31.7.14

Díky náledí mám zlomenou nohu

Zní vám ten titulek divně? Nelogicky? A co když ho rozdělím - Díky, náledí, mám zlomenou nohu - teď už zní? A víte, že oba mají úplně stejný význam? Ne? Dozvíte se.
Opět totiž následuje článek o češtině, protože při chození na brigádu jsem neměla dost energie na vymýšlení něčeho jiného, ale slibuji, že už brzy přibudou i normální články, kterých mám v plánu několik. Zatím tedy - proč nejde vždycky použít díky?

DÍKY
Díky ti! Děkuju! Buď požehnáno náledí za mou zlomenou nohu! Nebo ne?
Přesně tak, jak už z významu slova vyplývá, díky se má užívat tam, kde mluvíme o zásluze nějaké okolnosti za nějakou situaci, popřípadě v opačném významu, při použití ironie.
Je to úplně stejné, jako když řeknu, že bohudíky jsme se srážce vyhnuli. V tomhle případě jste vděční bohu za to, že jste se nesrazili. Nebo můžete vděčit náhodě, počasí, rodině, čemukoli, že to dopadlo dobře. Vyjadřujete, že tu událost pozitivně ovlivnila dobrá okolnost. Nebo snad nevidíte, že slovo díky vyjadřuje vděk? Neznám dítě, co by milionkrát neslyšelo "pozdrav a poděkuj".

KVŮLI
Rozborem tohoto slova bychom naopak asi brzy došli k tomu, že určitá událost nastala k vůli něčeho dalšího, a tak se může zdát, že by se to mohlo používat všude. Byla to vůle počasí, vůle kamaráda, vůle boha. Z toho důvodu navíc na konci není Y, protože vůle dle vzoru růže není jen obyčejným opakem díky ze skupiny hy - ny.
Ale kvůli rozdělení a jednoznačnosti se v pozitivně zabarveném textu nemá objevit. Patří jen do toho zbytku. Do neutrálních sdělení (vizte "kvůli jednoznačnosti to odlišujeme" v předchozí větě) a do negativního vyjádření. Tam, kde díky zní opravdu nemožně a kde okolnosti neděkujete, ale vyčítáte jí to. Co se dá dělat, bylo to k jeho vůli. Ach.

Ostatně, nejlépe se to pozná na příkladech, které s opačným výrazem zní naprosto absurdně.

Díky dobrému počasí se výlet vydařil. x Kvůli výpadku elektřiny jsem neuvařil oběd.
Uspěla jsem díky mírnému hodnocení. x Propadl jsem kvůli smůle na otázku.

Kdybychom ale napsali, že "Díky výpadku elektřiny nemám oběd", znamenalo by to, že jsem elektřině vážně vděčný za svůj hlad. A stejně tak bych byla špatné otázce vděčná za nesložení zkoušky. Za obojí bych byla neironicky ráda. Není to blbost?
Díky něčemu se to povedlo, kvůli něčemu, je to jinak, než mělo. Díky vyjadřujeme vděk, kvůli to nebylo zrovna po naší vůli. Díky tobě mám lehčí práci, kvůli tobě, ty šmejde, je to v háji. Rozumíme?


Žádné komentáře:

Okomentovat