12.4.13

Stephen King - Žhářka

Originální název: Firestarter
Rok vydání: 1980
Rok vydání v ČR: 1998

Společně s románem Běh o život je Žhářka pro mě jednoznačně zatím tím nejlepším, co z pera známého spisovatele vzešlo. Jelikož jsem, dá se říci, i fanynkou filmových X-menů, vlastně to nemůže být jinak. Ii tady vystupují mutace svého druhu a v hlavní roli je ta, která mě zajímá nejvíc. Pyrokineze.

Na začátku stál nevinný problém. Několik vysokoškoláků se účastnilo experimentu - aplikovali jim jakousi látku, měli zaznamenat její účinky a odejít o 200 dolarů, a v případě Andyho, jedné z hlavních postav, i o přítelkyni bohatší. Jenže se to tak docela nepovedlo. Andy viděl, jak ta látka některé z pokusných subjektů dohnala k šílenství a ke smrti, a sám prožíval velmi zvláštní stavy. Ty nakonec vyústily ve schopnost "zmáčknout" jiného a vnutit mu svou vůli, u jeho přítelkyně a později ženy ve velmi slabou telekinezi a u jejich později narozené dcery Charlene k pyrokinezi.

Tehdy dostal Andy strach a zjistil, že za vším stojí nebezpečná organizace zvaná Dílna. Několik let se tak celá rodina snažila žít nenápadným životem, jenže stejně musela nastoupil dlouhá cesta útěků a skrývání. Dílna se totiž nechtěla subjektů, které se tak výrazně projevovaly, a navíc tak neuvěřitelně schopného dítěte, vzdát. Nasadila jednoho z nejschopnějších agentů, obávaného zabijáka Rainbirda, jenž posléze Andyho a Charlene chytil. Z cesty plné útěků a skrývání se tak stal život plný testů a nedůvěry, dokud Andy nezosnoval plán, jak uniknout. Ve chvíli, kdy se Dílna rozhodla pro ukončení celého experimentu. Když se ukázalo, že Charlene se vymkla veškeré kontrole. Naprostý výbuch na sebe nenechal čekat.

Jak už jsem předeslala, Žhářka mě velmi zaujala proto, že pyrokineze mě i ve světě mutantů zajímá nejvíc, a tady je v hlavní roli. King naprosto skvěle popisoval nejen její použití, tedy jak Charlene rozehřívá své okolí, jak při tom přemýšlí a jak to vlastně dělá, ale popisoval i její snahu poprat se s osudem, který si nevybrala, její neskutečný strach z vlastních schopností a zároveň nepotlačitelnou touhu pokračovat, když nechá oheň stravovat věci kolem sebe. Také se občas otřel o její rané dětství, kdy se rodiče snažili zamezit tomu, aby oheň nekontrolovatelně používala. A v neposlední řadě, kdyby se toho někdo ujal, na tomhle základě by se dal vystavět nový mutantí svět podobný X-menům, ale přece o dost jiný.

A navíc zlí agenti jdoucí po hlavních postavách, ti mě asi nikdy nepřestanou bavit. Stejně, jako mě nikdy nepřestane bavit, když ty postavy vymyslí důmyslný plán, jak se z problému dostat, začnou ho realizovat, všechno jde skvěle, a pak se objeví překážka, o níž ví jen čtenář, a div na ně nezačne křičet, ať nechodí do připravené pasti.


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat