1.12.23

Stáhni a zemřeš

Originální název: Countdown
Země: USA
Rok: 2019

Do tohoto filmu jsem šla úplně naslepo. Neměla jsem tušení, o čem má být, z názvu vyplývalo, že asi nějaká prokletá aplikace, což už není nic nového. Ani jsem nečekala kvalitu, když jsem o něm doteď nic neslyšela. A možná proto mě příjemně překvapil.

Pár puberťáků objeví aplikaci Countdown, která jim má říct, kdy zemřou. Stáhnou ji, většině předvídá dlouhé dekády, jen Courtney poslední 3 hodiny, načež ji skutečně něco děsivého za tři hodiny zabije, zatímco její přítel Evan, s nímž měla Courtney původně jet v autě, se v tu chvíli vybourá. Čeká ho proto závažná operace, a jelikož se snažil přijít na to, co se stalo Courtney, rovněž stáhl Countdown. Udává mu 19 hodin, čas operace. Personál nemocnice mu ale nevěří, že by měl zemřít kvůli předpovědi z aplikace, z legrace si stáhnou Countdown taky, a nové sestře Quinn hlásí necelé 3 dny života. A jelikož se Evan druhý den pokusí před obávanou operací utéct a zemře i tak, začne se Quinn bát a pro jistotu změní plány na osudný třetí den. Na to jí přijde zpráva o porušení podmínek a odpočet neustává.

Začne proto zoufale hledat způsob, jak ho zastavit. Neúspěšně se snaží aplikaci odinstalovat. Místo toho ale začne mít děsivé přeludy. Objeví svědectví lidí, jak viděli a slyšeli podivné věci, když se blížil jejich čas, a jak skutečně umírali. Je ale rozhodnutá zachránit svůj život, potom i život její mladší sestry, která Countdown bláhově považovala za cool pokus, ale nic, co zkusí, nezabírá. Stejně jako u Matta, s nímž se seznámí při lovu odpovědí a který má zemřít chvíli před ní. Přičemž on rovněž nějak porušil smluvní podmínky. Stejně jako Evan. I Courtney. 

Rozhodnou se je proto prozkoumat a zjistí, že se zavázali přijmout svůj osud a pokus ho změnit na základě odpočtu znamená jejich porušení. Tedy že ve vyměřeném čase měli zemřít od začátku, a když se tomu pokusí vyhnout, dostane je něco jiného. S pomocí odborníka na démony ještě objeví starý příběh o sdělení data smrti, které se nesmí použít k vlastní záchraně, jinak po člověku půjde démon ozhin, který ho až do určeného okamžiku smrti mučí, a z kódu aplikace skutečně vyčtou, že je to kletba. A dojde jim, že existuje jediný způsob, jak ji zlomit - zajistit, aby odpočet nevyšel. Navzdory všemu, navzdory démonově snaze, aspoň jeden z nich musí svůj odpočet nějak přežít. Jenže dokážou to vyděšené oběti s posledními minutami na světě a jeden nadšený, nezkušený kněz? A není přece jen ještě jiné řešení?

Film tak jede podle celkem běžného scénáře - objeví se premisa zla, padnou první oběti dokazující, že je zlo skutečné, další začnou pátrat, nejdřív neúspěšně, najdou spojence, mírně pokročí, najdou experta, čas ubíhá, zkusí údajné řešení, to nefunguje, pátrají hlouběji a zkusí jiné řešení při finálním střetu. Obvyklý horor s už ne moc originální zápletkou posedlého softwaru. Zato s parádně vtipnými prvky, jenž fakt pobaví. Mnohem víc, než jsem čekala. Herci nebyli špatní, scénář nebyl špatný, smála jsem se, napínalo mě to, docela dobře vyvážený film, v němž mě mnohé bavilo hodně i trochu méně. 

Třeba jakmile poprvé stáhli aplikaci, každý čekal skutečná úmrtí, ale myslela jsem, že Courtney nastoupí k opilému příteli, ten je vybourá kvůli alkoholu při sázce s Countdown a bude to sebenaplňující proroctví bez jistoty, co za to může. Což se nestalo, Courtney nenastoupila, a docela to zvýšilo napětí, jak a jestli teda zemře. Ale pak se ukázala její nadpřirozená smrt, a to byla škoda - nechat ji takovou, aby mohla působit jako nehoda/něco, co si sama způsobila, tedy nejistotu, jestli existuje něco nadpřirozeného, by bylo napínavější. Pracovali s porušením podmínek aplikace, s podvedením démona, pokusem změnit svůj osud, což se ukázalo, když se Evan i tak vyboural a podle sedačky, kde měla Courtney sedět, tam měla zjevně zemřít, dobrý nápad, jenže místo přiznaně nadpřirozených "náhradních" smrtí rukou démona zkrátka měli raději zvolit jiné obyčejné nehody. Jako Nezvratný osud. Líbilo by se mi to víc.

Naopak hodně mě bavil personál nemocnice, kde ležel Evan a kde pracovala Quinn. Až na jednoho doktora prasáka to byli sympatičtí, přátelští lidé, příjemné postavy, což není v těchto nevýrazných hororech časté. Čím mladší hlavní postavy a čím "mladší ladění", tím otravnější obvykle jsou. Akorát nebyla nutná vedlejší linie s doktorem prasákem, s tím, jak vyjel po Quinn a pak to hodil na ni. Sice to bylo realistické, frustrující, jak jí nevěřili, sice se na konci ukázalo, že to mělo účel, aby sehnali obětního beránka ke zlomení kletby, jehož není divákům líto, neboť "si to zaslouží", ale stejně byla rozptylující, zbytečná. V hororech a thrillerech mi často vadí snaha o představení vedlejší zápletky, která odvádí pozornost od hlavní, která mě nezajímá a která, pokud vůbec, s hlavním příběhem nesouvisí až příliš dlouho.

Zato ostatní vedlejší postavy pomáhající Quinn a Mattovi s kletbou, byly úplně boží. Otrávený manažer v prodejně mobilů. Magor konspirační teoretik, jehož zmanipulovali ke stažení aplikace, aby se zpětně dostali k podmínkám. Velmi moderní, neortodoxní, nadšený, praštěný mileniál kněz vystupující jako šílený nerd a geek na démony. Ti film super oživovali, díky nim působil často i odlehčeně, komediálně, zkrátka zábavně. Díky nim jsem byla hodně příjemně překvapená. Přitom nespadl ke komedii, vtip střídaly napětí a hrůza, a i tyto scény byly často povedené. Třeba scéna v koupelně s Mattem a jeho přeludy - nohy pobíhající za přepážkami, to, jak se odporně převrátily, to bylo děsivé. Vlastně setkání s nadpřirozenem byla docela děsivá do momentu, kdy se ukázalo, že za vším je nějaký náhodný démon a kdy se ukázal přímo ten démon - vypadal úplně stejně jako každá druhá levná hnusná hororová postava, mohl být lepší.

A nakonec se film nevyhnul pár podivným nelogičnostem, což je asi jediná věc, jaká mi opravdu vadí, ostatní se dají odmávnout. Zaprvé nechápu, proč Matt o svých vidinách neřekl Quinn, tvářil se, jako by nic, ačkoli v tom jeli oba a oba věřili. Znělo to důležitě! A zadruhé závěr. Quinn se rozhodla zlomit kletbu vlastní předčasnou smrtí, předávkováním morfinem. Ale plánovala, že až se tak stane a démon bude poražen, píchnou jí protilátku a ona doopravdy nezemře. Takže si píchal morfin, démon se rozzuřil, že umřela příliš brzy, pufnul pryč, kletba zlomena. Jenže pokud jí dokázali probrat, přece to nemělo fungovat, úplně nezemřela - leda by měl démon nějakou specifickou definici smrti, třeba jenom akutní zástavu srdce? Ale hlavně to nemělo fungovat z jiného důvodu - démon vždycky věděl, že porušili podmínky, protože na základě odpočtu změnili plány, specificky s úmyslem vyhnout se smrti. Takže dokázal zjistit jejich úmysly. Tedy musel vědět, že Quinn neplánuje doopravdy zemřít, naopak plánuje úspěšné oživování, a tedy kletbu neláme?

Foto: IMDb

Mé hodnocení:



2 komentáře:

  1. Film jsem viděla před pár lety a jako oddechovka je fajn. Ono ty nesrovnalosti se vyskytují v mnoha hororech.. člověk si mnohdy klepe na čelo, jak zrovna tohle mohlo vyjít, ale co už.. důležité je se pobavit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Donjon8.12.23

    Přiznám se, že podobné filmy třeba i jako Nezvratný osud nepatří k mým oblíbeným. Ale třeba Správci osudu docela újdou. Přeju hezký Advent

    OdpovědětVymazat