16.2.14

Kapitán Phillips

Originální název: Captain Phillips
Země: USA
Rok: 2013

Drama Kapitán Phillips je natočené podle skutečné a nedávné události, a totiž přepadení obchodní lodi somálskými piráty. A ač někteří tvrdí, že to zase není tak výjimečné, aby se to vůbec pokoušeli zfilmovat, já celé dvě a čtvrt hodiny koukala s opravdu obrovským napětím, ač jsem věděla, jak hlavní postava - kapitán Roger Phillips hraný Tomem Hanksem - skončí. Určitě můžu říct, že jde o skvěle natočený film s výbornými hereckými výkony a tempem, jenž si udrží pozornost od začátku do konce.

Začátek přitom nevypadal nijak zvlášť zajímavě. Kapitán se loučil se svou rodinou a nalodil se na obrovskou loď, s kterou měl proplout kolem Afrického rohu, tedy nebezpečným teritoriem somálských pirátů. Postupně kontroloval systémy, seznamoval se s posádkou a odplul. Zároveň s tím se děj na chvíli přenesl k somálskému pobřeží, kde boss jedné z pirátských odnoží přikázal další přepadení, a kde se tedy formovala posádka pirátské lodi. Obě tyto skupiny se setkaly teprve po několika dnech, a to ještě ne tak dramaticky. Piráti totiž na svém radaru zpozorovali velkou nákladní loď bez doprovodu a rozhodli se zaútočit. Vyrazili na dvou člunech a téměř Phillipsovu loď dohnali, ale ten je naštěstí včas zpozoroval a chytrou fintou, když předstíral, že volá o ozbrojené posily, protože věděl, že jim piráti odposlouchávají vysílačku, jeden člun odehnal a druhý brzy nestačil rychlosti lodi.
Jenže to piráty neodradilo. Vrátili se na svou mateřskou loď a pod vidinou velkého výdělku zaútočili znovu. Tentokrát už jen s jedním člunem a ve čtyřech lidech. Početně by se i dál mohlo zdát, že nemají šanci. Jenže Phillipsova posádka neměla žádné zbraně, a když se piráty tentokrát nepodařilo včas odehnat, dostali se na loď a pokusili se převzít velení. Phillips však jako zkušený kapitán rozhodně neztrácel rozvahu a pokusil se zachránit situaci. Schované posádce tak nenápadně udílel rozkazy, aby povypínali proud a znemožnili další plavbu, předstíral spolupráci s piráty, a když se mu podařilo je rozdělit, zbytek mužů dokázal zajmout pirátského kapitána a dohodnout výměnu. Jeho život za okamžité opuštění lodi v záchranném člunu.
Když už se ale zdálo, že se vše podaří, tedy piráti byli ve člunu a zbývalo pouze, aby se kapitán Phillips vrátil na palubu, piráti ho stáli k sobě a opustili loď. Když se jim totiž nepodařilo unést náklad a v hotovosti našli pouhých 30 tisíc dolarů, rozhodli se pro rukojmí. Tím do hry vstoupilo i námořnictvo a snaha zastavit člun s ozbrojenými netrpělivými muži dřív, než dorazí do Somálska, a vysvobodit kapitána Phillipse. Tomu ale pokaždé, když piráti začali mít pocit, že na ně Američané šijí boudu, hrozila smrt. Brzy se navíc přidalo i nesnesitelné horko v uzavřeném člunu, nedostatek vody a ponorková nemoc mezi čím dál více rozhádanými muži, a neštěstí bylo na spadnutí.
A já musím říct, že ta druhá část v záchranném člunu byla ještě zajímavější a napínavější než přepadení samotné. Vzhledem k tomu, že je to podle skutečné události, obdivuji posádku lodi za to, jak si sama dokázala pomoci a jak statečně se každý z nich zachoval. Ale už těžko se věří tomu, že to, co se dělo potom, kapitán Phillips opravdu prožil a ještě se poté rozhodl vrátit na moře. Na jedné straně totiž fyzické útrapy a na druhé neuvěřitelné psychické vypětí způsobené nejen únosem jeho osoby a s tím spojenými obavami, že ho vezou do cizí africké země, ale i přítomnost čtyř rozrušených mužů, kteří mezi sebou mluví neznámým jazykem, kteří se nejen chovají, ale i vypadají zle, kteří můžou kdykoli ztratit nervy a zastřelit ho, kteří mají odlišnou kulturu i odlišnou morálku, a s kterými se nemůže nijak domluvit, protože jejich život je úplně o něčem jiném. To ho nepoznamenalo? Například mě docela zasáhlo, když se kapitán pirátů svěřil, že loni unesl loď za 10 milionů. Phillips se poté divil, proč pirátí dál, když musí být hrozně bohatý. Ale pirát přiznal, že má šéfy, kterým odevzdává drtivou většinu kořisti, a tak mu nezbývá nic jiného, protože když Phillips poznamenal, že to přece vždycky jde jinak, dostalo se mu odpovědi, že možná tak v Americe.
Ale pozor, já si nemyslím, že by měli být piráti stavěni do role obětí využívání Afriky a téměř neznatelných prstů zákona v těch zemích, a i když to někteří tvrdí, řekla bych, že ani nebyli. Na jednu stranu ano, bída, žádné vzdělání, gangy ovládající velká území, ale na druhou stranu se jasně ukázala i ochota lidí toto přijmout a jejich upřímná touha po přepadávání a loupení a řešení problémů prostým násilím. Navíc o podstatě afrického pirátství ten film rozhodně nebyl. Šlo o drásavé drama, kterým si musel obyčejný kapitán nákladní lodi projít, a o jeho statečnost, s kterou to všechno snášel a s kterou se pokoušel nejdřív zachránit posádku a poté svým vlastním zachráncům co nejvíc usnadnit práci i přesto, že byl téměř šílený strachy.
A co mně osobně se ještě líbilo, byl jednak začátek, když posádka zjistila, že je sledují piráti, ale také věděli, že absolutně nemají šanci na obranu a tak mohli jen sledovat, jak se katastrofa blíží a čekat, až dorazí, a poté, jelikož jsem na to ujetá, když do děje vstoupilo i námořnictvo, SEAL, vyjednávání, prostě americká armáda. A docela mě vzalo, že udělali tolik, aby zachránili jednoho člověka, že jsou schopní takových manévrů kvůli jednomu unesenému občanovi (ačkoli místy jsem pochybovala, že by to udělali kvůli každému občanovi), ale že vedle toho dokáží i napadnout cizí zemi a zabíjet. Prostě že vedle té "hodné armády z filmů", která se prezentovala tady, existuje i ta zlá, a kromě lidí, kteří prostě chtějí dělat svou práci, existují i lidé, kteří mají na svědomí třeba právě podporu pirátství.

Foto: IMDb

Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat