11.3.12

Kodži Suzuki - Spirála

Originální název: Rasen (らせん)
Rok vydání: 1995
Český překlad: 2006

Soudní patolog Ando truchlí nad ztrátou synka, manželství se mu rozpadá, a tak žije jen prací. Když se mu na stůl dostane tělo jeho dávného přítele Rjúdžiho Takajamy, kterému způsobil infarkt podivný nádor ve věnčité tepně, není divu, že veškerou energii upne k vyřešení záhady jeho smrti. Zvlášť když mu Rjúdži ze záhrobí posílá šifrované vzkazy. Ve Spirále, pokračování slavného Suzukiho hororu Kruh, hrozba vraždící videokazety už nevisí jen nad těmi, kdo ji zhlédli - i z nezúčastněného pozorovatele se stane odsouzenec na smrt. Sadako Jamamura totiž se svou pomstou lidstvu teprve začíná. Tedy Sadako nežene jen pomsta a nejedná úplně sama.

Na začátku se dostáváme do děje jen pár dní po konci první knihy. Mrtvé tělo Rjúdžiho, jenž nepřežil, ačkoli spolu s Asakawou hádanku nejspíš rozřešil, je pitváno. Pitval ho jeho starý přítel z vysoké, který s ním rád řešil šifry. A jedné se mu dostalo okamžitě - když vycpal rozpitvané Rjúdžiho tělo novinami, z jednoho stehu vykoukl jejich růžek s šesti číslicemi a Ando je následně rozluštil jako slovo Ring. Tedy kruh odkazující na nedopsanou Asakawovu reportáž.

Se svými kolegy poté pomalu odhaluje, o co vlastně jde. Nachází spojitosti s kazetou a Sadako, získává informace od Asakawových známých, kteří na případu spolupracovali a nevědomky se posouvá dál, než všichni před ním. Jakožto lékař dokáže víc porozumět viru neštovic, který se spojil se Sadačinými paranormálními schopnostmi a stvořil cosi děsivého. Do všeho se totiž navíc začne zaplétat i složitá genetika, šifry v řetězcích Rjúdžiho DNA, podivné vnuknuté myšlenky a stále se opakující zvláštní prstencový virus, který se nakonec najde i v krvi Anda a jeho kolegů. Ando nakonec zjistí, že tu nejde jen o to, aby umírali lidé, kteří se do celé záhady zapletou. Jde o nový evoluční druh, nový druh vzniklý mutací zvláštního prstencového viru. To je to, o co Sadako jde. Nebo ne samotné Sadako?

Kruh byl čistočistě hororovou knihou, ale Spirála se mnohem víc vrhá do světa sci-fi. Ať už tím, jak moc používá v ději genetiku a soustředí se na ni, nebo tím, jaká celá zápletka je. Spirála posouvá pointu o kus dál. V minulém díle to vypadalo, že odpověď na záhadu je šíření videokazety. Teď vidíme, že jde vlastně o něco úplně jiného a ti, jež se stali oběťmi, nejsou v situaci tak docela nevinně.

Čtenáře, který čeká napínavé hororové vyvrcholení, to ale může i mírně zklamat. Mě to tedy zklamalo. Zhruba do tří čtvrtin jsem byla nadšená. Nadšenější než u předchozího dílu, přišlo mi to skvělé a velmi čtivé. Jenže poté, co Ando přišel na to, že jeho nová známost je samotná Sadako (přišel na to o něco déle než já, tohle je velmi očekávaný zvrat), přichází velmi rychlé vysvětlení, a pokud by mělo jít pouze o sci-fi, také by bylo velmi vhodné. Sem by se ale možná hodilo mírně jiné. Minimálně celá záležitost s testikulární feminizací přehoupnutou v hermafroditní jedince jedné a téže genetické výbavy mě dost otrávila.


Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat