5.7.14

V moci ďábla

Originální název: The Exorcism of Emily Rose
Země: USA
Rok: 2005

V moci ďábla je další ze zajímavě přeložených filmů, které se netají původem ve skutečné události. Ovšem v tomto případě opravdu jde o skutečně skutečnou událost, o smrt údajně posedlé německé Anneliese Michel, na níž byl "páchán" exorcismus, ale dodnes se s jistotou netuší, co jí vlastně bylo. Pořád jde však o pouhou inspiraci a V moci ďábla má svou vlastní zápletku.

Emily Rose byla mladá, spořádaná dívka vychovaná v cudné katolické rodině. Jenže když odešla na univerzitu, začaly se jí dít divné věci, propadala do čím dál horších záchvatů, nedokázala si nijak pomoct a všichni kolem byli zoufalí. Lékaři tvrdili, že má epilepsii a je psychicky nemocná, a tak ji dopovali léky, zatímco kněz Moore měl jasno - Emily je posedlá šesti démony, a tak se svolením rodiny začal s exorcismem. Jenže ten nebyl příliš úspěšný a děvče nakonec zemřelo. Policie a žalobce, kteří poté do případu vstoupili, usoudili, že vinou knězova vlivu byla zanedbána péče o Emily, obvinili ho, že ji přesvědčil, aby ukončila léčbu, a sám neschopný skutečné pomoci ji dohnal ke smrti hlady a v podstatě utýráním jejího nemocného těla. A chtěli ho v nadcházejícím soudním procesu poslat za mříže, protože si byli jistí, že žádná jeho obhajoba nemůže před porotou obstát a že středověké vymítání do současné společnosti nepatří.
Obhajoby se však chopila advokátka Erin Bruner, žena sice absolutně nevěřící na žádné démony nebo boží moc, ale odhodlaná spor vyhrát, a tak se při jednání pokoušela dokázat, že psychická nemoc přiřknutá Emily neexistuje, že si lékaři nebyli jistí, že víra jí opravdu mohla pomoci a nikdo ji nenutil přestat brát léky, a postavit proces na tvrzení proti tvrzení. Jenže kněz tohle všechno odmítl a jediné, co chtěl, bylo vypovědět Emilin příběh. Proto se spolu se soudem začne vše odvíjet od začátku i na obrazovce, a i když je nemožné cokoli z tvrzení nezpochybnitelně dokázat, ukáže se, že můžou existovat situace, ke kterým se věda nedokáže postavit a že Emily byla možná mnohem víc než jen utýranou dívkou.
A takhle to asi zní poměrně nenabytě a neakčně. A ono to takové opravdu je a dvouhodinová délka je tedy moc. Je to zdlouhavé. Navíc je celý film i poměrně ponurý a docela depresivní a hlavní zápletka se odehrává u soudu, ze kterého se formou jednotlivých scén dostáváme přes výpovědi povolaných svědků a odborníků k Emilinu příběhu, takže se nedá spoléhat ani na dostatečné zaujetí přicházející samo od sebe. Naopak se může každý snadno dočkat pasáží, které mu mezi snahou nalákat porotu na lepší pohádku, jak je v americkém soudnictví zvykem, přijdou dost nudné.
Zajímavé je ale pojetí obhajoby obžalovaného kněze, protože jeho dravá právnička vidí jedinou logickou cestu ve znevěrohodnění materiálu obžaloby, kdežto jemu jako by o vlastní osud ani nešlo a chce jen říct, co viděl a o čem je přesvědčený. Což všichni ostatní považují za nesmysl a dokonce i církev samotná ho žádá, aby to nedělal, neboť otázka exorcismu je pro ně citlivá.
Navíc až do úplného konce není jisté, kdo měl pravdu a jak to bylo. Vidíme scény, kde Emily mluví cizími jazyky, kroutí se jí tělo, chová se přesně jako třeba Regan z filmu Vymítač ďábla a říkáme si, že tato dívka musí být posedlá. Jenže pak přijde někdo další a začne vysvětlovat, jak se jednotlivé prvky jejího chování dají přiřadit k nemoci či poruše, a napadne nás, proč ne? Kněz o medicíně nic neví, proč by nemohla být jen "těžce na hlavu"? Celé se mi to tak jeví jako snaha dokázat, že něco neumíme vysvětlit, že se můžeme do krve otloukat, přebíjet stovkami argumentů, vršit jeden důkaz na druhý a stoprocentní závěr stejně nezískáme. A zároveň, že stačí jen málo, aby se úplně zapomnělo, že ve skutečnosti má jít o zbytečnou smrt mladé dívky. Akorát, že divák nakonec skutečnou verzi pochopí, na rozdíl od hlavních postav, které se se vším, co jim proces ukázal a co je může úplně převrátit, musí vypořádat samy.
Nejdůležitější pro mě ale stejně je, že Emily vážně skvěle hraje Jennifer Carpenter známá coby Debra Morgan a v roli asistenta obhajoby se objeví J. R. Bourne, kterého mám fakt ráda coby Chrise Argenta v Teen Wolf.

Foto: Ann Taylor

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat