5.6.11

Agatha Christie - Deset malých černoušků

Originální název: Ten Little Niggers/ And Then There Were None/ Ten Little Indians
Rok vydání: 1939
Český překlad: 1988

Tato kniha je jediné dílo, které jsem od autorky zatím četla, a to navíc jen náhodou - přišlo mi jako dárek. Ale rozhodně je to výborná detektivka. Na první přečtení přemýšlíte, kdo může být vrah. Na druhé přečtení dáváte větší pozor na souvislosti a říkáte si, jak to, že mi tohle nedošlo předtím. Na všechny ostatní přečtení si hledáte jiné body, které vás budou zajímat nejvíc.

Na Černochův ostrov, malý holý skalnatý ostrůvek s jedním domem, přijíždí deset různorodých lidí, kteří se vzájemně neznají. Jsou pozváni někým, kdo se podepisuje jako Namy či Namyová. N. Z. Ale když všichni dorazí, hostitel ani hostitelka v domě nejsou.

A že společnost je to opravdu zvláštní. Starý soudce, armádní generál, bývalá vychovatelka, stará pobožná panna, nemorální bohém s rychlým autem, sloužící manželé, bývalý vyšetřovatel, dobrodruh a lékař. Zdá se jim, že je vůbec nic nespojuje, ale v tom se ozve záhadná deska, která každého obviní z vraždy. Úmyslné a úkladné. Samozřejmě to všichni popřou a pokládají to za špatný vtip. I říkanku o deseti malých černoušcích v jejich pokojích stejně jako deset figurek černoušků v jídelně.

Až potud celkem průměrné čtení. Každý z nich líčí cestou k ostrovu svůj svolávací dopis a své úvahy. Také svoje vzpomínky. Následuje popis domu a pocity všech zúčastněných z ostatních. Ale pak zemře jeden z nich. Náhoda? Možná. Ale určitě se setkáváme s první nejistotou. Pak následují další, neúprosně a jistě, i když se všichni zbylí přeživší snaží bránit zuby nehty. Prohledají celý ostrov, ale žádného vraha nenalézají. A je při tom jisté, že to nejsou nehody, ale chladnokrevné vraždy. Vrahem je tedy jeden z nich.

Ale co až zbydou poslední tři? A co až dva? A co až zemře i ten poslední, o němž víme, že ani on vrahem nebyl? Kdo je ten se zvráceným smyslem pro humor, kdo vraždí podle staré dětské říkanky a nechce se ukázat? Nebo jsou to přízraky ze záhrobí, otisky dávných činů proti životům, které byly hostům vydány na milost? Vrací se teď, aby se pomstily? Scotland Yard je bezradný, dokonce ani lidé z blízké vesnice netuší, co se na ostrově mohlo stát. Deset mrtvol, odříznutá příjezdová i odjezdová cesta.

Musím přiznat, že jsem celou dobu podezřívala pobožnou Emily Brent. Až do její smrti. A konec mě velice překvapil. Kdo je vrah se totiž dovíme. Po nějaké době se najde vzkaz v lahvi, kde vrah detailně popisuje svůj čin i své důvody. Kdo to byl prozrazovat nebudu, ale můžu prohlásit, že to byl jeden ze zločinných géniů své doby. Ale vlastně se není čemu divit. Zločin a trest, právo a pořádek, kdo by měl znát víc.

Tuhle knihu tedy nemám za co kritizovat. Trochu mě z počátku mátlo "kapitolování kapitol", ale co se obsahu, děje a zpracování, či snad použitých výrazů a samotné zápletky týče, nemám, co vytknout. Charaktery ani jejich reakce v náročných situacích, jako je smrtelné nebezpečí, rozhodně nepřehání. A prostředí je skvěle kontrastní. Moderní dům na holém ostrově a v něm něco tajemného a zlého.


Mé hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat