15.8.15

Humální životapis

A je tu další ukázka, kam může klesnou snaha používat nejen učená a vznešená slova, pokud se člověk nikdy nepodíval do pravidel nebo alespoň správně napsané knihy. I teď vás čeká pět slov, která se vytrvale píší špatně, a jedna dvojice použitelná v obou verzích, ale stejně se hodí na ni upozornit. A protože mi pomalu (vlastně rychle) dochází nápady, už se nebudu zaměřovat jen na cizí nebo jen na česká slova, ale půjde o směsku.

1. VSTŘÍC
Když vyjdete někomu vstříc, vyjdete mu naproti. Projevíte tím svou ochotu pohnout zadkem a obětovat mu těch pár kroků/minut/rad, a té se jinak říká vstřícnost. Po C se zde nepíše žádné T, nikdy a nikde. Nejde o sloveso v infinitivu, ale o příslovce, stejně jako třeba včas. A pokud si to nemůžete zapamatovat, zkuste si říct, že jste vstřícní. S T navíc by se to nedalo ani vyslovit. Vstříctní? To radši ten jazykolam s pštrosy. A to o jejich vstřícnosti pochybuji.

2. HUMÁNNÍ
Já vím, správný drsňák přece není žádnej humanista, nemůže bejt humánní, musí všem chtít sekat ruce za ukradenou žvejku a mlátit buzeranty na potkání. Ale my ostatní, co lidští chceme alespoň trochu být, si zapamatujeme, že jsme humánní bez L. My jsme totiž lidé, latinsky humanus, z čehož toto slovo vychází, a ne humálové jako on.

3. ŽIVOTOPIS
Pořád můžete říkat curriculum vitae a pokud nevitae, tak se předvést s CV, ale jestli chcete používat českou formu, zapomeňte na životapis. Sice se můžete různě dočíst, že obě verze jsou správně, zvláště proto, že životapis je staré označení, ale když se pokusíte hledat ji v internetové jazykové příručce, nenajde vám nic. Ve srovnání s dalšími -pisy a podobnými složenými slovy je to navíc jasné. Chorobapis nikdo o pacientech nevede a hovnacuc po poli nejezdí.

4. ABSCES
Sice je snazší říct jednoduše vřed, ale nóbl slovo je zkrátka přitažlivé. Jenže když budete někomu vykládat, že váš pes nežere proto, že má abces, apces nebo abses v hubě, nejen, že zase tak přitažliví nebudete, ale ještě předvedete neznalost. Všechny tyto varianty jsou totiž jen nesprávným fonetickým přepisem a písemná forma je vždy absces, přesně podle latinského původu abscessus.

5. EXAKTNÍ
Spousta lidí se (humálně) ohání tím, že správná věda je jen ta ekzaktní. Jenže to je špatně, neboť základem tohoto slova je latinské exactus jakožto dokonalý a pečlivý, a tak i pokud dnes chceme něco označit za založené na přesných faktech, musíme používat verzi s X. Nebo to zase tak exaktní nebude.

BONUS: PODPAŽÍ x PODPAŽDÍ
Víte, kde máte podpaží? Správně, pod paží. Proto je naprosto v pořádku používat výraz podpaží. Jenže, než začnete kybicovat někoho, kdo zarputile mluví o problémovém holení podpaždí, vězte, že pravidla připouští i tuto možnost. Jen je nutné dávat pozor a v textu vždy používat jen jednu variantu a nestřídat je. Trochu mě to zklamalo, protože já žádnou paždi nemám a logicky mi to nejde přes pusu, ale je to tak.


Žádné komentáře:

Okomentovat