes baskervillský. Svou strašidelnou atmosférou, obklopující logickou kostru příběhu i všemi tajemstvími, skrytými za smrtí Sira Charlese Baskervilla, vzrušuje tato kniha dnešního čtenáře právě tak, jako kdysi vzrušovala jeho dědečka. Tak zní text na přebalu mého vydání z roku 1966. Je už trochu poničené, čímsi polité a nevoní jako nový papír, ale čte se stejně dobře, jako čerstvě vydaná kniha.

Děj jistě nemusím zdlouhavě popisovat, každý nepochybně zná Sherlocka a každý nepochybně už slyšel o bájném psu baskervillském, obludě se svítícíma očima, která k smrti vyděsí každého už svým pouhým vytím na blatech. Ale pro ty, kteří to nečetli, ani neviděli film, krátce ho shrnu.

Na svém panství zemře starý sir Baskerville a jeho smrtí přechází majetek Baskervillů na Henryho Baskervilla z Ameriky. Ještě před jeho příjezdem ale doktor Mortimer, starající se o starého pána, urguje Sherlocka, aby vyšetřil jeho smrt, neboť je zvláštní, záhadná, určitě to nebyl náhodný infarkt a u těla našel stopy bájného zlého psa. Sherlock odmítá věřit staré pověsti, která doprovází celý rod již od jeho zakladatele, a do sídla mezi skotskými blaty vyšle spolu s Henrym i svého pomocníka, doktora Watsona. Spolu se Sherlockovou tajnou pomocí tak odkrývají celou záhadu, jak se ukáže vlastně šikovně vymyšlený podvod, a vedle ní rozpletou téměř náhodou i případ uprchlého vězně.

Čtení knihy je možná ještě o něco napínavější než film, zvláště, když ji jako já čtete kolem půlnoci. Místy je příběh strašidelný, často vás ohromuje neotřesitelná logika Sherlocka, s kterou prostě odhalí pravdu stejně, jako by z ní jenom strhl deku, a pokud čtete poprvé, nepochybně si i sami děláte další a další podezřelé a snažíte se dopředu přijít na to, jak to asi je. Jinými slovy, snažíte se Sherlocka pokořit. Ale máte radost, i když se vám to nepodaří, protože při četbě této knihy nemůžete být zklamaní. Celá je napsaná velmi čtivě, napínavě, alespoň já nebyla schopná se od ní odtrhnout, dokud jsem ji celou nedočetla.

Navíc v tomhle mém starém vydání jsou i poznámky, které vysvětlují cizí slova a kde se píše výslovnost anglických názvů. Což se dnes už nepoužívá, alespoň jsem si nevšimla, ale rozhodně to může být užitečná pomůcka. Takže neváhejte a začtěte se, ani ten film vám nedá takový zážitek jako tato skvělá kniha.


Mé hodnocení:




Žádné komentáře:

Okomentovat