7.1.23

Bethany

Originální název: Bethany
Země: USA
Rok: 2017

Někdy si prostě pustíte náhodný film z nějaké kategorie a netušíte, o čem má být. A je to zábava. Někdy si ho pustíte a litujete, jako v tomto případě. Ne proto, že by byl tak moc děsivý. Proto, že kdybych si ho nepustila, mohla jsem si dát šlofíka o hodinu a půl dřív, a to by bylo rozhodně záživnější.

Po krátké úvodní scéně s malou Claire, k níž přes zeď mluví jakýsi záhadný, až démonický hlas, se setkáváme s dospělou Claire. Právě jí umřela matka, ona zdědila její majetek a s manželem Aaronem se rozhodli nastěhovat do matčina domu. Claire z toho ale není úplně nadšená. Je zřejmé, že se v domě dělo něco zlého, na matku, která byla posedlá pouze jejím vzhledem, nemá dobré vzpomínky, dokonce kvůli ní prý měla vymyšlenou kamarádku Bethany. Vlastně je zřejmé, že na ni návrat nemá vůbec dobrý vliv. Cítí se tam zle, nechce prožívat svou minulost. 


Claire navíc začne znovu slýchat Bethany, trpět podivnými, strašidelnými halucinacemi, čím dál víc se jí vrací trauma ze soužití s matkou. Navíc ji Aaron tlačí k dítěti, s čímž mají také problém, protože má Claire obavy, aby se v matku neproměnila, a k návratu k užívání léků na deprese, které to jen horší. A co teprve, když se ukáže, že se v domě skutečně děje něco víc. Že Bethany není tak úplně vymyšlená a ani kamarádka. Zdá se, že se snaží Claire ublížit, ale proč? Že by její minulost skrývala tajemství, jaké nešlo dohromady s matčiným ideálem krásy? 


To tajemství tam je a bylo by zajímavé. Nápad s matkou posedlou dokonalým vzhledem natolik, že se s jistou vadou na kráse rozhodne zacházet brutálně, až ji utýrá, by snadno zaujal. Zvláště na úplném konci flashbacky na to, co dělala, jsou opravdu hororové. Jenže zpracování po všech stranách, včetně naprosto mizerného "ducha" Bethany, příšerné. Však se špatný pocit objeví hned v titulcích. Hlavní postava projíždí zalesněnou krajinou do nového/starého domu a přes obraz lítají jména, hrozné klišé, najednou víte, že můžete čekat strašidelný dům, a tyhle jsou navíc zbytečně dlouhé. K tomu od prvního momentu nechápete, co dělali s kamerou. Jako by byl vystřižený jen kus obrazu, všechno je moc blízko, jako by celou dobu natáčeli na polodetail, nanejvýš polocelek. Velmi nepříjemná kompozice, každá osoba nebo věc najednou překáží v obraze, místo aby do něj patřila, a působí to hrozně amatérsky.


Nejhorší prohřešek se ukáže také záhy, jakmile Claire a Aaron dorazí do domu. Od té chvíle má film příšerné osvětlení. Ne, aby se ušetřilo na efektech, jediné dva nadpřirozené úkazy se naopak odehrávají ve výjimečných momentech plného světla. Ne pro umění, nemůže to být umění, když je všude černo. Spíš jako by neuměli nasvítit ani scénu, kdy postavy sedí na gauči a mluví spolu. Nebo jako kdyby zapomněli nakoupit žárovky. Celý dům je prakticky pořád ve tmě, i uprostřed dne, u večeře, u čaje, neustále sedí po tmě. Takže vyloženě sledovat obraz má smysl, jenom pokud mluví a vy potřebujete číst titulky, jinak stejně nic nevidíte.


Dobře na tom nejsou ani herci. Aaron mluví, jako by ploše načítal audioknihu, a Claire přidá emoce do přednesu jen výjimečně, většinou, aby fňukala. Nebo střihy. Respektive film okatě strká pod nos umělecké střihy, ale obsah scén ujíždí. Skáčeme ze scény na scénu bez "mezičasu", bez úvodu, bez náznaku plynutí. Třeba přijdou poprvé do domu, prohlíží fotky, střih, hádají se a zní, jako by tam bydleli už pár týdnů, měli něco rozřešeného a někdo kromě ostřižení obrazu vystřihl i pár předchozích záběrů. Jako by se snažili nechat vyloženě jen scény, kdy se něco děje, ovšem i to poněkud selhává. 36 minut a neděje se nic, když vynechám podivný hlas z první scény. 50 minut a jediný rychlý útok Bethany, když Claire strčí ze schodů. Ten film nemá ani hodinu a půl, jen tak na okraj.


K tomu je mizerné i zpracování a režírování některých scén. Třeba jsem vůbec nepochopila, jestli dal prášky (asi antidepresiva) do čaje Claire Aaron, protože si myslel, že jí začíná hrabat, nebo to udělal pod vlivem Bethany, nebo proč tam tahle podzápletka byla. Tvrdli u ní dlouho, jenže k ničemu nepřispěla, nevedla a nikdo se o tom nezmínil. Což je častý problém. Někdy není poznat, jestli má být Aaron divnej úmyslně (protože pod vlivem domu Claire někdy mívá i halucinace jeho přehnaného chování) nebo je hodně divně režírovanej (protože i v "normálních" scénách mám chuť vytáhnout pepřák). Jako by se film samotný nemohl rozhodnout, co vlastně ukazuje. Nebo scéna s útěkem Claire z lůžka po útoku/pokusu o sebevraždu, tam už nemyslel nikdo. Napatlat si ruku želé, které je lepkavé a ne mastné, a pohodlně ji vytáhnout z pout, aniž by si aspoň vykloubila palec, je prostě blbost. Závěr o tom, kdy Bethany obelstí Aarona, aby zabil svého kamaráda, načež on hystericky řeší, že to nikdo nesmí zjistit, tak ho... hodí do sklepa a dům prodají, nemá ani cenu řešit. Prostě nevím, proč tohle dílo natočili, ale svět ho nepotřeboval. 

Foto: IMDb

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat