6.8.15

G. R. R. Martin, E. Garcia, L. Antonsson - Svět ledu a ohně

Orignální název: The World of Ice & Fire: The Untold History of Westeros and the Game of Thrones
Rok vydání: 2014
Český překlad: 2015
Poznámka: Četla jsem v AJ i ČJ

Ke zrecenzování zbylých přečtených dílů Písně ledu a ohně se, jak to tak vypadá, dostanu přibližně ve stejné době, jako Martin připíše další, ale to neznamená, že bych tento svět ignorovala (jak už ostatně napovídá minulá recenze Rytíře Sedmi království a stálé přispívání články na Ednu). Sehnala jsem si totiž i Svět ledu a ohně, u kterého navíc ani nemůžu nadávat na překlad, protože jde o první knížku, kterou jsem přečetla v angličtině, a jsem s ní naprosto spokojená.

Je to kompletní přehled všeho, co nějak souvisí se ságou Píseň ledu a ohně. Předně se věnuje historii a postupně se probírá úsvitem věků, kdy se po Západozemí proháněli pouze děti lesa a obři, invazí Prvních lidí, Dlouhou nocí, za které přišli Jiní, vznikání a zanikání prvních menších království, invazí Andalů, spojování Západozemí do větších království, dobývání Targaryeny, jejich vládou a pádem. Spolu s tím vysvětluje i různé bájné postavy a události jako právě děti lesa, obry, Jiné, legendární hrdiny, draky a porovnává s "reálnými historickými záznamy mistrů", které do pověstí přidávají trochu vědečtější náhled.

Potom se zabývá jednotlivými oblastmi Sedmi království, tedy Severem, Říčními krajinami, Železnými ostrovy, Údolím, Západními zeměmi, Rovinou, Bouřlivými zeměmi a Dorne (Korunní země vymezil až Aegon Targaryen a proto jim nevěnuje samostatnou část, ale spojuje je právě s Targaryeny) a jejich historií, takže se lze i dočíst, jak se postupně území rozdělená mezi znesvářené malé krále spojovalo do velkých celků, jak se měnili jejich panovníci a hranice, vztahy se sousedy a jak se nakonec dostala k současné podobě.

V rámci toho se také věnuje hlavním západozemským rodům a jejich původu a vývoji až do současnosti, takže lze zjistit, kde se vzali Tyrellové, proč jsou Greyjoyové dobyvačnými piráty, jak to bylo se Starky na Severu, proč Arrynové žijí v podivném Orlím hnízdě, kde přišli Lannisteři ke svému bohatství, odkud pochází Baratheoni, nebo proč jsou Martellové tolik odlišní od ostatních. Akorát rod Targaryenů má pro sebe prakticky samostatnou část knihy, i když zdaleka nepatří v Západozemí mezi ty s nejstarší tradicí, a snadno se v něm dá ztratit, zvlášť, když je v něm popisován každý král se svou rodinou, a když mezi nimi bylo tolik bojů a je o nich známo tolik detailů, jimiž kniha nešetří.

Když vyčerpá Západozemí, obrátí pozornost na Essos. Tam popisuje všechny minulé a současné říše od zaniklých Svobodných Valyrijských držav a Gishkarského impéria, po němž zbývají pouze města v Zálivu otrokářů, přes všechna Svobodná města, Dothracké moře a zaniklá království, jež v něm dřív byla, ostrov Ib, až po zemi Yi Ti, Qarth, Ašaj a mnoho dalších území, jež často nejsou ani zobrazeny na mapách a mnoho čtenářů o nich dosud nemělo tušení. Nesoustředí se totiž jen na ty velké, ale několik stran věnuje i malým ostrovům v Nefritovém moři nebo dalekým východním královstvím. Při tom popisuje nejen jak vypadají, kde jsou a jaká je jejich historie, ale i způsob života tamějších obyvatel, jejich náboženství a kdo a jak ze Západozemí s nimi přišel do kontaktu. A pak se zmiňuje docela široce i o téměř neprobádaném kontinentu Sothoryos a dokonce i o Ulthosu, a to v neuvěřitelných detailech.

Zároveň obsahuje více než 170 skvělých barevných ilustrací (je možné zamilovat se do namalované postavy? Rhaegare?!) vytvořených speciálně pro tuto knihu různými autory, a především, což je na "encyklopedii" naprosto unikátní, nejde o autorovo popisování jeho vymyšleného světa, ale kniha je koncipovaná, jako by ji sepisoval mistr Yandel pro krále Tommena, takže často používá různé vpisky nebo odstavce "mimochodem", zmiňuje se o tom, že informace, které zrovna píše, nemusí být kompletní nebo pravdivé, že se zakládají na práci jiných mistrů, naznačuje, že mnoho ze zmíněného nelze ověřit nebo zní podezřele, a tak se v podstatě ani nejde stoprocentně spoléhat na to, že všechno, co do ní Martin a jeho spolupracovníci napsali, se stalo a vypadalo právě takto. Jsem tedy velmi nadšená a rozhodně jde o dílo, co fanouškům nejen zasadí informace do správného kontextu, ale i rozšíří celý svět a přinese spoustu, spoustu materiálu navíc. 


Mé hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat