8.4.16

Co to je, ten joutuber?

Tak zní komentář pod nedávnou zprávou (už ne aktuální, protože já jsem tak aktuální, že všechno nechám nejdřív vyhnít), a na něj navazuje odpověď, že je to nový termín pro přestupce zákonů, výtržníky a anarchisty a divím se, že k tomu autor nedodal dlouhovlasé metalisty s tetováním. Protože přijmout, že mladší kluci mají mladší styl než jágra a bílé tílko s dvěma dírama na břiše a jednou nad bradavkou, je dřina. A i když jsem tomu velkou pozornost nevěnovala, teď už mi to nedalo. Vzklíčila ve mě myšlenka, aspoň myslím, protože brambory jsem nejedla, a já se rozhodla reagovat a spojit to s poznámkou už měsíce se na mě tlemící ze sešitu, a to "článek, že mládež není tak zkažená".

Jenom nevím, jestli to bude srozumitelné, protože jsem článek začala, shrnula hromadu bodů, hodně ho spojením dvou témat roztáhla, měla při tom na mysli, že chci napsat ještě milion jiných věcí, a přišla jsem na to, že se mi vlastně zdá lepší čučet do blba. A jednou natrávené téma už se střevy procpává paradoxně tak nějak hůř. No co, zkusím to.

Prvně by se hodilo říct, o co jde. Youtubeři z kanálu TVTwixx, prý už provaření jinými průšvihy, zvedli laťku blbosti zase o něco výš, když se rozhodli provést "crashtest batohu" tím, že ho položí před vlak. Hovadina, já vím. A nejspíš by se ke mně nedostala, nebýt titulků "známé youtubery vyšetřuje policie" a "youtubeři téměř vykolejili vlak", protože youtube nijak nežeru. Občas koukám na nějaký starší seriál a někdy si pustím instrumentální hudbu. Ale žít bych bez něj dokázala, z youtuberů znám pouze Kovyho, takže bych mohla přidat svůj hlas ke komentátorům a vyvěsit transparenty, že youtube rodí násilnickou anarchii. Ovšem znáte mě, radši bych vyvěsila "nemám ráda mušle". I když jsem je vlastně nikdy nejedla, ale ta jejich noha lezoucí ven... br.

Není asi sporu, že tihle dva, i když pochybuji o jejich anarchistickém zaměření a titulu přestupce zákonů (ti si... vyskládávají na podlahu zákony a chodí přes ně?), měli blízko k řádnému průseru. Koketují s obecným ohrožením, něco se asi stát mohlo, zvlášť, když hrál roli i lidský faktor strojvedoucího, a každé malé dítě s rodiči netrpícími poruchou intelektu ví, že batohy se na koleje nedávají. Na koleje se dávají jen deseťáky a dvaceťáky. (Pro mladší - drobné mince z lehoučkého kovu, s kterými se dalo něco podniknout jen na dráze. Buď jste je nechali přejet a domů si odnesli oválnou placku, nebo jste jimi prudili průvodčí, když jste jízdné ve výši pár korun platili desetihaléři. A když to neprošlo, vyrazili vás z vlaku. V půlce cesty. I bez Youtube.) Však taky tyto pošuky odsoudil každý, ať už ze scény youtube nebo ze scény offline.

Jenže zatímco jiní youtubeři nadávají, jak jim tito šašci kazí pověst, Franta, Pepa a třeba i Jednička nad pivem po šichtě ve fabrice a po hloubavé debatě o tom, zda je jůtup fesbuk, videohra nebo pornostránka, nadávají na všechny. Konkrétně na mládež. A jsme v průseru, vážení, a to nejen proto, že takhle jednoduše vidí i zbytek světa a jediný zástupce milionové skupiny jim bohatě stačí ke kompletnímu názoru. A bohužel to není jen Franta a Pepa, ale stovky tisíc Frantů a Pepů a dokonce i Jaroušů a Slávků. A Jiřin, ať jsme spravedliví.

Přitom já chápu, proč lze na youtubery nahlížet i takhle. Nahrávají tuny balastu od videí o tom, jestli si ráno nejdřív zapálí, připálí vajíčka nebo obojí najednou (koho to má jako zajímat?), přes to, že si koupili ponožky a toaleťák (kdo to nekupuje?) až k tomu, jak se polejou vařící vodou (protože musí být víc cool než se studenou?). Tohle mě taky nebaví. Ale na druhou stranu vím, že existují let's playeři a někteří z nich dokáží neskutečně vtipně komentovat hru a předvést něco originálního. Nebo tady na blogu plno autorů místo článků dělá vlogové recenze na cokoli, a pokud to umí prodat a vytáhnout vhodné postřehy, stojí za to.

Otevřený prostor pro zveřejňování vlastního obsahu zkrátka dává možnosti všem a v podrostu se musí trochu hrabat, než vykoukne lanýž. A navíc ne každému chutná zrovna lanýž. Třeba i o spoustě mých článků se dá říct, že jde o neužitečné kecy. Vlastně by čtenáři mohli říct o každém, jak je špatný nebo nezajímavý. Ale najdou se i tací, pro které byl inspirací. Kolikrát už jsem si přečetla komentář "to zní zajímavě, teď jsi mě navnadila, mám chuť se na film podívat, mrknu do knihovny, zjistím o tom víc". Nebo mě požádali o pomoc ohledně dané věci. Samozřejmě, "páni, změnilas mi život, možná taky zkusím ráno nejdřív vstát a až pak udělat potřebu" asi těžko někdo napíše, ale to neznamená, že každý, kdo točí videa, je na stejné úrovni a babrá se ve stejném toaletním obsahu jako tento příklad. Jednoduše nejde posuzovat celou skupinu podle jednoho exempláře. To se k vám ještě nedoneslo, že nejvíc vidět jsou ti nejhorší? Lidi s gustem budou číst o nejhorších, aby pak mohli nadávat a mastit si ega, jak jsou lepší. Proč by četli o ještě lepších, když by si pak měli připadat jako mastodonti na podpoře? Závist moc inspiraci nepřeje a často kvete o dost víc.

A právě tak je to ve všem s celou "dnešní generací". Ano, najdou se v ní tací, kteří celý den sedí u počítače. I tací, kteří celý den lítají venku. Tací, jimž v žilách teče ethanol a místo chlupů mají trávu. Tací, kteří jsou vymletější než Jihlavanka z Kauflandu. Tací, které je nezaujme ani přejeté tele a do školy chodí jen kvůli rodičům. Tací, kteří zahazují budoucnost. Tací, které by chtěli všichni nakopat. Botama s ocelovou špičkou. A tací, kteří si ničeho neváží, jsou rozmazlení, mají na co pomyslí a je jim to málo, a kteří neskutečně iritují "slušné lidi", ať už skutečnými nebo domnělými zločiny proti průměrnosti, když se opováží hledat alternativy. A píše se o nich hodně. Jenže víte proč? Protože by nikoho nezajímalo, kdyby se psalo o zástupech úplně obyčejných.

Jenže říkáte, že i ti obyčejní jsou zkažená mládež jiná než dřív? Podívejte, co je zajímá a co dělají? Jistě, že je to jiné než dřív. Doby se mění a co bylo hitem tehdy, to je dnes krutě pasé. Což se pochopitelně dotýká té generace, která to milovala a nedá na to dopustit. Však ale stačí počkat pár dalších let a proklínaná generace dneška bude nadávat úplně stejně, protože ta další se ošklíbne nad sociálními sítěmi a zatímco bude ujíždět na něčem úplně jiném, bude se smát prehistorickým a trapným youtuberům, jež se už sotva stíhají přizpůsobovat novinkám a visí na tom svém totálně nudném tubku.

Proto je nesmysl neustále cpát před aktuální problémy slovo dnešní, jako by dřív bylo všechno zlaté. Ono totiž bylo spíš rudé, což má svůj dopad. Navíc dnešní generace, současná generace - co to vůbec je? Generací žije dost. Nejsou oddělené zdí. Můžou se prolínat. A i kdyby nechtěly, každá na něčem visí a těm ostatním se to nelíbí. Jediný problém je, že čím novější doba a lepší technika, tím víc lidí, víc informací o tom, co se děje, propojenější svět, rychlejší tempo, takže tím víc toho každý může zjistit a zkusit. Tudíž zatímco před sto lety musel být zločin v Aši jo brutální, aby si o něm přečetli i ve Frýdku, dnes stačí, když se tam urodí enormní brambora a můžou si to přečíst i v Bratislavě. A ne za týden, ale za pět minut. A s tím pak souvisí i o dost větší možnost zjistit existenci různých krávovin a opakovat je či kopírovat zahraniční vlogerské výmysly.
zdroj
Děsí tě, co vidíš? To ale není problém dnešní generace.

Ovšem ruku na srdce. Kdybyste vy, nadávající, měli v krušné pubertě internet a kameru, jste si naprosto jistí, že by vaše generace nedělala to samé? Jste si jistí, že byste nenatáčeli, jak se pokoušíte vyhulit slámu, a netěšili se, kolik to schytá liků? Že byste necvakali ožralé kámoše na zábavě a nezkoušeli vlastní remixy lidovek a Káji Gotta? Já silně pochybuju, zvlášť, když na rodinných oslavách slyším, co všechno mí příbuzní před třiceti a více lety prováděli. Divím se, že je rodiče nestáhli z kůže. A ono se to kupodivu moc neliší od toho, co jsme teď prováděli my, jejich potomci a prapotomci. Akorát oni měli černobílou televizi, rádio, fichtla, startky bez filtru a slivovici, my zase video, pak počítač, motorku bohatšího kámoše a ukradenou whisky. Taky jediným důvodem, proč se tehdy, když jsme trolili průvodčí, nestalo výzvou nebo nachytávkou placení jízdného v deseťákách a virálem video, jak brzdí vlak a kluci letí ven za doprovodu nadávek rudého zaměstnance ČD, nebylo to, že by nás to jako slušnou předinternetovou generaci nenapadlo, ale že jsme neměli čím točit. 

Ostatně, třeba já vlogy nenatáčím taky jen proto, že mám slabou techniku, hnusnej xicht a špatný sykavky, ne proto, že takový kraviny za našich mladých let nebyly, a tak je to špatný! Proč to tedy tolik lidí automaticky odmítá, jako kdyby je měl přes monitor pleskout ďábel vocasem?

Vždycky se najde někdo, kdo s tím žije normálně, až to třeba i odloží, někdo, kdo se vrhne na novinky a zkouší jako o život a někdo, z koho se vyklube hovado a provede to nejhorší, co ho může napadnout. A přirozeně, čím víc lidí či propojení mezi lidmi, tím větší šance, že se ten někdo vyskytne. Jo, část mládeže je zkažená. I část youtuberů. Věk "mládeže" je ideální, kdy projevit zkaženost nebo minimálně nevědět, jak všechno uchopit líp. Kolik věcí myslíte, že bych teď udělala jinak, kdybych se vrátila na střední? Jenže stejně tak byla zkažená část mládeže v generacích předchozích a bude i v generacích následujících. Mění se jen absolutní čísla, případně se odkrývá to, co se dřív nevešlo do kolonek, a v budoucnu se dál odkrývat bude. Vážně dávno nevěřím na slibovanou duchovní revoluci a přechod na vyšší úroveň, kde lidé nebudou znát násilí a po duhách tu budou skákat jednorožci na cracku. Jenže to není problém jedné, dejme tomu současné generace.

A pokud ano, kolik z toho si můžou připsat na vrub rodiče, kteří si nechali ujet vlak i s dětmi, jež se pak samy musely doplácat do zastávky? Ano, některá individua jsou nevychovatelná, proto máme psychiatry, ústavy, vězení. Ne dokonalé, jenže na lepší jsme ještě nepřišli. Ale většina lze ovlivnit. A jestli někoho víc ovlivní zhovadilé nápady vrstevníků než dlouholetá výchova, není někde chyba? Měl snad jen tyhle vzory? Ostatně, nejsou rodiče náhodou z generace předchozí, která prý byla vzorem ctnosti? Tady teda něco silně zavání. A ne, brácha z instalace rozvodů v kravíně ještě domů nedorazil.



Žádné komentáře:

Okomentovat