15.2.12

30 a půl metru

Originální název: 100 Feet
Země: USA
Rok: 2008

Mladá žena jménem Marnie je jednoho dne dopravena domů v doprovodu policie. Na nohu jí připevní "obojek" a do domu nainstalují vysílač. Předtím si nějakou dobu pobyla v base a zbytek trestu si odpykává doma. Jakého? Trestu za vraždu svého manžela. Zabila ho proto, že ji týral, ale protože to byl policista, nepomohla jí ani obhajoba sebeobranou a spárům justice neunikla. Teď se zdá, že se všechno pomaličku ale jistě vrací k normálu. Jistě, nemůže z domu, pohybovat se smí pouze třicet a půl metru - sto stop - od vysílače, všechno si musí nechat vozit, ale má telefon, může být v kontaktu s přáteli i rodinou a jediné, co zbývá, je uklidit dům a zbavit se manželových věcí, včetně velké krvavé skvrny na zdi. To však ale vůbec nijak nejde. A skvrna není jediná, kdo zůstává.

Brzy ji začnou napadat nepřemožitelné neviditelné síly, které se zformují do podoby jejího mrtvého manžela. Řádí v domě jeho duch, jenž se rozhodl ženu týrat dál? Několikrát ji i donutí překročit vytyčené pásmo, ale policie, která vždy přijede, by stejně nevěřila. Proto si to Marnie nechává pro sebe a snaží se sama sebe přesvědčit, že se nic neděje a žít dál. Dokonce se sblíží s poslíčkem, který jí vozí jídlo, a který má kupodivu i pochopení pro její "uvěznění" - jeho otec totiž kdysi nosil stejný "náramek". Mezi nimi to postupně vygraduje natolik, že se stanou i přes věkový rozdíl milenci.
Takový vývoj událostí se ale vůbec nelíbí mrtvému Mikeovi, který z domu ještě stále nezmize. I přes veškeré Marnieiny snahy vypudit ho se nedaří, a když ji s poslíčkem "přistihne" v posteli, ztrestá mladíka tak krutě, že ho zabije. Marnie je naprosto jasné, že tohle by padlo na ni, tak jeho tělo ukryje pod podlahu, kam její manžel kdysi ukrýval úplatky. Dům však už dávno není spolehlivý a Mikova zuřivost nezná mezí. Když pak přijede policie, snadno proto najdou mrtvolu a Mike nejspíš dosáhl svého a Marnie bude znovu zatčena. Jenže dřív, než ji stihnou odvést, všechny nadpřirozené síly v domě vyvěrají v "plné kráse" a je jen otázka štěstí a vteřin, kdo dokáže přežít.
Film má tedy rozhodně zajímavý námět i závěr, kde není do poslední chvíle jasné, jak to dopadne. Navíc do všeho mluví policie a snaha realisticky vyšetřit, co se vlastně stalo, a veškerá vina tím padá na nevinnou, neboť ducha nejde ani usvědčit, ani zavřít. A tak může dál skoro nerušeně probíhat domácí násilí a teror, z něhož ani není možné vysvobodit se útěkem nebo zničením trýznitele, jenž má neomezené možnosti. A to je jednoduše můj žánr. Zvlášť, když si konečně opravdu dobře poradili s otázkou, proč hlavní hrdina zkrátka nevezme do zaječích, místo aby tupě pobíhal po domě, kde je s ním vrah.
Na druhou stranu ale nelze popřít, že bez ohledu na okolnosti jde stále o tentýž motiv spojující všechny současné duchařiny. Posedlý dům nebo hlavní postava se zlou historií, kvůli které se znovu a znovu odehrává mstící se zlo, snaha ho pokořit doprovázená mnohými často až krvavými událostmi, autorita, která hlavní postavě nevěří a celou situaci ztěžuje, v tomhle případě snad jen výhoda, že jde o policii s pravomocí vrátit Marnie do basy, a s téměř až do konce filmu trvajícími sympatiemi k hlavnímu záporákovi, protože byl jeho přítelem a on tak nevidí a nechce vidět, co dělal. Dále hektické vyvrcholení, v němž už se zlá síla neukazuje jen občas a v náznaku, ale způsobuje jednu katastrofu za druhou, smrt jedné z postav a nakonec finále, v němž všichni zbylí účastníci pochopí pravdu a ukončí utrpení. V tom se tedy poměrně dost tluče béčko s dobrým zpracováním a možností fandit hlavní hrdince, která se do potíží dostala ne kvůli pouhému přestěhování do "postiženého" místa, ale kvůli domácímu násilí.
Velké plus je pro mě ale v hlavní roli Famke Jenssen, protože je skvělá herečka a já ji dosud znala pouze jako Jean z X-menů a vidět ji takhle je tak pro mě nezvyklé a trochu překvapující. Z mocné mutantky obyčejnou ženou, která má o několik práv míň. A jako druhé příjemné překvapení je i její mladý milenec - Ed Westwick, který rozhodně známěji působil jako oslňující Chuck Bass v seriálu Gossip Girl.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:




Žádné komentáře:

Okomentovat