20.3.13

Stephen King - Nezbytné věci

Originální název: Needful Things
Rok vydání: 1991
Český překlad: 1993

Nezbytné věci nepatří ke kratším románům, zato k těm, které se mi po přečkání rozsáhlého úvodu doopravdy líbily. A jejich filmová verze, která je velice pozměněná, jim nedosahuje ani ke kotníkům.

Na začátku se dostáváme do městečka Castle Rock a k jeho obyvatelům s menšími či většími problémy. Žijí zde například Brian a Sean Ruskovi, Polly Chalmers, které zemřelo dítě a ona nyní randí s ovdovělým šerifem Pangbornem, vyděšená Nettie Cobb, která v sebeobraně zabila svého manžela a odseděla si pár let v blázinci, její úhlavní nepřítel, cholerická Wilma Jerzyck, sídlí zde baptistická a katolická komunita. Do ospalosti tohoto města však jednou vtrhne malý rozruch. Pan Leland Gaunt otevírá Nezbytné věci, vetešnictví bez cenovek. Se zákazníky poté handluje a někdy si řekne i absolutně směšnou sumu. Jen si vždy vyžádá ještě malou nespecifikovanou službičku. Nebo, jak on říká, legrácku. Vtípek. A nikdo si většinou na tuto druhou část paktu nepamatuje. 

Brzy se proto nepřekvapivě vše zvrtne. Dojde k první vraždě, v niž eskalovala sousedská řevnivost plná brutálních schválností. Malý Rusk si vystřelí mozek z hlavy, přičemž těsně předtím donutí svého bratra slíbit, že nikdy nevkročí do Gauntova obchodu. Další lidé se vzájemně obviňují z drsných žertíků, které útočí na největší a nejskrytější problémy a neduhy obyvatel. Nálada se dostává k bodu varu, každý se staví proti každému a neví, že za vším stojí někdo úplně jiný. Časem situace vystupňuje tak, že mnozí neváhají v návalu vzteku vyřídit si to s údajným protivníkem jednou pro vždy. Městečko se zkrátka začíná hroutit. Lidé vytahují zbraně, které koupili v Nezbytných věcech, aniž by nad tím vůbec přemýšleli, a míří je proti sobě. Berou nože, sekery, vlastní ruce a nehty, a mstí se jeden druhému.

Šerif, který jako jeden z mála do Nezbytných věcí nikdy nevkročil, je na pokraji absolutního vyhoření, situaci nechápe. Jenže nikdo jiný už není na skladu, aby zastavil démona, který se rozhodl srovnat město se zemí. Bude na to stačit jeden okresní šerif se stínovými zvířátky s prstů a lacinými kouzelnickými triky, když ve skutečnosti akorát touží zjistit, proč došlo ke smrtelné autonehodě jeho ženy a syna, o čemž Leland Gaunt ví?

Vážně mě ta kniha uchvátila. Četla jsem ji dlouho. Pravda. Ze začátku se totiž nedělo mnoho zajímavého a dlouho jsme netušili, jaké službičky chce pan Gaunt po kupujících. Ale jakmile se celá mašinérie kanadských žertíků svedených na jiné dala do pohybu, nedalo se odtrhnout. Zase a znovu člověk žasne, jak detailně dokázal King popsat jednotlivé případy, kolik lidí do knihy zahrnul od začátku do konce, kolik jich bez ostychu zabil, jak si pohrál s démonickým a zlým Gauntem, a jak celou věc vyřešil. I když nad tím řešením žasnu asi trochu víc než nad zbytkem, a ne zcela pozitivně. Já ho totiž zcela nepochopila.

Ale nevadí mi to. Po celou dobu čtení jsem si šerifa Pangborna představovala asi jako šerifa Cartera z Heuréky a konečně jsem zase měla komu fandit. A to je, myslím, v knihách docela důležité. Poslední dobou se mi stávalo, že jsem si v postavách nedokázala vybrat nikoho, komu bych až do konce držela pěsti, navíc takového, který doopravdy vyvázne. Ale tady ano. Zároveň se mi líbí konec/nekonec, kdy sice jásáte, že zlo z městečka i přes velké oběti zmizelo, ale "nadzvedává" vás, že se usadilo jinde, kde má nastat stejný scénář, ale kde už nemusí být žádný Alan Pangborn, který přemůže démonické bludy papírovou kyticí vytaženou z pod hodinek.


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat