27.6.14

Jí se líbí, když ji hladíš

Tím totiž pohladíš i každého, kdo správně ovládá základy své řeči.
Přesně tak, dnes půjde o docela jednoduchou problematiku tečky a čárky nad i v zájmenech ji a ni. A lehká je hlavně proto, že můžete používat úplně primitivní pomůcku, s kterou se nikdy nespletete.

Češtinářsky jde samozřejmě o rozlišování pádů u osobního zájmena ona. Komu se chce, tomu ty samotné trochu napoví. Přece jen asi nikomu nezní správně tvar k ni nebo o ni. Ale pokud ve větě tyto předložky nejsou, může vzniknout problém a rozpomínat se na skloňování je zbytečně zdlouhavá záležitost.
Nicméně ho tu rozepíšu jen tak pro ukázku:

1. kdo, co ona
2. bez koho, čeho ní, jí
3. ke komu, čemu ní, jí
4. vidím koho, co ni, ji
5. - nemáme -
6. o kom, čem ní, jí
7. s kým, čím ní, jí

Když pak umíte tohle, s jazykovým citem rozlišíte správnou verzi. Ale jak jsem už říkala, kdo by při psaní chtěl stále přemýšlet nad pády? (Nebo kdo je vůbec umí? Stačilo mi podívat se na video, kde chtěli po lidech vyčasovat slovo trouba. Nejen, že úplně přešli, že podstatné jméno se skloňuje, ale začali "Trouba, na troubě, pod troubou, k troubovi".) Proto používám mnohem jednodušší pomoc. Stačí si místo požadovaného tvaru ONA dosadit ukazovací TA a podle toho poznat, zda do slova patří i nebo í.
Když můžete dosadit TÉ nebo TOU = Í
Když můžete dosadit TU = I

Velmi snadné a snadno zapamatovatelné. Když je dlouhé ukazovací zájmeno, je dlouhé i osobní a naopak. Nevím, jestli existují nějaké další pomůcky, ale tahle se rozhodně mimořádně osvědčuje.

Jo, a abych nezapomněla, úplně stejně to platí pro přivlastňovací naší, naši, vaší, vaši. Taky dosadíte tu nebo tou a uvidíte.



Žádné komentáře:

Okomentovat