8.9.13

Kajínek

Originální název: Kajínek
Země: ČR
Rok: 2010

Kajínek byl první film, na který jsem šla do kina dobrovolně a bez zařizování školy. A také to byl film, kde se odehrála vražda na Borech, scény z borské věznice v Plzni a po jehož skončení jsem odjížděla na kolej na Borech, a to spolu s mým studiem a "zločinným justičním spiknutím" probíhajícím ve filmu mělo opravdu skvělou atmosféru. Podtrhovala ji navíc výborná ústřední píseň, která se Bílé a Střihavkovi skutečně povedla, a to říkám jako někdo, kdo českou hudbu vůbec neposlouchá, takže jsem jednou velmi mile překvapená českým filmem.

Problém celého filmu je ale asi v tom, že se jím tisíce lidí nechaly ovlivnit.
Je to film, který se inspiroval příběhem vězně Jiřího Kajínka, rozhodl se postavit za jeho nevinu a vytvořil tak vlastní vysvětlení všech událostí, které ho dostaly za mříže za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu na doživotí. Stvořil justiční mafii, která si Kajínka vybrala jako cíl, popisoval, jak proti němu stavěla důkazy a ovlivnila pochybné vyšetřování. A dál se zaměřil na nejznámější okamžiky z jeho života. Na útěk z Borů (kde nezapomněl na naprosto šílenou holubí situaci, která je reálná), následně převoz na pražský Mírov a legendární útěk odtamtud. Po něm se Kajínek uchýlil k přítelkyni jednoho spoluvězně a kromě bouřlivého sexu se vrhl také na shánění pravých důkazů o svém případu. Byl ale dopaden, znovu uvězněn a nebylo mu umožněno znovu stanout před soudem v novém procesu.
Celou dobu ho při tom provázela mladá právnička, která se do ožehavého případu s vervou pustila, a jak divák zjistil, když už se zdálo, že by mohla něčeho dosáhnout, vystoupila šedá eminence nesoucí skutečnou vinu a zabránila tomu doslova přes mrtvoly. Tím tento akční snímek vygradoval nejvíc, protože ukázal onu eminenci, která v jeho pojetí za vším stojí, přímo čelem a pojmenoval ji.
A mně se to líbilo. Akce a napětí nechyběly, herecké výkony byly opravdu brilantní, spiknutí v řadách policie je vždy vděčné téma. Mělo to spád, mělo to dynamiku, jen pár scén "doma u právníků" mě trochu nudilo. Řekla bych, že jde o výjimečné české akční krimi, které se jen tak nevidí. Ale je nutné uvědomit si jednu zásadní věc, kterou si mnoho diváků neuvědomilo a hned vznikla spousta nesmyslných petic a výkřiků.
Ten film, asi jako Zodiac nebo jakákoli verze Jacka Rozparovače, nevypráví realitu, i když na to nikde neupozorňuje. Zobrazuje to, co na základě některých faktů vymysleli scenáristé. Není to zpopularizovaný dokument. Jen pár vyvolených lidí ví, jak to bylo doopravdy, a ti to patrně neřeknou. Všem ostatním musí stačit, že skutečný Kajínek (ať se vám Lavorněnko líbil sebevíc, obyčejný postarší pán) byl odsouzen a lze si jen myslet, zda právem nebo ne. Ten film říká, že z tohoto byl obviněn, trvá na své nevině, dvakrát utekl z vězení a snaží se dál o nový proces. To ostatní je stejná fikce, jako v každém jiném filmu. A že je nevinný? Nevinný je bez vší pochybnosti ten filmový. Ta akční ústřední postava, která byla vymyšlena jako oběť postavy pana Dlouhého a inspirovala se skutečným člověkem. Film a realita ale nejsou stejné. Kajínek byla skvělá "gangsterka". Nic víc. Jestli měl Ježíš dceru, nebo to byl gay, to už se taky nedozvíme, i kdyby o tom vznikl samostatný žánr.

Fotky: ČSFD

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat