20.11.23

Greer Macallister - Dívka v přestrojení

Originální název: Girl in Disguise
Rok vydání: 2017
Český překlad: 2020

Překvapilo mě zjištění, že hlavní postava této knihy není fikcí, ale je založena na skutečné osobě. Akorát celý její příběh kromě jména, zaměstnání a účasti na některých případech je vyfabulovaný, protože o Kate Warneové nejsou k nalezení žádné podrobnější zprávy. Tedy se jedná o historickou fikci, které mám docela ráda. 

Pinkertonova detektivní agentura najala po dlouhém váhání prvního ženského detektiva, Kate Warneovou. Nebylo to pro ni lehké zaměstnání. Velmi po něm toužila, jenže u většiny kolegů si těžko budovala respekt, neustále musela dokazovat své schopnosti a hlavně to bylo zaměstnání nebezpečné. Pinkertonovi lidé pracovali na tajných operacích, fungovali v podstatě jako špehové, snažili se proniknout do podsvětí pomocí nejrůznějších převleků, sledovat podezřelé a sbírat důkazy, a i na Kate bylo, aby přijala roli svůdkyně, prodavačky, pouliční holky, sestry nového prezidenta, či třeba manželky jejího neoblíbeného kolegy. Ba co víc, když dospěje do období americké občanské války, spolu s celou kanceláří se uvolí přijmout roli špeha uprostřed bouřlivého jihu, kde jakékoli špehy Unie neváhají bez milosti popravit. 

Pro Kate to ale není jen služba vlasti a práce, která ji neskonale baví a v níž se stává hvězdou. Prošla nešťastným, dojednaným sňatkem, ztrátou dítěte, a teď hledá nový, opravdu naplňující život. Mezi kolegy tak získává nové nepřátele i skvělé přátele, buduje zbrusu nové, nevídané oddělení ženských detektivů, bojuje s podezřením, že jako žena se ke všemu nepochybně dostala na zádech, s předsudky, pomluvami i nezdary, a nakonec i s láskou, kterou velice nečekaně najde, aby ji stejně nečekaně ztratila. To vše podmíněné a nerozlučně doprovázené její špinonskou a detektivní rolí. Což shrnuje trefné autorčino označení, že napsala milostný příběh mezi ženou a její prací. 

Kniha tedy sleduje cestu první ženské reálné detektivky v situacích, jimiž asi doopravdy prošla, ale způsobem, jaký si přimyslela autorka, a to v zásadním období USA, v době ekonomické krize a občanské války. Kate je tu unikátní, statečná, chytrá, vynalézavá, nezávislá žena bránící se konvencím, což by jinde mohlo působit jako klišé, ovšem tady to nejde jinak, protože jiná Kate by se nikdy nebyla schopna role detektiva a špeha zhostit. Je to navíc hrozně sympatická postava. Nezastírá žádné své dobré ani stinné stránky, strmě stoupá i dělá chyby a ze všeho, čím projde, se snaží poučit. Sledovat proto tuto její cestu je zajímavé. Autorka jí nehází pod nohy zbytečně moc přehnaných klacků, pro Kate je složité se v této době uchytit jako detektiv, ale nezní to vůbec nerealisticky. Líbilo se mi třeba, že každý z jejího okolí, kolegové, klienti i podezřelí, měli různé reakce na ženu se želízky. Někteří byli přátelští, jiní nedůvěřiví, jiní naprosto sexističtí, a žádný z nich nebyl jen literární schéma. 

Zkrátka vedle Kate byly skvěle vyobrazené i ostatní postavy, všem autorka přiřkla nějaký problém a nelehký osud, dalo se najít oblíbence i záporáky (bez ohledu na to, zda ta postava byla záporák i svými činy). A díky tomu i příjemné zvraty - třeba vztah mezi Kate a Timem Bellamym. Ten jsem sice očekávala, jakmile jejich mise vyžadovala, aby předstírali manžele, ale Timova velmi svérázná osoba a Katein praktický přístup docela vzdálený upejpavým dámám, které vedle sebe Tim obvykle střídal, znamenaly zajímavé sbližování. O to horší potom byl další zvrat, když Tim odjel na další misi na hluboký jih a co se tam s ním stalo. Bylo to jako pěstí do žaludku. Rovinu osobních vztahů, "nimrání v sobě", dlouhé úseky v hlavě hlavní postavy, která zvažuje svou situaci, svou budoucnost a své city, skoro až v příbězích nesnáším. Tady však byla podařená, zkrátka Kate sympaťačka.

Skvělá vedle toho byla i akční rovina. Od prvních případů Kate, kdy pátrala po "obyčejných" zlodějích či vrazích s většími či menšími potížemi, zato originálními způsoby, od jejího začleňování do týmu detektivů, přes dlouhodobé případy podvodů na železnici, kdy si začala budovat jméno i mimo kancelář, po dělání ochranky prezidentu Lincolnovi a hlavně po špehování ve středu nejdrsnějších revolucionářů jihu. V této rovině bylo znát, jak Kate roste, zlepšuje se, proniká do reality světa, a také jak zásadně ji její úloha ovlivňuje. Jak si získává přátele s vědomím, že je bude muset zradit, tragická epizoda s Timem, vychovávání dalších ženských detektivů a sledování, jak i oni se nakonec dostávají do děsivých potíží. Nenechala na pochybách, že to byla zatraceně těžká práce v zatraceně těžké době. Nicméně zatraceně skvělé čtení.

Výtku mám jen jednu, k pořádně podivnému přirovnání hlasu Pinkertonovy manželky - "Její čistý, sladký hlas zněl jasně jako trumpeta." Trumpeta mi zrovna neevokuje čistý, sladký, příjemný hlas. A vedle toho mám i jeden postřeh, pro mě spíš velké překvapení. Na konci knihy je 16 otázek k ději, postavám, k zamyšlení, vybízející čtenáře uvažovat nad různými hypotézami a postoji, určených pro čtenářský kroužek. Tohle jsem ještě v žádné knize neviděla.

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat