29.7.20

Radši počkám, než se soudit

A pak zírám, že nevysoudím nic. Častý problém. Někdo vám dluží, vy se mu snažíte domlouvat, nic se neděje, vy pořád čekáte a čekáte. Týdny, měsíce, pár let, než trpělivost dojde. Jenže pak vás soud usadí, jak jste čekali moc dlouho, tak bručíte, jak spravedlnost neexistuje. Jenže spravedlnost nemůže existovat tam, kde pro ni nic neuděláte. Jedna ze základních zásad zní "právo patří bdělým". A když ho zaspíte, tak se promlčí. Což bude dnešní téma.

Na úvod, co znamená promlčení a prekluze? 
Promlčení, že máte na něco právo, ale nevykonali nebo nevymáhali jste ho tak dlouho, že ho už nevymůžete, pokud protistrana promlčení namítne. Prekluze naopak, že vám právo kvůli vaší nečinnosti zaniklo úplně.

Prekluzí se zabývat nebudeme, ta nastává, když to výslovně stanoví zákon. Většinou jde o časově omezené právo podat na něco stížnost, žalobu, něco přijmout nebo odmítnout, kdy po uplynutí lhůty už takový úkon není platný, nebo vám ho odmítnou. 

Promlčet se ale může spousta práv. Práva ze závazků, na vrácení bezdůvodného obohacení, na náhradu škody, některá práva týkající se vlastnictví, spoluvlastnictví, držby a podobně. Vedle toho jsou práva nepromlčitelná, jako třeba samo právo vlastnické, na výživné, nebo práva na život, zdraví, čest, soukromí. A existují i některé složitější specifické výjimky u dědictví, zápočtů, zástav, pojištění, ale tím vás plést nebudu. Ani tím, že na staré věci z roku 2013 a dřív se může ještě vztahovat starý občanský zákoník/zrušený obchodní zákoník, kde to v některých případech bylo trošku jinak. Podíváme se jen na úplný současný základ tak, abyste třeba něco nepromeškali.

1. Kdy začíná běžet promlčecí lhůta?

  • Pokud máte pevný termín, do kdy něco udělat, tímto dnem. A pokud plníte ve splátkách, u každé splátky zvlášť, stejně jako u každé jednotlivé platby výživného nebo nájemného.
  • Pokud jste nejdřív museli druhého vyzvat k plnění, dnem, kdy jste tak učinili (třeba jste se dohodli, že vám vrátí peníze ne konkrétně do roka, ale až si o ně řeknete).
  • Pokud jste se měli obrátit na nějaký orgán, ode dne, kdy jste to mohli udělat poprvé.
  • Pokud vám mají něco vrátit po zrušení smluv, účtu a podobně, dnem, kdy zanikly. 
  • U náhrady škody ode dne, kdy jste se o škodě a o tom, kdo ji má nahradit, dozvěděli (když je to škoda, resp. újma na zdraví a jste nezletilí, začne běžet teprve, až s plnou svéprávností, tedy zletilostí nebo pokud vás "zplnoletní" dřív)
  • U vrácení bezdůvodného obohacení ode dne, kdy jste se o něm a o tom, kdo ho má vrátit, dozvěděli (například jste omylem poslali peníze na špatný účet, někdo bez dohody na vašem pozemku postavil stánek,...).
  • Pokud vám dopravce zničil nebo poškodil zásilku, ode dne, kdy vám ji měl doručit nebo doručil.

2. Jak dlouho, než se právo promlčí?

  • Obecně je promlčecí lhůta 3 roky. 
Pro případy, kdy její začátek není daný jasným datem, existuje ještě jedno omezení, a to, že se promlčí nejpozději do 10 let ode dne, kdy "právo dospělo". Tedy kdy mělo být vráceno, kdy se dalo poprvé uplatnit, kdy se stala škoda, kdy se někdo obohatil. A pokud někdo způsobil škodu nebo se obohatil úmyslně, nejpozději do 15 let. Takže pokud se třeba o škodě a neúmyslném škůdci dozvíte po 9 letech, sice pořád platí obecná lhůta 3 roky, ale vám z ní zbývá už jen 1 rok. To aby se někdo po dvaceti letech nedozvěděl, že to soused přes ulici mu kdysi ožralej poblil novou fasádu, a po takové době kvůli tomu nevytahoval spor.
  • Pokud jde o právo přiznané rozhodnutím nějakého orgánu, máte 10 let na výkon tohoto rozhodnutí.
  • Pokud vám dlužník svůj dluh písemně uzná, neplatí lhůta tříletá, ale desetiletá (a pokud slíbí, že ho splní do určité doby, začne běžet až od uplynutí té doby).
  • A lhůta jde upravit smlouvou, jen nesmí být kratší než rok a delší než 15 let.

3. Běží lhůta nemilosrdně?

Obecně ano. Pokud čekáte a čekáte, svá práva pročekáte. Ale jsou výjimky. 
  • Neběží mezi manžely, osobami v jedné domácnosti, u zákonných zástupců, opatrovníků a poručníků, pokud jde o nějaká práva mezi nimi a jejich svěřenci. 
  • Neběží od chvíle, kdy jste právo uplatnili u orgánu veřejné moci a v řízení řádně pokračujete (u soudu, exekutora a podobně)
  • Neběží, pokud nemůžete svá práva uplatňovat, protože vám někdo vyhrožuje, uvedl vás v omyl, nebo vám zbývalo 6 měsíců do konce promlčecí lhůty a zasáhla nějaká vyšší moc. 
Jakmile tahle překážka odpadne, lhůta běží dál. Ještě minimálně 6 měsíců, i když původně zbývalo méně (pokud více, doběhne celou zbývající dobu).

Navíc existuje i možnost, jak promlčení zvrátit. Pokud dlužník písemně uzná promlčený dluh, začne běžet lhůta nová, desetiletá. A pokud do toho uznání napíše, že splní do určité doby, běží až od uplynutí té doby. K tomu se k promlčení nepřihlíží, pokud ho protistrana nenamítala. Protože tehdy zase, že právo patří bdělým, platí i pro ni.

Jak jsem řekla, jsou to jen základy, nejběžnější situace, jaké vás mohou potkat, ale je docela užitečné to vědět. A nečekat! Když jeden přišel, že ho vystrnadili z bytu, kde měl podle domluvy dožít, až po deseti letech přespávání po ubytovnách, co pak s tím?

4 komentáře:

  1. Už Hercule Poirot věděl, že ne vždy dojde na spravedlnost. Někdy ji předejde soucit, který osvobodí i vinné osoby... úpící pod jařmem tyrana například.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za náhled pod pokličku.

    Tohle mě vždycky děsilo, že mě nějaká instituce začne nahánět těsně před uplynutím promlčecí lhůty. Jen pár let zpátky jsme takový případ měli rodině. Kvůli párkorunovému fiktivnímu nedoplatku se tehdy pojišťovna ozvala po 9,5 letech s požadavkem na 11.000 Kč. Nakonec uznali, že se jednalo o administrativní chybu a odepsali to, ale ...uff!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U pojišťoven je bohužel normální, že to nechají dlouho být a začnou vymáhat, až když naroste pěkné penále. "Obyčejní" věřitelé naštěstí chtějí hlavně co nejrychleji všechno vyřešit, místo čekat na úroky, ale právě zase dlouho řeší jen domlouváním, co nemusí vést nikam, jen k promlčení.

      Vymazat
  3. Úplně se mi vše vybavilo, jak jsme se to učili na střední škole. Tyhle základy je rozhodně dobré vědět.

    OdpovědětVymazat