7.11.12

C. Marrinan, S. Parker - Kriminálka Las Vegas

Originální název: Ultimate CSI: crime scene investigation
Rok vydání: 2006
Český překlad: 2007

V tomto případě odbočíme od vší prózy a různých žánrů, především fantasy a hororu, a vrhneme se na něco pro mě v oblíbencích neobvyklého. Něco, co se dá označit za encyklopedii. Jde totiž o obrazový průvodce seriálu C. S. I., který je u nás znám jako Kriminálka: Las Vegas. Pořídila jsem si ho před několika lety, kdy jsem toužila o seriálu a o tom, co se v něm děje, vědět co nejvíc. Nezklamal mě.

Nejvíc mě zaujaly především profily postav objevujících se do konce šesté série (po jejímž odvysílání kniha vyšla), a to nejen těch hlavních, ale i většiny laborantů a detektivů. A k tomu i hlubší rozbor několika nejzajímavějších nebo nejdůležitějších epizod nebo třeba Grissomovy a Brassovy kanceláře. Vše samozřejmě v doprovodu fotografií ze seriálu. A to takového množství, že by se dalo říct, že je to album fotek s doprovodným textem.

Krom čistě seriálových odkazů je ale populární i proto, že obsahuje vysvětlení základních forenzních odvětví, především těch, kterým se hlavní postavy věnují, zpracovávání stop, uchovávání důkazů, popis práce na místě činu. Popisuje kriminalistické vybavení seriálových postav, dává návody, jak se jednotlivé stopy zajišťují, a věnuje se i zvláštním oborům, na které seriál narazil.

Samozřejmě jako celou C. S. I., i tohoto průvodce je třeba brát s rezervou, neboť nemalá část používané techniky je těžké sci-fi, ale kniha už je o něco umírněnější a hlavně jejím cílem není informovat o kriminalistice, ale o seriálu a ujasnit pojmy a souvislosti. Prostě když někdo z postav řekne třeba, že trasologie určila, že to auto je několikrát přelakované, tak aby si mohl divák uvědomit, co že vlastně trasologie je a co může ještě určovat.

Nejen nadsázka v používaných přístrojích je však to, na co je třeba dát si pozor. Další věcí jsou někdy nic neskrývající a poměrně surové a odpudivé fotografie uveřejněné u popisků. Pracují naprosto otevřeně s tím, co je právě předmětem práce kriminalistů, včetně zničených těl, a působí velmi realisticky. Prostě jako seriál. A proto v tomto duchu nemám námitek. Spíš naopak lituji, že informací není víc a že obrazový materiál je na úkor textu.

Vytýkám jen jednu hrubou faktickou chybu. Na jedné dvoustraně se průvodce věnuje dílu Křížení pravomocí (či Konflikt pravomocí) a popisuje, že po nálezu těla v kufru auta je předáno soudnímu lékaři Alexxu Woodsovi, ačkoli se jedná o lékařku Alexx Woods, kolegyni ze spin-offu CSI: Miami. Jiný odkaz na ostatní kriminálky však nenajdete, a vzhledem k tomu, že už existuje asi třináctá série, není ani příliš aktuální a určitě může být trochu matoucí pro ty, kteří znají až několik posledních. Osazenstvo se totiž vyměnilo a postavy probírané v knize už teď v televizi většinou nevystupují.


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat