15.11.14

Expirace polykliniky

Dnešní cizí slova, která činí některým problém napsat, budou spíš z odbornějších kruhů a ne všechny musí člověk alespoň jednou za život použít. Přesto existují i ve špatných formách a my se podíváme na to, jak a proč se píší dobře. 

1. EXSPIRACE
Nepochybuji, že pro spoustu z vás je to překvapení. Přiznávám, že bylo i pro mě. Ale exspirace jakožto datum spotřeby se opravdu píše se S, protože původ má v latině ve spojení mnohovýznamového ex se slovem spiro znamenajícím dýchat.
Tolerována je u zboží pouze zkratka EXP, ačkoli ani ta není správná - vychází ze špatného slova, ale rozhodně ne celé expirace. 

2. RESPEKTIVE
Respektive, znamenající případně či lépe řečeno, kromě těch, kteří jsou si jistí v kramflecích, často a rádi používají i lidé, jež se chtějí tvářit vzdělaněji. A poznáte je tak, že napíší respektivě či dokonce respektívě. Ale je to špatně, protože správně se píše i vyslovuje krátce a bez háčku. Jako spousta dalších slov totiž vychází z latiny - z respective, což znamená hledíc k něčemu, a tak nelze použít Ě jako u jiných běžných českých příslovcí. A už vůbec si nelze vypomoci přidáním N, protože tvar respektivně je už jen totální patvar, který by se snad opravdu dlouhou oklikou mohl možná vyklubat z respektu. Ale respekt je úplně jiné slovo.

3. TERCIÁRNÍ
Opravdu jsem neplánovala, že zrovna na třetí slovo vyjde terciární, ale schází se to hezky. Pokud si ovšem terciálně nebudete šlapat na jazyk a na pero. Stejně jako máme primární a potom sekundární sektor, zdroj či vzdělávání, následuje další R. Třeba náš zeměpisář na základce rád říkal terciér, a protože neexistuje sekundál, i z toho se to dá pamatovat. A jestli ne, zavřete se do kumbálu.

4. POLIKLINIKA
Může se to zdát na hlavu, když na poliklinice je těch klinik přece více, a když je něčeho více, latinsky je to poly-. Jenže původ slova poliklinika není v mnohosti klinik (jako policista nemá mnoho cyst) na jednom místě, ale v pojmu městská klinika, kdy město je latinsky polis. A to můžu potvrdit, na vesnicích polikliniky opravdu nejsou.

5. PERZEKVOVAT
Nebo také pronásledovat někoho pro určitou třeba vlastnost, pochází z latinského persequi. U nás se zachytilo s V místo Q, proto nelze někoho perzekuovat. Úplně stejně je to také se slovem exekvovat jakožto provádět výkon rozhodnutí, kdy exekuovat je chyba.
Pozor ale na podstatné jméno, které zní perzekuce a exekuce už s U, protože v tomto případě opravdu činnost nevychází z podstatného jména, ale z cizího základu.

BONUS: ABSORBCE X ABSORPCE
V případě slova z latiny znamenajícího vstřebávat a pohlcovat změnou písmenka nedojde - na rozdíl od zatím všech uvedených bonusů - ke změně významu. Přesto se každá verze používá jindy, a to jiná v případě podstatného jména a v případě slovesa.
Absorpce jako podstatné jméno vychází ze slova absorption a vždy tam tedy patří P, zato absorbovat jako sloveso z absorbere a píše se v něm proto B. A tak nezaměňujte absorpční schopnost plen a absorbování vědomostí, tedy proces, kdy absorbujete. Nebo jednoduše napište, že se to vsákne. Jako déšť.


Žádné komentáře:

Okomentovat