2.7.11

B. Innes, V. Šulc - Nejkrutější zločiny v dějinách

Originální název: Serial Killers
Rok vydání: 2006
Český překlad: : 2007

Šokovaly veřejnost a plnily titulní strany novin, dodnes čímsi děsivě fascinují a přitahují náš zájem. Každý z nejkrutějších zločinů - některé se odehrály i v České republice - má svůj specifický příběh, motiv a aktéry, ale jedno mají společné: bezbřehou krutost, která pramení v těch nejtemnějších zákoutích lidské psychiky. Kdo byli jejich pachatelé a proč se dopustili tak hrůzných činů?

Tak mluví text na zadní straně rudé obálky se snímky vrahů a vražedkyň. A já bych měla něco dodat. Každý člověk jistojistě vidí jako nejkrutější zločin ten, co se stal jemu či jeho blízkým. Ale nebuďme stále jen subjektivní. Podívejme se objektivně na šílené množství vražd a vyberme ty nejhorší a nejpočetnější. A prozkoumejme je blíž:

Drtivá část knihy se věnuje právě vrahům - nejděsivějším, nejznámějším a nejbrutálnějším "civilním" zločinům v dějinách. (Rozuměj - válečné zločiny, které svou krutostí mohou i dalece předčít zde zmíněné, jsou v knize válečných zločinů. Navíc jsou zločinem mnohdy uznány až zpětně - co takový hon na čarodějnice či holocaust? V té době zákony podložené a nepostižitelné. Tady jde ale o zločin od svého počátku.)

Jedná se o sériové vrahy, kteří se svými oběťmi nakládali děsivě a ty pouze uškrcené mohly být ještě rády. Ke každému z vybraných pachatelů je zde obsažen jeho životopis se zvláštní pozorností na dobu, kdy vraždil. Popisuje jeho dětství, dospívání, studium a následně vraždící šílenství. Popisuje, proč to ti lidé dělali, nebo se alespoň dohaduje o důvodech. A také líčí snahu policie je dopadnout a jejich reakci na dopadení, výslechy a odsouzení. A nejen to. V úvodu vysvětluje, co je vlastně sériová vražda a sériový vrah, rozebírá psychiku vrahů, popisuje stupně násilí, vývoj sériového vraha, vznik programu VICAP, a hlavně popisuje, že není možné sériového vraha poznat do chvíle, než začne svou násilnou dráhu.

A o kom se zde můžeme dočíst?
Jack Rozparovač
Jak vraždil už naznačuje jeho přezdívka. Obávaný vrah londýnských prostitutek, o němž je natočena spousta filmů a jehož pravá totožnost nebyla nikdy zjištěna. Ale nenechte se zmást. Proti ostatním je seznam jeho obětí pouhá fraška.

Hermann Webster Mudgett
Chicago, devatenácté století, světová výstava. Pak New York. Filadelfie. Lidé umírali či mizeli ze světa. A Mudgett nikdy nedopaden. Dokud nebylo jeho tělo nalezeno spálené v komíně.

Béla Kiss
Vrchol první světové války, sedm sudů s hnijícími uškrcenými ženskými mrtvolami v nevinné vesnické vile. Byly to všechny? Kdo ví. Kiss? Nenalezen.

Dana a Jaroslav Stodolovi
Důvěřiví senioři z jejich sousedství nelítostně mrtví.

Zodiac
Blázen, který "si dopisoval s policií" a jehož činy a totožnost nikdy nebyla objasněna.

A spousta spousta dalších, nahoře jsem přiblížila jen ty, kteří mě zasáhli nejvíc. Ti ostatní jsou:
Henri Landru alias Francouzský Modrovous, Fritz Haarmann jako Řezník z Hannoveru, nelítostný Carl Panzram, Vampír z Düsseldorfu Peter Kurten, gorilí muž Leonard Earle Nelson, vrah uprchlíků Marcel Petiot, kyselinový vrah John George Haigh, William Heirens, John Reginald Christie, vykradač hrobů Edward Theodore Gein, smrťák Václav Mrázek, fotograf Harvey Glatman, údajný bostonský škrtič Albert Desalvo, vrahové z močálů Ian Brady a Myra Hindley, červený pavouk Lucian Staniak, fetišista Jerome Brudos, nenávistný Henry Lee Lucas, vrah studentek Edmund Kemper, zuřivec Arthur Shawcross, vraždící klaun John Wayne Gacy - o něm existuje také několik filmů, vraždící právník a psycholog Ted Bundy - též zfilmován, Samův syn David Berkowitz, rozparovač Peter Sutcliffe, vrahové Dean Corll a Wayne Henley, skrček zabiják Donald Henry Gaskins, osamělý Dennis Nilsen. 

Dočteme se o domu hrůzy Freda a Rosemary Westových, škrtiči z Hillside Kenovi Bianchim a Angelovi Buonovi, vampírovi ze Sacramenta Richardovi Trentonovi Chasovi, objeví se hodný chlapec Donald Harvey, Wayne Williams, John Francis Duffy, bestie Clifford Raymond Olson, český cestoval Ladislav Hojer, Gary Ridgway, sestřička Genene Jones, rotovský rozparovča Andrej Chikatilo, Leonard Lake a Charles Ng, slídič Richard Ramirez, David a Catherine Birnieovi, silniční zrůda Aileen Wuornos, Paul Bernardo, doktor smrt Harold Shipman, kanibal Jeffrey Dahmer, Ivan Roubal, Colin Ireland, Moses Sithole, vrah turistů Ivan Milat, střelci John Muhammad a Lee Boyd Malvo.

Výčet je to opravdu strhující a když se podíváte na seznamy obětí, stránkové seznamy čítající např. 22 obětí u Nelsona, či 27 obětí u Haarmana a Ganse jsou děsivé. Navíc u některých vůbec nemusí jít o konečný výčet a pravý počet obětí se nikdy nedozvíme a vraha nepotrestáme. Často totiž trestu unikli, nebo zemřeli jiným způsobem, než v rukách policie.


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat