7.2.14

Mlok Scamander - Fantastická zvířata a kde je najít

Originální název: Fantastic Beasts & Where To Find Them
Rok vydání: 2001
Český překlad: 2002

Stejně jako Famfrpál v průběhu věků, i tuto knihu, kterou Rowlingová napsala jako doprovodnou publikaci ke světu Harryho Pottera, jsem si konečně pořídila po dlouhých letech, kdy ji Albatros znovu vydal. A stejně jako Famfrpál v průběhu věků jde o 70 stran za 200 korun, což je silně přepálená cena, kterou však fanoušek zkrátka zaplatil. Ale už mi to nepřijde jako nejlepší dílo. A rozhodně jsem rozpačitě zvědavá na film, jenž má údajně o Mloku Scamanderovi vzniknout.

Fantastická zvířata a kde je najít je další kniha, kterou poskytl kouzelnický svět i mudlům. Tentokrát však nejde o výtisk z bradavické knihovny, ale přímo o učebnici věnovanou samotným Harrym Potterem.

Kromě Brumbálovy tradičně humorně pojaté předmluvy obsahuje informace o magizoologovi Mloku Scamanderovi a jeho úvodní slovo o tom, jak kniha vznikala, co je mezi kouzelníky vlastně považováno za zvíře, jak se v historii měnilo povědomí mudlů o fantastických zvířatech a tedy i potřeba je skrývat a také o významu magizoologie - nauky o kouzelných tvorech. Poté už následuje popis 75 fantastických zvířat (mnohé z nich jsem navíc skutečně dosud neznala), která jsou zařazena do pěti různých kategorií nebezpečnosti podle ministerstva kouzel a u některých jsou i malé ilustrace lépe pomáhající si tato zvířata představit. A protože má jít o učebnici Harryho Pottera, jsou tu též kresbičky a Harryho mnohdy vtipné poznámky k různým postřehům o zvířatech, a též Ronovy vpisky, protože on si tuto knihu kvůli nepoužitelnému stavu vlastní půjčoval.

Zároveň mám však obrovskou výtku. Na učebnici je až zoufale málo rozsáhlá. Zkrátka je tam hrozně málo informací. Pravda, některým zvířatům se autor věnoval i na dvou a více stránkách. Ale drtivou většinu odbyl jedním krátkým odstavečkem, na němž nesdělil téměř nic, jinak by se na 70 stran 75 zvířat ani nevešlo. Přitom jde o téma, jež by mě hodně zajímalo. Byla bych schopná o zvláštních zvířatech číst hodiny. A zjistit jen pět vět o sfinze, tři o obrounovi a tři další o ďasovci, když ten se v příběhu dokonce neopomenutelně objevil, mi nestačí. A nevěřím, že by stačilo bradavickým studentům při přípravě esejí a učení na zkoušku.

Je možné, že v roce 2001 Rowlingová zdaleka neměla všechny tvory tak promyšlené, a také, že nechtěla v této knize brousit i do jiné mytologie než té harrypotterovské, ale je to škoda. Trochu hlubší rozpracování bych jen uvítala.


Mé hodnocení:


Poznámka: Recenze je zveřejněna i na mém fanouškovském HP blogu nogwarts.blogspot.com.



Žádné komentáře:

Okomentovat