30.11.14

Vsázka na tchýni

Myslím, že není třeba žádný zvláštní úvod k už dlouho běžící sérii článků o potížích v naší slovní zásobě, a tak přejdeme rovnou k následujícím pěti špatně psaným a používaným výrazům a bonusu, který existuje v obou verzích, ale v každé znamená něco odlišného.

1. SÁZKA
Kdo nemá doma slavnou deskovou hru Sázky a dostihy? Kdo nikdy v životě neviděl terminál Sazky? A kdo si stále myslí, že sázenky slouží ke vsázkám? Vsázka je materiál, kterým se plní hutnické pece. Pokud jde ale o hazard, žádné V do toho slova nepatří. Sázet je sloveso nedokonavé, a proto nikdy neuzavíráte vsázky. To teprve v dokonavé formě vsadit se.

2. MODLITBA
Ta může úzce souviset se sázkou. A to i ve špatném psaní. Přibývá totiž ateistů, a tak asi ne každý ví, že ten, kdo pronáší modlitbu, se modlí. A tak bez ostychu napíší motlitba nebo dokonce, protože tuší, že tam někde je D, motlidba. Ale vážně, už jste někoho slyšeli se motlid?

3. TCHYNĚ
I taková tchyně se může modlit. A třeba za to, abyste jí nepsali milá tchýně. Protože ač může vypadat třeba jako dýně, dlouhé Ý tam nemá co dělat. Toto slovo je odvozeno příponou -yně od slova tchán, stejně jako třeba sokyně nebo bohyně, a tam čárku taky nepíšete. A pokud vám to přijde nezapamatovatelné, víte, co vzniká křížením tchoře a svině?

4. PŘECE
Přece budu mluvit slušně, a tak řeknu přeci, ne? Ne. Tvar s I na konci je chybný. Údajně totiž vznikl ze staročeského předcě a předsě (z nichž D zmizelo, takže žádné předce!), a tak je jasné, že ač to může znít trochu hovorově, E je opravdu na místě. Přece jenom.

5. POPŘÍPADĚ
Tohle je oblíbená slovní vata pro každého, kdo o něčem mluví, ale ví, že existuje i jiná možnost, kterou lze použít. Z jeho řeči pak vyplývá, že v dalším případě lze použít eventualitu. Nepůjde to ale v jiném případně a tedy nelze říct ani popřípadně. Žádné N! Slovo případně má totiž stejný význam, ale není totožné.

BONUS: ODPOVĚDNOST X ZODPOVĚDNOST
Tato slova se používají obě a obě jsou správně, dokonce spolu souvisí, ale mají trochu jiný význam, který je i poměrně těžké vysvětlit, a tak si vypomůžu wikipedií.
Odpovědnost je ručení někoho za věc či jednání, a to buď za jednání, jaké už se stalo, nebo za všechno, co se teprve stát může. Například odpovědnost zaměstnance za nářadí svěřené zaměstnavatelem, odpovědnost rodičů za jejich děti a jejich jednání. A stejně tak třeba odpovědnost za to, co přijde, pokud nepůjdete volit nebo za následek nezavření plynu v kuchyni. Je to v podstatě právní pojem, na kterém stojí celá náhrada škody.
Zodpovědnost je něco trochu jiného. Zodpovědnost je vlastnost, která poukazuje na uvědomování si rizik, přemýšlení o tom, co dělám, schopnost převzít na sebe výše zmíněnou odpovědnost. Zkrátka schopnost dobře a s rozmyslem se starat o to, co mám. Člověk je pak obecně zodpovědný, nelze říct, že je zodpovědný za něco. A pamatovat si to lze třeba podle toho, že zatímco odpovědnost je otázka práva, zodpovědnost vychází zevnitř člověka.


Žádné komentáře:

Okomentovat