11.12.23

Předvánoční spamy

Nejde tedy úplně o spamy, které by mi přišly přímo před Vánoci. Jen jsem je shromáždila za poslední dobu a podělím se o ně teď, před Vánoci, přičemž začneme rovnou právnickými. Protože pokud si myslíte, že advokát nedostává na pracovní e-mail spam, vyvedu vás z omylu (na některé klikněte pro zvětšení, je to hodně textu).

PanE Lewis Richards píše k doplnění sezóny (?) na základě kontaktu obchodního adresáře v naší zemi (??), jelikož objevil na oddělení opuštěných sedmnáct a půl míče (někde v tašce pod stolem???), které tam zapomněl zákazník, jenž bídně zhynul při zřícení letadla (a zbytek rodiny mu zahynul při výbuchu sopky nebo jak?). Takže se o to šábnem, však má všechny životně důležité dokumenty, a určitě nebude nejdřív chtít všemožné poplatky! Mimochodem, proč se ptá na povolání, jméno a údaje, když nás měl najít v "obchodním adresáři v naší zemi"?


Od investičního bankéře se přesouváme k advokátovi. Nabízí prakticky to samé, jenom jeho klient nezapomněl osmnáct mega pod stolem, nýbrž pojistku, kterou nemá kdo jiný vybrat. Nás si zvolil proto, že na něj udělaly dojem stručné údaje v obchodním adresáři České republiky. Jako v obchodním rejstříku? V seznamu advokátů? Jo, naše IČO je fakt působivé. A co teprve datovka! Skoro tak působivé, jako ty poplatky a citlivé údaje, jaké bude nepochybně nutně potřebovat.


A ještě druhá, prakticky stejná nabídka od pana advokáta Davida. Asi ho naštvalo, že jsme nereagovali na tu první, když už jsme jen přítel a ne milý dobrý přítel.


Zato jsme milý dobrý přítel jiného advokáta, Baldwina Jamese. I ten nabízí totéž, protože "zákoník pojišťovny" ho urputně prosí, aby někomu ty prachy z pojistky (nevyžádané pojistky dokonce, bastardi, vás pojistí, i když nechcete!) prostě udal! Stačí jenom nápadná podobnost se zesnulým! Určitě tam je, to se ze sběrného e-mailu sekretářky jasně pozná. Tak dík! 


Potom přišlo docela známé meme. Martin Vondrášek sice je policejní prezident, ale rozhodně nerozesílá usnesení o zahájení trestního stíhání, a to ještě z gmailu. A asi úplně všechno na následujících zprávách je vtipné: 

Služba kriminální policie a vyšetřování CPIS se ozývá! Jen nevím, kdo je CPIS. Centrum propagace informačních systémů? Clinical pulmonary infection score (ventilátor pro pneumonii)? Coordinate portfolio investment survey? Jo Služba kriminální policie a vyšetřování anglicky, to jo, tady je to úplně úřední jazyk.



Předvolávají pro účely soudního vyšetřování - to v ČR nemáme, podle článku 141/1961 trestního řádu. Takový článek trestní řád nemá, je to číslo trestního řádu. V návaznosti na zákon č. 218/2003, o soudnictví ve věcech mládeže. Takže mě mají za mladistvého pachatele? Na pokyn státního zástupce... nebo prokurátora, v tom nemají jasno. Pod čísly, které v ČR nepoužíváme. A předvolávají k mezinárodní spravedlnosti! To zní vážně! Podle čl. 47. No, náš trestní zákoník nemá články, ale pokud vezmeme §, tak podle úpravy podmínek upuštění od potrestání za současného uložení ochranného léčení nebo zabezpečovací detence. To dává smysl. Někomu někde určitě. K tomu prý podnikají kroky podle článku 75. Ani trestní řád nemá články, ale v § 75 říká, jak se postupuje při zadržení obviněného. Mimo jiné třeba tak, že se to neoznamuje e-mailem. Vše kvůli tomu, že jim něco nahlásili CNAIPE, což jako centrum ani google nezná, zato je to irsky knoflík. Takže knoflík mě nahlásil!

Následné shrnutí faktů je taky zajímavé. Ano, tyto pojmy existují. Ano, až na tu mládež nejsou trestné. Teda u expozice záleží, co tím myslí. Stálou expozici Jihočeského muzea? Není tak zlá. Dále, jak jsem řekla, články nemáme, ale § 222 - poškození věřitele, je jistě velice sexuální, hlavně když se to uloží ve věřitelových očích. Trest je za to taky zajímavý, vyměřili ho s takovým nadšením, až rovnou v eurech a přehlédli, jak v trestním řízení nefigurují pokuty, ale peněžité tresty. A § 227 - porušení povinnosti učinit pravdivé prohlášení o majetku dává taky perfektní smysl. Stejně jako, že by dětské porno u šestnáctiletého nevadilo, když se neodvysílá - hele, nevím, odkud to přeložili, ale tady to naštěstí není rozhodující. Pouze úplnou náhodou trefili u § 222 skutečnou možnost sankce zákazu činnosti. Jen tam teda není 45 odstavců. Jenom 4. 

Každopádně vyzývají k dostavení podle článku kdo ví čeho, Mahábharáty asi, a rovnou s doklady o příjmech. Abyste jim to ulehčili, co by se crcali s vyšetřováním. Tím prý oznámili naše práva (která?) a přestupky (oni tvrdí sexuální, trestní zákoník proti majetku, správní právo tvrdí, že přestupky se neřeší v trestním řízení). A těší se na zdůvodnění našeho jednání. Perverzák? Zakončeno malovanými turistickými razítky, náhodným vysvětlením, co je Europol, asi aby nás ještě trochu vzdělali, a omluvou za vadný server. Prostě jsem se upřímně zasmála a mohla bych na tom vypíchnout mnohem víc, skoro každé slovo.

A potom už tu mám klasické věci. Pan Manuel Franco se chlubí výhrou v loterii a podělí se o ni. Sice to odesílatel na oko posílal zpátky odesílateli z neexistující na stejnou neexistující adresu, ale dokonce přikládá video, aby dokázal, jak fakt vyhrál. Bohužel je to zneužití skutečného výherce, aby z vás pak lákali poplatky a údaje, jako v případě výherkyně Mavis Wanczyk z minulého článku.


A na závěr v angličtině dojemný příběh o děsivých ozbrojených střetech v Súdánu, kde jen já můžu pomoct milionářům dostat ze země jejich majetek, lidi v Jižní Africe a zachránit je před rebely válčícími za ropu v Darfuru. No přece paní Fatimu (vdovu) nezklamu. Pro rodinu!

2 komentáře:

  1. Tomu ovšem říkám profesionální spamy! :-D Nevyžádaná pojistka je skvělá. A irský knoflík naprosto boží! Prostě když dojdou zkratky, Google Translate tě v tom nenechá.
    PS: Chvílemi mi čtení trochu komplikovalo pozadí blogu. Ty flíčky občas interferují s textem, minimálně na mém čtrnáctipalcovém notebooku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, chápu, že to může překážet. Je to pozadí z výběru blogspotu, protože už mě nebavilo to staré, co tu bylo roky, ale úplně spokojená s ním stejně nejsem, tak budu hledat ještě jiné.

      Vymazat