30.7.12

Neskutečné plýtvání papírem

Dovedete si představit, že vezmete kolem tisícovky listů papíru denně, potisknete je nesmysly a vyhodíte do koše? A to ne použitých či recyklovaných papírů, ale stohy nových balíků papíru do tiskárny? Ne? Viděla jsem to.

Byla jsem v červenci na brigádě ve fabrice, kde se vyrábí tonerové kazety do tiskáren. Tato firma v druhé dílně vyrábí i inkoustové, ale já byla u tonerů. Ne jsem tam poprvé, loni jsem testovala, pravda, ale letos se dělalo těch výtisků snad ještě víc a víc jsem si to uvědomila. Nejdřív jsem lítala kolem různých pracovišť, ale potom jsem dva týdny dávala dohromady finální podobu kazet, které potom putovaly do tiskárny, kde se otestovaly a poté zaštítkovat, nalepit, zabalit a odeslat do Německa.

Zní to celkem normálně a pochopitelně. Ale teď budeme počítat.
Nesledovala jsem to u všech druhů kazet, ale u většiny šlo o pět zkušebních výtisků různého typu na jednu kazetu. Černá stránka, šedá stránka, bílá stránka, písmena, nějaký obrázek nebo text. Pokud některý z toho byl vadný, ta kazeta se opravila a tiskla na zkoušku znovu. Pokud byl výtisk zase vadný, znova se opravovalo, hledala se chyba a zase se tisklo, takže jedna kazeta mohla projet tiskárnou i třikrát či čtyřikrát, přičemž se taky mohlo stát, že se nakonec vyhodila jako špatná. Na tom taky nic není, stane se.

Problém nastává v tom, že třeba já takhle odevzdala denně za osm hodin 100 až 200 kazet, z nichž tak 10% šlo alespoň na jednu opravu, tedy se s nimi minimálně dvakrát tisklo. A takových pracovišť, kde se kazety testovaly, bylo víc. A taky nebyla jen jedna směna. A taky tam někteří chodí i v sobotu. A teď počítejte, kolik papírů to je. Když vezmu jen ty moje, tak pět set až tisíc papírů denně, které se vezmou, dají do tiskárny, potisknou černým, šedým, bílým, textem a obrázkem, smetou na kopici a vyhodí. Když dojde jedna krabice s fungl novým papírem, vezme se druhá krabice. Až pomalu dojde celá paleta papíru a objedná se další.

Nevím, kam vozí ten papír, co se použije, ale vzhledem k tomu že se vyhazuje do stejných krabic jako ostatní odpad - třeba použité rukavice, vyčochtané šroubky, zlámané malé součástky, rozřezané menší kartonové krabice, igelitové obaly součástek, nejspíš se prostě obyčejně vyhazuje.

Jasně, testovat se to musí, ale kdyby se alespoň použila druhá strana potištěného papíru na další test, spotřeba by se snížila o polovinu.

Jen tak pro srovnání - když jsem loni testovala já, padly klidně dvě krabice nového papíru denně - ty krabice, kde je pět balíků. Protože těch lehčích kazet jsme klidně denně udělali 400 - 500.
XXX
Doma mám už víc než rok jednu krabici a loni jsem si přinesla ještě z brigády dva balíky. Spotřebovala jsem jeden a půl balíku z krabice, jeden a půl přineseného. A to taky zrovna nešetřím, zvláště, když si tisknu všechny poznámky ze školy a dělám si i papírový archiv mých povídek.

Neříkám, že jsem nějaký velký zastánce a ochránce přírody. Vyhazuju zvlášť jen pet lahve, papír, odpady z vaření a sklo. Ale tohle plýtvání mi vážně hrozně vadí.


Žádné komentáře:

Okomentovat