22.10.11

Konec T-ématT-ýdne?

To nevím. Možná ano, možná ne.
Jak již jeden bloger v komentářích na tema.blog.cz napsal - blogovali jsme před TT, budeme blogovat i po. Navíc mnoho z vás, kteří sem pravidelně chodíte, na něj téměř nebo vůbec nepíšete.
Já na něj píšu ráda a nebudu zastírat důvod, je to důležité pro zvýšení návštěvnosti a přitáhnutí čtenářů. Tedy na blog.cz, ne přímo tady. Potom ještě, když je nějaké téma budící rozruch, tak i pro mou zvrácenou touhu nesouhlasit s většinou společnosti.

Teď je ale vůbec celý projekt témat týdne v ohrožení.
Proč?
Jistě jste zaznamenali, když jste přihlášení přišli na hlavní stranu blog.cz, že jak žebříček TT tak nejnovější články častěji a častěji okupují nesmyslné blogy s ještě nesmyslnějším obsahem. Zkrátka spamy. Osobně jsem psala na redakční e-mail blog@blog.cz, jestli s tím nechtějí něco udělat. Bohužel, odpověď jsem již ze své schránky smazala, ale stálo v ní něco v tom smyslu, že momentálně s tím nic udělat nedokážou. Nebyla jsem jediná, kdo se ptal, a všem odpověděli totéž. Takže spíš nic dělat nechtějí, neboť dle v programování vzdělanějších blogerů to jde. A není to prý tak moc těžké.

Samozřejmě, tyhle blogy můžete nahlašovat.
Ale nahlásíte jeden a za tu dobu, než to redakce obdrží, podívá se a smaže ho, jich vznikne minimálně deset. Takže je to poněkud bezpředmětná práce užírající váš čas, který můžete investovat lépe (nebo i hůře). Nám tedy nejspíš nezbývá nic jiného, než se s existencí těchto "pseudoblogů" smířit.

Také se objevil názor, že je vedení, ne ne příliš mocná redakce blogu, mazat nechce, jelikož mu přinášejí korunky z reklamy umístěné na každém blogu. A protože jich je víc než článků na TT, je logické, že jsou pro ně přínosnější. Bylo by to sprosté jednání, ale podle vzoru - nahoře jsou sprostí, držme se příkladu, celkem obvyklé v končinách byznysu. V tom případě je opravdu jednodušší téma týdne zrušit.

Jelikož ale uvažují o změně hlavní stránky blogu a objevují se názory, že by bylo fajn zrušit nepotřebný box s nejnovějšími články, spamblogy by byly k ničemu, a to by byl boj efektivní, jenže stejně k ničemu by pak byly i články nás, kteří nejsme ani v krásné, ani v doma, ani v AK, a které si potom nikdo krom pravidelných návštěvníků nepřečte. Já osobně lovím čtenáře v nejnovějších článcích a sama tam hledám často něco na čtení. Můžu tedy jen doufat, že alespoň jeden žebříček, kde bychom občas mohli být vidět, zůstane. (Jak se dostat do žebříčku nejnovějších článků nepochybně všichni víte.. XX:X9:55-59.)

Upřednostnila bych ale spíš nerušení TT. Vždyť bohatě pokrytecky stačí už tento krok - přerušit možnost přispívání a nevysvětlit to. Vysvětlené to opravdu zatím není, buď to admin Stanislav Rulc z blog.blog.cz neví, nebo se to neobtěžuje jako spoustu jiných věcí vysvětlit.

Jak to tedy dopadne jsem zvědavá.
Třeba budu překvapená. Třeba TT zmizelo proto, že se pracuje na ošetření proti spamu. A třeba nebudu a zmizelo proto, že redakce dostávala příliš mnoho reportů, tak nám stáhla žebříček, abychom ji neobtěžovali.

Zajímal by mě ale opravdu skutečný důvod, protože náš malý český blog.cz se najednou ocitá ve středu konspiračních teorií stejně, jako kdekterý teroristický útok.
Stojí za tím nejvyšší vedení blogu, které si hnusným způsobem vydělává na koncových uživatelích?
Stojí za tím nějaký ruský spambot, který už známe třeba z ICQ?
Stojí za tím vesmírní lidé, kteří nás chtějí odehnat od počítačů, aby nám ještěři z pekla nezavedli čipy?
Stojí za tím marťani, kteří se nenápadně mstí za neustálé obtěžování Marsu? (Ti samí, co mi přehazují rubriky to budou!)
Stojí za tím kočka, která někomu neúnavně běhá po klávesnici? (Názvy blogů by tomu odpovídaly.)
Nebo za tím je snad antikrist Obama, duch už deset let mrtvého Ládina, stále žijící Kaddáfí, nebo klan liliputích mafiánů z Konžské džungle?


Žádné komentáře:

Okomentovat