3.9.19

Bezdružice

Originální název: Bezdružice
Země: ČR
Rok: 2015

Řekla jsem si, že se pro vás obětuji a roztrhám zase nějaký pitomý český film scénu po scéně. Ale když se v žebříčcích jen opakovaly kousky, do kterých se ani mně nechtělo, sáhla jsem po seriálech a objevila Bezdružice. No... má první reakce? Cve, to má hodinu?! Takže mi bylo jasný, že mě omejou. Až mě najdou s podřezanými žílami po takovým vejplachu. Víte, vůbec by mi nevadil seriál laděný jako absurdní komedie o místních postavičkách. Miluju Haló Haló, Black Books, Black Adder... Ale to má vnitřní logiku a punc reálnosti. V Bezdružicích jsou jen nefunkční karikatury z vtipů ještě od soudruha a pokus o kameňák s koherentnějším dějem. Tedy trpí nemocí "sebereme vtipy, naplácáme kolem nich vatu, kašleme na smysl." Což ale ke zhodnocení zdaleka nestačí. Jako vždy v těchto masakrech se tedy vrhněme na mé bezprostřední reakce.


Znělka navodila pocit něčeho mezi Tele Tele a South Parkem. Prozradí mi, že Bezdružice jsou na Zemi (těžko uvěřit) a jako každá obec mají starostu - Karla Kotvu. Vydru. Ah Sethe. To nebude dobrý. Vydra Kotva starosta odešel z Prahy a dal se na radnici v Bezdružicích. Kde ho neznali (nevěděli, že chlastá, nic nevymyslí, místo práce hraje solitaire a zalévá kytky vodkou) a nechali si nakecat, že obci zařídí vlastní družici a každému satelit. Ostatně je namontoval jeho bratranec, a to jen asi na padesát pokusů na jeden. Bžunda. Chápete, ne? Neschopní politici, kterým to projde, páč znají doktora, ředitelku, náčelníka a faráře, haha. Česká tvůrčí scéna pořád nezachytila úpadek farářů coby obecní autority už asi 70 let zpátky. Jo a taky umí vtipy.

zdroj
A protože je ráno, střih, do práce jde i onen doktor. Má k tomu soundtrack Sanitky. A taky chlastá. Chlastat je ftipný. Asi bych taky chlastala, kdyby mi tam lidi tahali zvířata, páč veterináře nemají, tak kam jinam. Nebo kdyby sestra řvala na pacienty o jejich zdravotním stavu v plné čekárně. Však lékařské tajemství je blbost, ne. Stejně jako ptát se pacientů, o co jde. Rovnou se svlékněte, jakýpak ciráty. Tuplem, když jdete s činčilou. Protože je hrozně ftipný si myslet, že je to eufemismus pro rozkrok. Tudíž když pelichá, omezte jízdu na kole! Kolo je totiž úplně epilátor. Hlavně ji ale neukazovat. Když to není atraktivní dvacítka, doktor se jí nedotkne ani lopatou! Radši ať ji ukáže dcera, jsem přece profík, z toho poznám, co je mámě. Jak sám říká, není jedno, kdo ji ukáže. ...co? Teď to právě popř.... no nic. To byl určitě jen zásek scénáře. Však poté, co se otřásl, že by snad měl vidět rozkrok padesátnice, prohlásí, jak.... miluje být doktorem, páč po pár letech studia se dostaví odměna? V podobě.... nesnesitelné představy postarší vagíny? Tak ne, žádný zásek scénáře. Někdo zasek scenáristu a nahodil generátor slov.

Začínají mě navíc otravovat i momenty "děj se zastaví a postava komentuje do kamery k divákům". Používají to některé sitcomy, ale ne k trapným vtipům, co si protiřečí v jedné větě. Třeba hned té další. Že prej zavolejte pacienta na odběry, tady jsou nepříznivé výsledky... těch odběrů! 

Střih, do práce jde i ten farář. Ujíždí na amazonu nebo jiném portálu a rád se o to dělí s farníky. To je sympatický. Neštítí se moderní technologie. Ale zavolat sanitku pro kolabující dámu tou moderní technologií už neumí. Radši ji ignorovat a schovat se do zpovědnice. Kde pochválí nadávání tchyni, protože je to tchyně, né, ftipný. A pak něco s hnusnou ženou a spaní s tchyní, ale tuhle scénu jsem moc neslyšela a vracet se nebudu, i masochismus má limity. Stejně je to nejspíš zase jen ohranej ftip. Navíc mě začala unavovat hrozná práce s kamerou. Na to, jak ji neumí držet, jak se to pořád klepe a jak moje babička potají zahájila kariéru kameramana na Barrandově podle všeho, se koukat nedá. To je ještě horší, než farář, co sice nemá tucha, jak farářovat, ale zato taky chlastá a je to ftipný. Víte? Píšu ftipný, ať je jasný, jak moc je to ftipný. To jsem pochytila v Bezdružicích. 

Střih k nástupu oné ředitelky. Ta má soundtrack z Macha a Šebestové, ale nenechte se zmást, není žádná dětina. Prý je to oblíbená učitelka češtiny, matematiky, přírodovědy a vlastně všeho, kde se může zabývat mužskou anatomií. Jo, to první stupeň, zejména v matice, jistě oceňuje. V příštím testu budeme počítat objemy penisů, tak si je všichni změřte. Kdo nemá vlastní, změří tatínkovi. Celkem realistický se mi na druhou stranu zdá třídní klaun a provokatér. Však jsme měli ve třídě Trnku a doma nejmladšího bráchu, to bylo to samý. A chce být koberec, protože do něj se mlátí jen jednou za měsíc...? 1. proč zrovna jednou za měsíc a 2. proč se všichni smějete, že ho doma týraj?

A střih, v práci je i policejní náčelník. Otec třídního klauna. Carda retarda. Policajt z předměstí taky celej život. Všemi vážený prý, blbý zcela určitě. Jinak by to nešlo, komedie bez blbýho policajta není komedie. Navíc má ještě blbější podřízené. Myslela jsem, že křivka IQ nejde do mínusu? No, hurá do práce. Vyslechnout ženskou, která se nabízela před hospodou. Hele, prostituce není bez dalšího nelegální, ho nemusí ukecávat, ať ji pustí, není z čeho ji obvinit. Ale to by nebylo sladce ftipný. Ani by se nezabouch. A nepředstavoval si romantický běh obilím s 50 let starou odhrovačkou. Teda... romantický... mně se chce brečet. Zoufalstvím.

Střih, zařezává už i hostinský. Kde jsou Duchařípovy časy jako Strážce duší. No, tady duše odírá, když mu nahluchlý věří, že 25,- je 50,-. Tajemství podnikání přece tkví v poctivosti. A roznášení, že celej štamgastův klan včetně jeho předků je teplej. To je taky smutný, že se tím neřídili a vrhali se do heterosexuálních sňatků. Ale je to ftipný! Homosexualita je ftip, přece! Doktor se taky může potrhat!

A teď, když jsou všechny místní postavičky představeny, se vrháme do skutečného děje. Svolal si je starosta... Kotvald! Ne Kotva? Aspoň vyslovovat by ten vypravěč mohl pořádně, když už ho mají! Starosta Kotvald. Jeho manželka má narozeniny a má je i město, takže pár vtipů, bla bla, a sežeňte na oslavu celebritu. Příjemnou, s hezkým hlasem, co třeba i zazpívá... Prezidenta! Né, starosta ví, koho. Standu Hložka! ...tenhle facepalm bolel. Barrandov už asi neukecá nikoho, komu není 17... dobrý, ten je taky trapnej, ale vážně, všiml si Barrandov letopočtu? Od revoluce se stihlo zrodit dost zajímavějších celebrit. Tohohle ani zadarmo! Teda Kotvald ho chce zadarmo, a když se to nepovede, zaplatí ho z jejich prémií. Protože... obec Bezdružice asi platí církevní hodnostáře a světské podnikatele. Odkdy? Proč? Jak? To je tak blbý, až to bučí. Jo a ještě, oslava je dnes večer, takže máte pár minut na vyřízení. 850 let je městu každou chvíli, proč bychom to plánovali včas, logický!

Stejně jako následný plán, že doktor a farář Hložka nadrogujou a unesou. Poté, co se doktor přizná k podvádění žen s údajným spermatem slavných osobností skladovaným v ledničce na středisku. Eh... realismus především. Jenže zádrhel! Na cestě mu dojde, že neví, jak donutit Hložka ty drogy vypít. Ale nebojte, farář vymyslel plán. I když o plánu únosu se dozvěděl před deseti vteřinama. A jaký? Převleče se za Hložkovu asistentku. Zatímco doktora zajímá, jestli si to s tou pravou může rozdat. Nebyla tam ani jedna jeho replika bez sexuálních narážek a bleju z něj. Jsou nejen ubohý, on je ještě dost slizkej. A nejsmutnější je, že (daboval Rosse Gellera) tvrdí, jak přesně po tomhle všechny ženy včetně puberťaček šílí. Až na tu prostitutku. Už proto je mi sympatická. Seriál je trapnej, doktor se vytáhnul ještě vejš na nechuťáka. To už není ani stereotyp, to je perverzák se sexuální poruchou a poruchou chování. 

Ale Hložka oblbli a vezou ho do Bezdružic. Jen zjistili, že ho předávkovali. Neví, na jak dlouho ho to odrovnalo. Nezapomínejte, oslava je za 15 minut. Které asi stráví na přejezdu, kde už tak asi 5 minut přejíždí vlak. Nepobírám. Ani jak očekávají úspěch s dalším plánem, udělat z Hložka loutku. Poseidoneee, tohle patří do animáku, kde si postavy nikdy nevšímají, jak před nimi křepčí někdo v bezvědomí. Ale v seriálu o "skutečné" obci uvěřit, že nikdo nevidí provazy na rukou a všichni se zdvořile otočili, když mu přímo před davem ty ruce vázali? Nebo že nikdo neslyší faráře, jak hned jim za zády řve do mikrofonu úplně to samé, co údajně Hložek? Asi jo. Oslava sestávající z jedné písničky má totiž úspěch. Po ní pak Hložka odvezou do kostela, kde se mezitím probrala ta mrtvá dáma. Aby se tam probudil sám a vypadnul, naznačují? 

Všechno tedy zdánlivě vyšlo a jediná skvrnka na dalším starostově ránu je dovolená sekretářky. Na záskok totiž poslala svou dceru s IQ výměníku ledu. Co je výměník ledu? Podle jejího věku je ale sekretářce tak pětašedesát, páč tady výměník Bohunka vypadá na pětatřicet. Fyzicky. Mentálně na zneužívaných dvanáct. Všechno je pro ni sexuální pokyn. Tedy kromě reportáže, že Hložka asi unesli, přičemž ho údajně viděli právě v Bezdružicích. Takže starostovi došlo, odkud vítr vane. Ha, napětí! 

Doktor zatím taky na Hložka úspěšně zapomněl a zjistil, že má v ordinaci stážistu medika. Ve chvíli, kdy se tam objevil. To je nepřijatelné! Ale ne kvůli mizerné organizaci. Jemu totiž přece nebude nikdo očumovat know-how! Medik učit se od praktika? Pf, takhle medicína nefunguje! Radši se budeme rozčilovat, že kdosi místo jména do formuláře rozsypal čaj a že tam ten člověk sedí se žloutenkou! Protože bejt rasista je taky ftipný. Nebo zase v plné čekárně probírat osobní diagnózy. Ordinace? Jako ten šmajchlkabinet? Však mu minimálně ten třetí čekající stejně nerozumí. Je to totiž Hložek stále ještě v bezvědomí. Ocitl se tam kdovíjak. K tomu dalších pár ftipů, čím sprostší, tím ftipnější, a posledních deset minut před námi.

Farář zatím křtí. Rodiče chtějí synovi dát jméno podle jejich oblíbeného evangelisty. A aby se ftip nezkazil, neřeknou, jaký to je. Farář má přece umět telepatii. Takže Linda. Evangelista, ne? Neznáte? Nějaká kanadská modelka z devadesátek, bžunda jako hrom. Opraví ho teď rodiče a konečně řeknou, co vybrali? Proč, když může ftip pokračovat další scénou prázdného dohadování? Milý Marečku, nediv se v budoucnosti, proč se s tatínkem nikdy na ničem nedohodneš, protože on se nikdy neuměl vymáčknout a nakazil se bezdružicitidou. S láskou, Ann Taylor. A bum, ve zpovědnici se náhle objeví Hložek v bezvědomí. Ocitl se tam kdovíjak. Dobrý, ne?

Aspoň policejní náčelník zatím Hložka neřeší. Jen sepisuje ztraceného manžela. Rychlostí chcíplýho lenochoda na psacím stroji. Komedie bez blbýho policajta, co se snaží psát na psacím stroji, totiž není komedie. Naštěstí. Než to sepsal, si pani vlastně uvědomila, že ten ztracenej je vošklivej a ona ho nechce, tak nazdar. Haha. Úspěšně ale vyřešil jiný případ. Tady Procházka včera hlásil ztrátu peněženky. Co na tom, že to přišel zrušit, páč ji našel doma. Oni už lupiče chytili, je pozdě, soud si ho zavolá jako svědka. Ne jako svědka, je poškozený! Tedy byl by, kdyby... eh... co se vůbec snažím. Už jen 5 minut. Ty by rozhodně měly stačit prostituce. Na básnění o Hložkovi zjevně. Kterýho... zatím táhnou po žebříku do asi druhého patra a tisknou mu xicht na okno kanclu náčelníka? Proč? Jak... může mi to někdo vysvětlit? Myslím, že to nezvládne ani ten oblastní náčelník, co právě přijel. A nebyla by to scéna, aby v ní na závěr někdo nechtěl rvát něco do prdele. Opět. 

Do počtu nesmí chybět ani ředitelka. Je to asi i jediná místní učitelka, už učí i němčinu. Der Tulipán. Šén. Nebo šém. Těžko říct, výslovnost má... ukázkovou. I přípravu. Zítra jedeme na exkurzi do továrny, tak si sežeňte všichni helmu. No co čučíš, na Hložka jsme měli 10 minut, na helmu vám dám celej půlden! Hložek tam navíc zrovna napochoduje, vzbudil se totiž ve škole na žíněnce. Dostal se tam kdovíjak. Vysvětlete mi, proč s ním vymetali ty nejblbější kouty? - Vim, nechat ho ležet v parku neni tak ftipný jako s nim objet město, ale cítíte, jak se možnost potlačit neuvěřitelné vytrácí, když to není animák pro 4+? Alespoň to zakecali pro noviny historkou o autonehodě, z níž ho zachránil starosta Kotvald. ...jo počkej, GOTTWALD! Žiši vypravěči... Sice tam není ani auto, ani nehoda, možná ani silnice a bulvár by ani nenapadlo to omrknout, ale chtít, aby se starali o takový detaily, už je moc. Hložkovi to navíc vyhovuje a chce se odvděčit. Hele, starosto, co kdybych zazpíval vaší ženě? To... zpěváci jako normálně takhle? Možná ti vyčpělí.

A vyčpělé je tam úplně všechno. Od okoukaných herců proslavených už jen strašnými rolemi v poslední dekádě, přes neum nováčků, trapné vtipy ve scénáři, nebo spíš scénář sestávající z trapných vtipů a do absurdna (nechutna) dotažených stereotypů, kterými semtam probleskne nějaký děj, naprosto vyčpělé inteligence obyvatel (tohle uráží už i ústavy) až po techniku a hudbu. Sice se nedivím, ale mozek mi to vymazalo. Tohle nestojí ani za tu kameru z frcu, na kterou to natočili. 


Mé hodnocení:

1 komentář:

  1. Ty jsi nechodila na pravidelné sessions vymývání mozků zvané Odpad klub ve statutárním městě. Tam se co týden pouštěl klenot světové kinematografie. :)

    OdpovědětVymazat