26.9.14

Kontraverzní dyzajn

Opět se ve zvláštní sérii uprostřed série článků o správném psaní slov dostávám ke slovům cizím, a to tentokrát těm, která už se tak moc rozšířeně nepoužívají, ale přesto často špatně píší, protože se v některých případech i špatně chápou. A tak si jich pět plus bonus opět rozebereme.

1. DESIGN
Design je anglicky a je to synonymum pro naše vzhled. Pochází přitom z latiny ze slova designare znamenajícího označit, a tak v žádné verzi není možné udělat z něj desing. Na to pozor! Udělat můžete maximálně dresink.
A stejně tak není možné v češtině psát toto slovo foneticky, ať už je vám patnáct nebo pětadevadesát. Dizajn, dyzajn či disajn (Vidíte? Poslední písmenko je vážně N!) si klidně vyslovujte, ale nepište! A nebo se přestěhujte na Slovensko, kde už slovo dizajn používají.

2. KONTROVERZE
Kontroverze znamenající určitou rozepři pochází z latiny, tam zní controversio, a tak je jediná správná forma s O. Existuje sice latinská předpona kontra, s níž utváříme nějaká slova, ale kontroverze mezi ně vůbec nepatří. Tam kontra nemá co dělat a není ani pravda, že jde o "verze kontra verze". Je to určitý problém nebo názor, který vyvolává rozepře, není to nic kontra jiným verzím, ale jednoduše zvláštní extra slovo kontroverzní.

3. VICEPREZIDENT
Ať už prezident nebo třeba miss, oba dva jsou více než ti vice. A víte proč? Protože slovo vice s I pocházející z latiny znamená zástupce. A zástupce je vždycky níž než ten hlavní, a proto to nikdy nemůže být víceprezident ani vícemiss. Zkrátka, když jim přidáte čárku nad i, přidáte jim i funkci a posunete je v hierarchii na nejvyšší místo. A opravdu může být někdo ještě více než prezident?

4. RENTGEN
Rentgen vynalezl pan Wilhelm Konrad Röntgen, protože anglicky mluvící neumí přehlásky, tak taky Roentgen, a u nás se ö jednoduše změnilo na česky vyslovené e, protože německá výslovnost (našpulte pusu do o a řekněte e) byla zbytečná. A protože rentgen, přístroj, který používají ve zdravotnictví, když se nám potřebují bez operace podívat do těla, se jmenuje po tom pánovi, s vynecháním T a napsáním rengen ho přejmenujete. Takže to nedělejte.

5. PUZZLE
Spousta lidí miluje skládání obrazů z jednotlivých malých dílků, a tak se v každém obchodě dá narazit na krabici s nápisem puzzle. Je to slovo z angličtiny a znamená hádanku či zmatení a u nás se vžilo právě jako označení skládačky s dvojí možnou výslovností - "pazl" i "pucle". Ale napsat se dá jen jedním způsobem, a to tím původním. Žádné písemné puzle nebo pucle neexistuje.
Problém je jenom v množném čísle, kde jsem se dočetla, že jsou ty puzzly, ale klidně řeknu, že mně osobně se víc líbí používat to jako nesklonné cizí puzzle v obou číslech.

BONUS: POTENCIÁLNÍ X POTENCIONÁLNÍ
Setkala jsem se už i s prudkou hádkou, v níž jedna strana zapáleně hájila, že potencionální je blbost, protože potencionál není nic a my známe jen podstatné jméno potenciál vycházející z latiny (potentia) jako jakousi schopnost v budoucnu něčeho dosáhnout. A dříve to tak skutečně i bylo a do potencionálu to komolili hyperkorektní lidé.
I dnes samozřejmě platí, že kdo má potenciál, má možnost potenciálně něčeho dosáhnout. Ale potenciálně lze používat i formu potencionálně, která sice latinský základ nemá, ale ustálila se už i v pravidlech. Jen bacha - vy tam dole jste vždycky potentní. Nikoli potentální.


Žádné komentáře:

Okomentovat