8.10.14

Trestní právo v historickém vývoji 2

Trestní právo vybraných orientálních despocií

V druhé přednášce, která je ještě delší než první, ale stejně zajímavá, se dočtete o dalších principech starověkého práva, a to s důrazem na orientální oblasti blízkého Východu.
Potom se už celá přednáška věnuje dvěma vybraným říším - Chetitské a Egyptu - a srovnává jejich trestní právo, přičemž zjistíte, že se v mnohých věcech podobá, stejně jako ve všech ostatních dávných říších. Dočtete se tedy o základních zásadách, na nichž stálo, o trestech a vybraných trestných činech v té době a předtím ještě o typickém trestním procesu.


A jak jsem zjistila, bylo by liché nechat se zmást obecně rozšířenou domněnkou, že starověké říše se vymlacovaly za skandování hesla "oko za oko, zub za zub" a za krádež krajíce chleba sekaly končetiny. Uvidíte, že to bylo právě naopak, a že absolutní a mrzačící tresty byly výjimečné a navíc prováděné jinak, než se míní. Chammurapi byl totiž jen jeden a nevládl věčně.
Jen omluvte, pokud najdete překlepy, protože dnešní přednášející jela dost rychle a já to tak nemohla pořádně kontrolovat a teď už jsem příliš mrtvá, než abych si jich všimla.


Žádné komentáře:

Okomentovat