1.10.14

Trestní právo v historickém vývoji 1

Základní principy a instituty středověkého a raně novověkého trestního práva

Je to dlouhý název a taky se připravte na nálož čtyř stránek. Ale velmi zajímavou a musím říct, že tato přednáška mě hrozně bavila a vůbec jsem si nevšimla, že už přetahujeme. A to většinou má pozornost uvadá po polovině hodiny. Tak doufám, že se bude líbit i vám.

Tento začátek pojednává o základním vývoji řešení sporů spadajících do trestního práva, takže pod většinou institutů si představte to pozadí, že někdo někoho zabil. Proto se můžete dočíst o krevní mstě, alternativách ke krevní mstě, postupnému vývinu msty v jiné instituty a soud ve středověku. Následuje krátký rozbor dvou typů trestního procesu a především důkazní prostředky, skutkové podstaty a systém trestů ve středověku a raném novověku.


My to navíc měli obohacené i o promítané ilustrace a já třeba konečně pochopila, že ty středověké obrazy neznázorňují několik procesů najednou (když tam jednoho teprve vedou na popravu, druhého popravují a třetí už je vpletený v kole), ale že jde vždy o jeden a je to vlastně takový komiks vtěsnaný do jednoho obrázku (tedy že jde pořád o stejného zločince, akorát že všechny fáze jsou namalované najednou).


Žádné komentáře:

Okomentovat