19.11.13

Soudní lékařství 8

Lékařské posuzování při poškození života a zdraví

Přednáška na toto téma byla více než soudnělékařská spíš trestněprávní a pro mě tedy nepřinesla mnoho novinek, ale i tak jí rozhodně označuji za zajímavou, protože mě baví i teorie, pokud je o věcech, které nejsou nuda. A věci jako vraždy, zabití nebo týrání nuda rozhodně nejsou, zvláště opepřené reálnými případy skončivšími na pitevním stole v Plzni.

Konkrétně jde ale o rozdělení trestných činů proti životu a proti zdraví a dozvíte se, co tam patří, co přesně to znamená a jak se pozná třeba týrání, co se musí při soudnělékařském posuzování provádět kromě pitvy (třeba když oběť žije, že), kdy jde o ublížení na těle, ublížení na zdraví (teď už újmu) a těžké ublížení (újmu) na zdraví, co tam spadá (například něco o zmrzačení, zohyzdění, mučivých útrapách), potom kdo a kdy rozhoduje o stupni poškození zdraví a na základě čeho, no a nakonec o povinnosti mlčenlivosti ve zdravotnictví a výjimkách z ní.


Na rozdíl od minulých přednášek nejde o dlouhý soubor, pouhé tři stránky, a textu tam stejně není zrovna moc, ale určitě se to hodí, protože poškození zdraví nebo rovnou života není nic výjimečného, co by se nedělo. A poslouchat o tom, jak se pitvá novorozeně a o tom, jak někdo zabil malou holčičku, protože mu vadil její pláč, to je docela smutná záležitost. A v jejím světle si nemyslím, že by trestní právo bylo méně "na nervy" než medicína.

Pokud ale chcete nějaké větší detaily, třeba trestní sazby nebo kvalifikované skutkové podstaty, které už tu neuvádím, podívejte se do trestního zákoníku, tím jsem se zdržovat nechtěla. A pokud chcete vědět víc o syndromu týraného a zneužívaného dítěte, o němž je tu taky zmínka, můžete se podívat do mých přednášek ze sociální patologie, které se tomuto tématu také věnují.


Žádné komentáře:

Okomentovat